R. Karbauskis žada įstatymą dėl Lukiškių aikštės priimti šią sesiją – pliažo neliks | Diena.lt

R. KARBAUSKIS ŽADA ĮSTATYMĄ DĖL LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS PRIIMTI ŠIĄ SESIJĄ – PLIAŽO NELIKS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis žada, kad įstatymo projektas dėl Lukiškių aikštės bus svarstomas skubos tvarka ir priimtas dar šią sesiją, tad sostinės savivaldybės įrengto paplūdimio šioje aikštėje neliks.

Yra registruotas projektas, bus paprašyta skubos, šnekame apie šitos aikštės statusą, svarbą ir principus, kuriais vadovaujantis kas gali būti  šioje aikštėje daroma. Priėmimas planuojamas šioje sesijoje“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Seimo pavasario sesija baigiasi kitą savaitę.

„Klausimas apie tai, kas tokioje aikštėje galėtų būti vykdoma, šnekama ir apie moralės principus, ta yra tokie dalykai, kokie dabar dedasi toje aikštėje, negalėtų vykti, jei tas įstatymas būtų priimtas. Bet kuriuo atveju likimas pliažo yra aiškus, jis turės būti sutvarkytas ir panaikintas“, – tvirtino „valstiečių“ vadovas.

Jis teigė, kad Vilniaus miesto valdžia įrengdama laikiną paplūdimį Lukiškių aikštėje pažeidė „bet kokius pagarbos mūsų istorijai principus“.

„Toje aikštėje nužudyti ir sukilimo dalyviai, daug dalykų, kurie neleidžia tokių reiškinių, kurių ėmėsi Vilniaus savivaldybė“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Toje aikštėje nužudyti ir sukilimo dalyviai, daug dalykų, kurie neleidžia tokių reiškinių, kurių ėmėsi Vilniaus savivaldybė.

Valdantieji ketvirtadienį registravo projektą dėl Lukiškių aikštės, kad memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai „turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą“.

Projekte teigiama, kad „aikštės dabartinė būklė bei tvarkymo būdas neatitinka jos istorinės ir urbanistinės reikšmės bei kelia grėsmę suniekinti Tautos istorinę atmintį“.

Projektą valdantieji registravo reaguodami į Vilniaus valdžios sprendimą Lukiškių aikštėje įrengti laikiną paplūdimį.

Projekte sakoma, kad Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas „turi atitikti jos memorialinį statusą, užtikrinti rimtį bei deramą pagarbą už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių kovotojų atminimui ir nužudytiesiems 1863–1864 metų sukilėliams“.

Taip pat siūloma įtvirtinti, kad aikštės naudojimas rekreacijos tikslu „negali nustelbti jos memorialinės funkcijos, Lietuvos nepriklausomybės kovų bei žuvusių kovotojų, nužudytųjų 1863–1864 metų sukilėlių atminimo įamžinimo tikslų“.

Sostinės Lukiškių aikštėje Vilniaus savivaldybės valdžios sprendimu įkurtas laikinas paplūdimys susilaukė prieštaringų vertinimų tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicijos politikų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis įrengtą paplūdimį pavadino šios aikštės išniekinimu.

„R. Šimašiaus pliažas tampa Tautos kančias menančios aikštės išniekinimo simboliu. Istorijos tėkmėje įvairaus plauko okupantai šią aikštę naudojo Tautos pažeminimui – žudė sukilimų ir pasipriešinimų dalyvius, statė okupacinę valdžią šlovinančius paminklus, kuriais siekta trynimo būdu pakeisti Tautos atmintį. Skauda matyti, kad šiandien, prisidengiant Tautos iškovotos laisvės vardu, daroma lygiai tas pat – pliažo smėliu bandoma užžerti istorinė atmintis, gyva Laisvės kovotojų krauju“, – feisbuke paskelbė R. Karbauskis.

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienio rytą.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys šią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Vilniaus meras aiškino, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas, kad būtų galima džiaugtis  iškovota laisve.

„Tai, kad šitas paplūdimys yra įrengtas šioje vietoje, tai bent jau man ir daug kam yra asociacija, kad mes pagaliau galime džiaugtis savo iškovota laisve. Nes šioje vietoje buvo daug ko, buvo ir vieno, ir kito totalitarinio režimo manifestacijų, buvo tikrai bandoma daryti blogų dalykų, bet šiandien mes matome laimingus žmones ir galime švęsti tai, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje“, – antradienį Lukiškių aikštėje vykusioje spaudos konferencijoje sakė sostinės meras.

Kritikai teigia, kad toks projektas yra netinkamas Lukiškių aikštei, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nebuvo tartasi nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija.

Valstybinė kultūros paveldo komisija šią savaitę taip pat pareiškė, kad Vilniaus Lukiškių aikštėje įrengtas laikinas paplūdimys nedera su jos istorine ir memorialine reikšme.

A. Armonaitė: konservatoriai ir „valstiečiai“ renkasi politinius dividendus

Valdantiesiems ketvirtadienį įregistravus įstatymo projektą, kuriuo Seimui siūloma reglamentuoti Lukiškių aikštės Vilniuje statusą ir taip pašalinti Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva šioje aikštėje suformuotą dirbtinį pliažą, sostinės mero Remigijaus Šimašiaus politinė bendražygė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sako, kad tokie valdančiųjų ir panašios nuomonės besilaikančių konservatorių veiksmai yra populistiniai.

„Tai yra priešrinkiminis populizmas, prisidengiant pilietiškumu, suvienijęs „valstiečius“ ir konservatorius. Labai gaila, kad ta aikštė niekam nerūpėjo 30 metų – dešimtmečiais braidėme po raudoną purvyną ir dabar, kai jau sutvarkyta ir šeimos su vaikais tą aikštę prisijaukina, politikai pradeda rinktis politinius dividendus aikštės klausimu“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Jos teigimu, istorikų nuomonės apie plačią diskusiją sukėlusį dirbtinį pliažą Lukiškių aikštėje skiriasi. Vis dėlto, pažymėjo parlamentarė, Seime yra svarbesnių klausimų, kuriuos reikia spręsti.

„Yra visokių istorikų. Tai yra miesto aikštė, kurioje vyko visko – nuo turgaus, kuriame pardavinėjami riestainiai, iki kartuvių. Nuo Lenino paminklo sovietiniais laikais iki Džono Lenono skulptūros visai neseniai. Tai yra miesto aikštė, kurioje visko vyksta. Žiemą stovi čiuožykla, dabar vasarą porą mėnesių bus smėlio. Ar tikrai Seime nėra kitų klausimų, kuriuos norėtume spręsti?“, – retoriškai klausė A. Armonaitė.

Kartu vertindama „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio kalbas, esą pliažas bet kokiu atveju turės būti panaikintas, A. Armonaitė stebėjosi tokiais pareiškimais.

„Man sunku įsivaizduoti – dabar yra tiesiogiai išrinktas meras Vilniuje. Ar Karbauskis su Agne Širinskiene, Laurynu Kasčiūnu ir kitais pasiims kastuvus ir patys ateis į tą aikštę? Man sunku suprasti, kas vyksta. Dar kartą noriu pasakyti – 30 metų niekam nerūpėjo, kaip atrodo ta erdvė. (...) Pagaliau reikėtų tai matyti, kaip pergalę: prieš tuos tragiškus ir žiauriai atrodančius KGB ir Gestapo rūmus mes matome žaidžiančius vaikus – tai yra mūsų laisvės pergalė“, – pridūrė A. Armonaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

onute TO JONAS

SUSKIAU VAŽIUOK PATS I KAPINES ASILE MATYT NUDISTU PLEŽO NORĖTUM GAL ESI GAIDELIS IŠ ŠIMAŠIAUS CHEBROS

kauniete TAM NE KAIMO RUNKELIUI

TU BUKAS VILNIAUS NARKAŠA IR KO TAIP NERVUOJIS TURBUT PROTINGAJI IR TRYDA UŽPUOLĖ ĮDOMU AR MOKI 12 MENESIU SUSKAIČIUOTI ASILE O GAL ESI GAIDYS IŠ VILNIAUS G ZONOS LINKĖJIMAI IŠ KAUNO DEBILIUK PAGERK VALERJONU PADĖS

?

Gaila. Kur pasturgalius deginsime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS