Ruoškit pinigus: vilniečiams šiukšlių išvežimas brangsta apie 70 proc. | Diena.lt

RUOŠKIT PINIGUS: VILNIEČIAMS ŠIUKŠLIŲ IŠVEŽIMAS BRANGSTA APIE 70 PROC.

Vilniuje daugiabučių gyventojams šiukšlių išvežimas nuo sausio 1-osios brangsta 70 proc., nuosavų namų gyventojams – 60 procentų.

Kiti didmiesčiai įkainius dėl atsiradusios prievolės tvarkyti rūšiuotas atliekas žada keisti nežymiai.

Atliekų išvežimas nuo Naujų metų šiek tiek brangs Kaune, Šiauliuose. Panevėžyje mokestis nesikeis, o Klaipėdoje turėtų pigti 10 procentų.

Vilniečiai mokės dviem – trimis eurais daugiau

Kaip BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vedėjas Vytautas Budreika, gruodį savivaldybės taryboje baigus tvirtinti atliekų išvežimo tarifus, 60 kvadratinių metrų buto gyventojas kitąmet už šiukšles per mėnesį mokės 4,79 euro – dviem eurais daugiau nei šiemet.

Tuo metu 175 kvadratinių metrų ploto nuosavo namo gyventojai, planuojama, už šiukšles mokės 8,33 euro – 3 eurais daugiau nei iki šiol.

80 proc. didės įkainiai maitinimo įstaigoms, t. y. maždaug 260 kvadratinių metrų kavinė už atliekų išvežimą mokės 38,54 euro per mėnesį vietoj šiuo metu mokamo 21,39 euro.

V. Budreika sakė, kad kainos iš esmės didėja dėl gruodį įsigaliojančių naujų savivaldybės sutarčių su atliekų vežėjais „Ecoservice“ ir „Ekonovus“. Šios bendrovės dar pernai liepą pareiškė, kad jų veikla yra nuostolinga ir tokiomis sąlygomis paslaugų nebeteiks.

Išvežame statybines atliekas - UAB Švarista

„Ecoservice“ ir „Ekonovus“ naujai paskelbtame konkurse pasiūlė didesnius, nei anksčiau, atliekų tvarkymo tarifus su savivaldybe ir dar gegužę užsitikrino 71,2 mln. eurų vertės užsakymą iki 2026 metų lapkričio, tuo metu „VSA Vilnius“ ankstesnę sutartį nutraukė ir atliekų iš vilniečių nebeveža.

„Tarifas iš esmės keičiamas todėl, kad jau visus šiuos ir praėjusius metus savivaldybė išleisdavo gerokai daugiau pinigų atliekų tvarkymui nei surinkdavo iš gyventojų. Kitaip tariant, rinkliava buvo per maža, šiemet „minusas“ siekia keturis ar penkis milijonus. Dėl to ir augimas yra ženklus, nes pagal Atliekų tvarkymo taisykles, rinkliava turi padengti visus kaštus už atliekų tvarkymą“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Kitaip tariant, rinkliava buvo per maža, šiemet „minusas“ siekia keturis ar penkis milijonus.

V. Budreika sako, kad gyventojai realų kainų augimą pajus nuo kovo, gavę sąskaitas už pirmąjį metų ketvirtį.

Dar viena naujovė sostinėje – nuo šiol 57 proc. komunalinių atliekų rinkliavos sudarys pastovioji, vadinamoji abonementinė dalis, 43 proc. sumos bus apskaičiuojama pagal išvežtų atliekų svorį. Tiesa, ši sistema iškart bus taikoma tik turintiesiems individualius konteinerius, tuo metu pereiti prie naujovės norinčios daugiabučių bendrijos turės pateikti atskirą prašymą ir pasirūpinti individualiais konteineriais, juos aptverti, rakinti.

Bendras atliekų sutvarkymo tarifas sostinėje kitąmet kils beveik 38 proc. iki 160,5 euro už toną, jį sudarantis mišrių komunalinių atliekų surinkimo tarifas didės 2,5 karto iki 42 eurų už toną. Šie įkainiai aktualūs apskaičiuojant paslaugų kainą patiems tiekėjams.

Brangs Kaune, Šiauliuose, pigs Klaipėdoje

Atliekų išvežimas nuo Naujųjų Kaune brangs apie 16 proc., t. y. priklausomai nuo sutarties tipo ar buto ploto – nuo keliasdešimties centų iki daugiau kaip euro.

Šiauliuose, pasak mero Artūro Visocko, vidutiniškai atliekų išvežimas kitąmet brangs apie keturis eurus – nuo dabar esančių 20 iki 24 eurų. Anot jo, kaina didėja dėl įstatymais įtvirtintos prievolės vežti šiukšles deginti į Klaipėdą ir į Kauną.

Klaipėdiečiams rinkliava nuo sausio mažės apie 10 procentų. Pasak savivaldybės atstovų, tarifas atsiskaitant su vežėjais lieka toks pat, o savivaldybė susidariusį skirtumą žada padengti iš biudžete sukaupto rezervo.

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna BNS patikino, kad tarifas nesikeis, o didėjančias išlaidas žadama kompensuoti atsisakius vienos iš stambiagabaričių atliekų aikštelių.

Anot T. Juknos, didmiesčiai pastaruoju metu patiria daugiau išlaidų įgyvendinę Europos Sąjungos reikalavimus atskirai tvarkyti buitines ir rūšiuotas atliekas – statomi atskiri rūšiavimo konteineriai, atliekos vežamos perdirbti, deginti.

GALERIJA

  • Ruoškit pinigus: vilniečiams šiukšlių išvežimas brangsta apie 70 proc.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

visur

ir visais laikais siuksliu isvezimas buvo banditu verslas, o simasius-bailys...

Anonimas

GEREJA pipiec !!!

Cha

O ko jūs norėjot, gerovės valstybei pinigų reikia, taip kad brangs ne vien šiukšlės ir ne vien vilniečiams. Linksmų švenčių, melžiamos karvutės!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS