R. Šimašius savo dienas mero poste baigia gėdingai: savivaldybė ignoravo net ugniagesių perspėjimus | Diena.lt

R. ŠIMAŠIUS SAVO DIENAS MERO POSTE BAIGIA GĖDINGAI: SAVIVALDYBĖ IGNORAVO NET UGNIAGESIŲ PERSPĖJIMUS

  • 30

Vilniuje siaurinamos gatvės jau antrus metus kelia gyventojų diskusijų. Sunkvežimis naujai pertvarkytoje Naujamiesčio sankryžoje neapsisuka, o ugniagesiai laviruoti net nebando, praneša LNK.

Į Vilniaus miesto pertvarkymą įsikišo prokurorai.

„Siekia nustatyti, ar gatvių projektavimo darbų vykdymo darbų užbaigimo stadijos metu nebuvo pažeistos konkrečios statybos teisinius santykius reglamentuojančios ir kitos teisės normos“, – per spaudos konferenciją sakė vyriausioji prokurorė Eidivalda Meškienė.

Ugniagesiai dar prieš pusantrų metų sakė, kad jiems sunkiau pasiekti kai kuriuos namus.

„Praeitais metais mūsų tarnyba turėjo vienuolika eismo įvykių, per kuriuos įbrėžėme vilniečių automobilius“, – apie nežymius sutrikdymus pasakojo Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius.

Prokurorai sako, kad savivaldybė ignoravo ugniagesių perspėjimus, dėl to ir pradėtas tyrimas. Prokuratūra jau nurodė pašalinti ugniagesiams trukdančius stulpelius, gėlių vazonus, betono konstrukcijas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jau planavome pašalinti šią vasarą, nes nupirkta eismo stebėjimo sistema ir pažeidėjai bus fiksuojami kitais būdais“, – pabrėžė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Statybos inspekcijai nurodyta patikrinti, ar septyniolika gatvių pertvarkytos laikantis reikalavimų. Tačiau prokuratūra skelbia, kad ir pati Statybos inspekcija nekontroliavo savivaldybės darbų.

„Nesutikčiau su tokia griežta prokuratūros pozicija, kad inspekcija nieko nedarė. 2021–2023 m. buvo gauta skundų dėl gatvių siaurinimo, remonto, rekonstravimo. Į visus skundus reagavome“, – akcentavo Teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos vadovė Lina Kuksėnaitė-Česnulienė.

Jeigu procesas tęsis, turime informuoti ir visuomenę, kad mūsų atvykimo laikas ilgės.

Inspekcija sako nustačiusi, kad eismo juostų siaurinimui leidimų nereikėjo. Kadenciją baigiančiam merui prokurorų priekaištai atrodo politizuoti.

„Įsivertinsime, ar reikia skųsti šį prokuroro sprendimą, ar neskųsti. Jis labai ilgas, apie labai skirtingus dalykus, matosi daugiau politinės krypties ir gatvių dizaino klausimai nei teisiniai“, – svarstė R. Šimašius.

Dabar iš ugniagesių – dar grėsmingesni perspėjimai.

„Jeigu procesas tęsis, turime informuoti ir visuomenę, kad mūsų atvykimo laikas ilgės“, – pastebėjo V. Kerševičius.

Vilniečiams jau reikia pagalbos laukti ilgiau.

„Esame įsipareigoję gyventojams, kad 80 proc. kartų atvyksime per metus greičiau nei per 8 minutes. Matome, kad šis rodiklis Vilniaus mieste ilgėja. Dabar atvykstame 74 proc. iki 8 minučių“, – apie pailgėjusį laiką prakalbo V. Kerševičius.

Vilniaus meras sako pats to negirdėjęs, todėl ir nekomentuos: „Politikoje esu apie dešimt metų ir esu jau įpratęs nekomentuoti perpasakotų minčių.“

Prieš porą metų R. Šimašius kalbėjo, kad gatvių žalinimas ir siaurinimas papildomai nekainuos, viskas – iš sutaupytų lėšų. Anot savivaldybės, su apželdinimu susijusioms gatvių pertvarkoms 2021 m. išleista 675 tūkst. eurų, pernai – beveik 3,5 mln. Šiemet numatyta 2,5 mln. eurų.

Būsimasis Vilniaus meras Valdas Benkunskas nekomentavo. Nurodė, kad yra Briuselyje. V. Benkunskas yra sakęs, kad su R. Šimašiaus pradėtų gatvių siaurinimu revoliucijų nebus.

Apie daugybę atgarsių sulaukusią Vilniaus gatvių pertvarką pasisakė ir vilniečiai: „Susiaurintos gatvės man tinka. Gatvės turi siaurėti, nes lemia lėtesnį greitę. Siauros gatvės suteikia jaukumo“, „manau, taip ir reikia. Miestas turės mažiau automobilių“. Buvo sakančių, kad tai vertina neigiamai: „Didelė bėda. Žmonės neįvertina žiemos. Kai pilna sniego, neįmanoma pravažiuoti“, „siaurinimas mažina pralaidumą, didėja kamščiai“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Situaciją komentavo ir meras R. Šimašius.

– Prokuroras pasakė, kad ir Statybos inspekcija tinkamai neatliko savo pareigų, neįvertino statybų keliamo nepatogumo.

– Negaliu komentuoti. Viską, ką reikėjo derinti su Statybos inspekcija, derinome. Ko nereikia, nederinome. Kokios rūšies krūmas pasodintas – ne inspekcijos dalykai.

– Ar miesto gatvės turi būti dar siauresnės?

– Kai kurios taip. Akivaizdu, yra tokių, kur važiuojamoji dalis per plati, o pėsčiųjų – per siaura. Yra ir atvirkščiai.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

– Ar prieš gatvių pertvarką buvo kalbėta su ugniagesiais, kaip jiems seksis keliauti į iškvietimus?

– Aišku.

– Kodėl jie tada skundžiasi?

– Nekomentuosiu to, ko negirdėjau. Kalbėjau su Priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos vadais, kalbėjome apie daug dalykų. Vilnius pagirtas kaip antras geriausias miestas kaip vykdo prevenciją. Apie gatves šnekėjo, buvo pastabų, į jas atsižvelgėme. Viena didžiausių pastabų – iškilios perėjos. Greitai važiuojant reikia sulėtinti. Mes šnekamės, klausomės.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

GG

Visame Vilniuje kruva gatviu,kur su fura negali judeti tam tikru kampu.nepaskaiciuoti posukiai,lipi per bordiurus,kitaip fiziskai netelpi.gerai pasake-nupiese vaikai namie,tevai darbe ideja igyvendino.kas gavosi matom.durdomas.

Tai

Kol zuokas brausis į rinkimus, nebus galimybės rinktis. To dėka šikašius ir antrą kadenciją gavo.

Psichiatro asistentas

O galima Šimašių deportuoti atgal į Tauragę iki gyvos galvos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS