Prokurorai atsisakė pradėti tyrimą dėl J. Noreikos lentos nuėmimo | Diena.lt

PROKURORAI ATSISAKĖ PRADĖTI TYRIMĄ DĖL J. NOREIKOS LENTOS NUĖMIMO

Prokurorai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimo nuimti karininko Jono Noreikos atminimo lentą nuo bibliotekos pastato sostinėje.

Sprendimas priimtas nustačius, kad nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, BNS antradienį teigė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Šis klausimas nagrinėtas pagal Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos, asociacijos „Kauno forumas“, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos vadovų ir kitų asmenų pareiškimus, taip pat įvertinus iš Vilniaus miesto savivaldybės gautus duomenis.

„Nutarime atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą nurodoma, kad sprendimas nuimti Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentą ir šių darbų atlikimas nėra piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi ar įstatymais suteiktų įgaliojimų viršijimas, ar savavaldžiavimas. Demontuojant atminimo lentą vietos savivaldos institucijų kompetencija, susijusi su savivaldybei priklausančio turto valdymu ir naudojimu, nebuvo viršyta ar pažeista“, – sakė R. Stundienė.

Sprendimas nuimti Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentą ir šių darbų atlikimas nėra piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi ar įstatymais suteiktų įgaliojimų viršijimas, ar savavaldžiavimas.

Prokuratūra teigia, kad jokie objektyvūs duomenys nepagrindė prielaidų, jog R. Šimašius ir kiti savivaldybės atstovai sprendimu nuimti atminimo lentą ir vėliau apie šį sprendimą išsakytais komentarais įžeidė mirusiojo atminimą bei kurstė nesantaiką.

Nenustatyta, kad savivaldybės administracijos darbuotojai būtų norėję tyčia šmeižti kokį nors fizinį asmenį ar įžeisti mirusiojo J. Noreikos atminimą, taip pat tyčiotis, niekinti ar skatinti neapykantą ir tautinę nesantaiką.

„Aptariant pareiškėjų išdėstytus motyvus, susijusius su Jono Noreikos-Generolo Vėtros asmenybės vertinimu, pastebėtina, kad šis klausimas yra labai sudėtingas, daugiabriaunis ir daugiaspektinis reiškinys, tačiau tai nėra baudžiamosios teisės reguliuojamos sferos dalykas“, – nurodoma prokuroro nutarime atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pareiškėjai taip pat prašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto karininko ir diplomato Kazio Škirpos alėjos pervadinimo. Prokuroras konstatavo, kad klausimas dėl K. Škirpos alėjos vardo pakeitimo Trispalvės alėjos pavadinimu jau buvo įvertintas baudžiamosios teisės prasme, tyrimą pradėti atsisakyta.

Kiek anksčiau prokuratūra nusprendė netaikyti viešojo intereso gynimo priemonių dėl sprendimų, susijusių su J. Noreikos ir K. Škirpos įamžinimu.

Atminimo lenta J. Noreikai nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos nuimta liepos pabaigoje. Sprendimą priėmęs Vilniaus meras R. Šimašius teigė, kad J. Noreika tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą.

Sostinės taryba liepos pabaigoje taip pat nusprendė pervadinti K. Škirpos alėją Vilniaus centre dėl jo viešai ne kartą deklaruotų antisemitinių pažiūrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Subinlaižiai,

žydams arba rusams, okupantas ir yra blogis, be nacionalizmo tauta žlunga, gal gana prieš šliaužioti... į Vokietiją pažiūrėkit, kaip gyvena, tai, kieno nuopelnas?....

Algys

Simasius-tautos isdavikas,zydams Lietuva uz 30 sidabriniu pardave!

ane?

Dėl keleto fašistuojančių marginalų visą Lietuvą ant ausų stato. Bandytų tai daryti kairiųjų požiūrių žmonės ginant savo interesus , mūsų nacikai išprotėtų nuo kauksmo, - Rusai puola
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS