Publikaciją apie J. Sakalauską VRK pripažino paslėpta reklama, konstatuotas pažeidimas | Diena.lt

PUBLIKACIJĄ APIE J. SAKALAUSKĄ VRK PRIPAŽINO PASLĖPTA REKLAMA, KONSTATUOTAS PAŽEIDIMAS

Straipsnį apie tuometinį Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatrą (LNOBT) vadovą Joną Sakalauską žurnale „Moteris“ Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pripažino paslėpta politine reklama, konstatuotas rinkimų įstatymo pažeidimas.

VRK liepos pabaigoje priėmė išvadą, kad pernai metų gruodžio žurnale „Moteris“ paskelbta publikacija „Jonas Sakalauskas: darbas ir vaikai yra mano gyvenimas“ yra su Liberalų sąjūdžiu į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą kandidatavusio J. Sakalausko politinė reklama.

VRK konstatavo, kad tokio straipsnio publikavimas politinės reklamos įkainiais siektų 8,2 tūkst. eurų ir ši suma įtraukta į Liberalų sąjūdžio politinės kampanijos finansavimo dokumentus, bet partija į biudžetą turės pervesti 150 eurų – tiek, kiek straipsnį užsakęs LNOBT sumokėjo leidinių grupei.

VRK sprendimu taip pat konstatuota, kad tiek J. Sakalauskas, tiek straipsnį užsakęs Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, tiek publikacijos kaip politinės reklamos nepažymėjęs leidėjas pažeidė Rinkimų kodeksą, bet pažeidimas nėra šiurkštus.

Liberalų sąjūdžio atsakingasis sekretorius Antanas Martusevičius BNS sakė, kad partija neketina skųsti sprendimo. „VRK priėmė tokį sprendimą, pripažino pažeidimą, ir įvykdysim tą sprendimą, nurodyta pervesti 150 eurų“, – sakė partijos atstovas.

Didžiausia bėda su viešais žmonėmis yra ta, kad mes ar taip, ar taip esame eteryje, einame į viešumą, mes dažnai bandom, kad į tai, kas susiję su asmeniniu gyvenimu, įdomu žmonėms, integruoti ir mūsų veiklos informaciją, nes plika informacija mažai ką domina.

J. Sakalauskas BNS sakė gerbiantis VRK sprendimą, jo neskųs, o minėta publikacija, anot jo, būtų pasirodžiusi ir tuo atveju, jei jis nebūtų buvęs kandidatas.

„Didžiausia bėda su viešais žmonėmis yra ta, kad mes ar taip, ar taip esame eteryje, einame į viešumą, mes dažnai bandom, kad į tai, kas susiję su asmeniniu gyvenimu, įdomu žmonėms, integruoti ir mūsų veiklos informaciją, nes plika informacija mažai ką domina“, – BNS sakė J. Sakalauskas.

Paaiškinimuose VRK J. Sakalauskas nurodė, kad žurnalas „Moteris“ buvo LNOBT informacinis partneris ir publikacijos buvo nuolatinės, o asmenį, kuris duodavo interviu rubrikai „Teatro veidai“ arba „Asmenybė“ parinkdavo LNOBT Reklamos, edukacijos ir projektų tarnyba.

J. Sakalauskas taip pat teigė, kad detalės dėl interviu buvo pradėtos derinti dar praėjusių metų rugsėjį, o publikacija parengta spalį, kai jis dar nebuvo nusprendęs kandidatuoti į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą.

LNOBT atsakydamas VRK pažymėjo, kad teatras nuolat publikuoja informaciją apie savo veiklą, interviu su teatro darbuotojais, derinant J. Sakalausko interviu apie jo kandidatavimą nebuvo žinoma, o kandidato anketą jis užpildė vėliau, nei pasirodė minėtas „Moters“ numeris.

„Teatro duomenimis, tuo metu J. Sakalauskas neketino kandidatuoti į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ir nebuvo kandidatu, kadangi anketą užpildė tik 2022 metų gruodžio pabaigoje, t. y. tuo metu, kai žurnalas jau buvo (turėjo būti) išimtas iš prekybos“, – teigė teatras.

VRK konstatavo, kad publikacija pasirodė politinės kampanijos metu, jau buvo paskelbta apie J. Sakalausko kandidatavimą, straipsnyje jis vaizduojamas palankiai, be to, pats patvirtina kandidatuojantis rinkimuose.

VRK įžvelgė tai ir kaip siekį paveikti LNOBT konkurso rezultatus – atranka vykdyta nuo pernai sausio, konkursą vasarį laimėjus Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovei Laimai Vilimienei, J. Sakalauskas apskundė rezultatus teismui.

Publikacijoje J. Sakalauskas skaitytojams buvo pristatomas išskirtinai iš teigiamos pusės, buvo akcentuojama jo turima vadovavimo patirtis, lyderystės gebėjimai, novatoriškumas, pasiekimai ir pan.

„Publikacijoje J. Sakalauskas skaitytojams buvo pristatomas išskirtinai iš teigiamos pusės, buvo akcentuojama jo turima vadovavimo patirtis, lyderystės gebėjimai, novatoriškumas, pasiekimai ir pan. Publikacija buvo iliustruota itin didelėmis jo fotonuotraukomis, todėl, komisijos vertinimu, publikacija laikytina paslėpta J. Sakalausko reklama, skirta įtakoti tiek konkurso LNOBT vadovo pareigoms užimti rezultatus, tiek ir rinkėjų motyvaciją balsuojant savivaldybių tarybų rinkimuose“, – sakoma pažymoje.

„Leidėjo bei LNOBT argumentas, jog publikacijos paskelbimo ir rengimo metu J. Sakalauskas dar nebuvo kandidatu į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ar net neketino dalyvauti rinkimuose, atmestinas, kadangi pačioje publikacijoje J. Sakalauskas patvirtino savo ketinimus dalyvauti artėjančiuose rinkimuose“, – taip pat nurodoma VRK išvadoje.

Buvęs LNOBT direktorius J. Sakalauskas liepos pabaigoje pradėjo vadovauti Lietuvos parodų ir kongresų centrui „Litexpo“, laimėjęs Ekonomikos ir inovacijų ministerijos skelbtą konkursą.

J. Sakalauskas šių metų kovą dalyvavo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos rinkimuose – valdančiajai koalicijai priklausančio Liberalų sąjūdžio kandidatų sąraše jis buvo įrašytas antruoju numeriu, tačiau partija sostinės taryboje negavo nė vieno mandato.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS