R. Šimašius apie vakcinaciją: „antivakseriška“ propaganda veikia ne visus | Diena.lt

R. ŠIMAŠIUS APIE VAKCINACIJĄ: „ANTIVAKSERIŠKA“ PROPAGANDA VEIKIA NE VISUS

Vilniaus miesto savivaldybei Velykų savaitgalį suteikus galimybę savarankiškai registruotis skiepytis COVID-19 vakcina visiems, patenkantiems į šiuo metu nustatytas prioritetines grupes, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius džiaugiasi, kad norą skiepytis išreiškė kone 10 tūkst. žmonių. Jo nuomone, laikas pradėti masinę vakcinaciją.

„Per tris dienas paskiepijome beveik 9 700 žmonių. Labai noriu pasidžiaugti, kad neatvykimo procentas (...) yra ypatingai mažas, apie 3,5 proc. – tai dešimtimis kartų mažiau nei tais atvejais, kai žmonės yra kviečiami vakcinuotis“, – žurnalistams antradienį teigė jis.

Anot Vilniaus miesto mero, savaitgalį pademonstruotas visuomenės nors skiepytis parodo, kad laikas pereiti prie masinės vakcinacijos.

„Yra daug žmonių, norinčių skiepytis. Jie nori skiepytis visomis vakcinomis, ir tai yra gera žinia. Tai parodo, kad antivakseriška propaganda nelabai ar bent jau ne visus veikia. Taip pat panašu, kad norint platesnio vakcinavimo ir siekiant išvengti laiko gaišinimo atsirinkinėjant žmones pagal sąrašus, jau laikas iš esmės pereiti prie masinio vakcinavimo arba labiau atverti sąrašus“, – teigė jis pažymėdamas, kad vertėtų nuleisti skiepijimo pirmumo tvarka amžiaus kartelę, atsigręžti į policijos pareigūnus bei galiausiai suteikti galimybę skiepytis visiems, išreiškusiems tokį norą.

„Be abejo, tai nereiškia, kad reiktų palikti užmarštyje tuos žmones, kurie anksčiau buvo įtraukti į tas (prioritetines – ELTA) grupes: jie galėtų bet kada registruotis patys“, – pridūrė R. Šimašius.

Meras tikisi ir atitinkamų sprendimų iš Vyriausybės.

„Labai džiaugiuosi, kad kartu ir Vyriausybė ruošiasi eiti šia kryptimi, kad išgirdo mūsų kreipimąsi ir per šį savaitgalį pamatė, kokia yra situacija. Tad laukiame sprendimų.

Dabar, be abejo, labiausia trūksta vakcinų, bet taip pat ir lankstumo skiepyti daugiau žmonių“, – teigė R. Šimašius.

Vilniaus meras taip pat akcentavo, kad nors 80 ir vyresnių amžiaus grupėje vis dar yra apie 60 proc. nepasiskiepijusių šalies gyventojų, jiems pakartotinai siūloma galimybė skiepytis. Jis taip pat pridūrė, netikslinga visus resursus šiuo metu sutelkti tik į šią grupę.

„Be abejo, planuojame grįžti ir skambinti, tas ir dabar yra daroma. Bet reikia suprasti, kad jeigu mes norime paskiepyti kitas grupes, t. y. policijos pareigūnus, kasininkus, komunalinių įmonių darbuotojus, kurie turi lankytis kitų namuose (...), ir neturėti vakcinų likučių, tuomet tikrai negalime visos energijos skirti tik apskambinimui tų žmonių, kurie kažkada atsisakė skiepytis. Turime eiti į priekį. Pagrindinė jėga turi būti nukreipta į tai, kad paskiepytume kuo daugiau žmonių“, – sakė jis.

R. Šimašius taip pat pažymėjo, kad epidemiologinė situacija tiek Vilniaus mieste, tiek visoje šalyje dėl išplitusių COVID-19 atmainų nėra gerėjanti.

„Ką puikiai matome galiausia ir su COVID-19 atmainomis, kad jos paliečia ir jaunesnes grupes, ir gana fatališkai. Deja, šiandien turime gana įtemptą dieną, nors ir padidintas COVID-19 lovų skaičius Vilniuje. Tarkime, iš 250 Antakalnio klinikinėje ligoninėje, šio ryto duomenimis, tik 11 jų buvo laisvų. Deja, pacientai jaunėja“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS