S. Kairys apie naują Trakų nacionalinio parko vadovą: neleisiu žeminti nekaltų žmonių | Diena.lt

S. KAIRYS APIE NAUJĄ TRAKŲ NACIONALINIO PARKO VADOVĄ: NELEISIU ŽEMINTI NEKALTŲ ŽMONIŲ

Kultūros ministras Simonas Kairys atmeta visuomenininkų keliamas abejones dėl jo paskirto Trakų istorinio nacionalinio parko direktoriaus tinkamumo eiti pareigas ir teigia neleisiąs be pagrindo žeminti žmogaus.

Per Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį trečiadienį ministras tvirtino neturėjęs pagrindo neskirti konkursą laimėjusio kandidato ir juoba nematąs pagrindo jį atleisti.

„Jeigu gaunu du kandidatus, turiu vieną iš jų skirti į pareigas. (...) O man nesirinkti kandidato, kuris visa galva aukščiau už antrą vietą, kurių vertinimas skiriasi 2,5 balo, ir neskirti jo vien dėl to, kad priklauso liberalams, arba kad buvo ginčų, ar kitų dalykų, kai žmogus dirbo Trakų administracijos vadovu...“, – kalbėjo S. Kairys.

Jis ir naujasis Trakų istorinio nacionalinio parko direktorius Darius Kvedaravičius priklauso tai pačiai partijai – Liberalų sąjūdžiui.

 Yra ne viena situacija, kada bandoma viešumoje sukelti tam tikrą erzelį ir primesti vienas ar kitas mintis.

„Kalbant apie moralinius ir etinius dalykus, aš tikrai visada kovosiu ir tikrai neleisiu žeminti nekaltų žmonių, koks tai bebūtų asmuo, koks bebūtų konkursas. Yra ne viena situacija, kada bandoma viešumoje sukelti tam tikrą erzelį ir primesti vienas ar kitas mintis. Čia yra mano pareiga kartais galbūt stovėti ne garsios visuomenės dalies pusėje, bet labai aiškiai įvertinti asmens orumą ir kitus dalykus“, – sakė kultūros ministras.

Gruodį tuometinis Kultūros paveldo departamento kancleris D. Kvedaravičiaus laimėjo Kultūros ministerijos rengtą konkursą į Trakų istorinio nacionalinio parko direktoriaus pareigas.

Jis pakeitė nuo 1997-ųjų įstaigai vadovavusį Gintarą Abaravičių, pasibaigus jo kadencijai.

D. Kvedaravičius anksčiau dirbo aplinkos viceministru, Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi, privačiose įmonėse.

Šis paskyrimas sukėlė dalies Trakų visuomenininkų pasipiktinimą, jie kreipėsi į Kultūros ministeriją, Seimą prašydami pašalinti D. Kvedaravičių iš parko vadovo pareigų, nes baiminasi, kad jo veikla gali padaryti žalos saugomai teritorijai. Laiške atkreiptas dėmesys, jog teismai neteisėtais yra pripažinę Trakų savivaldybės sprendimus dėl medžių kirtimo Trakų senamiestyje, statybų parke. Anot jų, prie šių sprendimų yra prisidėjęs D. Kvedaravičius.

Be to, atkreiptas dėmesys, kad jo šeimos įmonė „Trakuva“ esą bandė padėti buvusiai mafijos krikštatėviu vadinto Georgijus Dekanidzės sutuoktinei Tamarai Dekanidzei, vėliau Žurovai, įteisinti ne pagal projektą pastatytą namą Varnikų kaime.

Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje trečiadienį dalyvavusi visuomenininkė Joana Staniulionytė tvirtino, kad pagal D. Kvedaravičiaus pasirašytą projektą kultūros paveldo objekte – Trakų senamiestyje – norėta iškirsti daugiau kaip 500 medžių.

Anot jos, projektas nebuvo suderintas su institucijomis, su kuriomis turėjo būti suderintas, neatlikta privaloma želdynų būklės ekspertizė. Pradėjus kirsti medžius, Aplinkos apsaugos departamento specialistai darbus sustabdė.

Asmuo, padaręs žalą Trakų senamiesčiui, Trakų istoriniam nacionaliniam parkui, valstybei (...) paskiriamas jo direktoriumi. 

„Asmuo, padaręs žalą Trakų senamiesčiui, Trakų istoriniam nacionaliniam parkui, valstybei, kiek valstybė turėjo išleisti lėšų teismams, kiek mes turėjome laiko sugaišti teismams, ir dabar toks asmuo paskiriamas jo direktoriumi. Nežinau, kokių epitetų čia reikia panaudoti“, – kalbėjo visuomenininkė.

D. Kvedaravičius teigė, kad dėl želdynų tvarkymo Trakuose teismas pažeidimų aptiko ne pačiame sprendime, bet procedūroje.

„Dokumentas, kur yra mano parašas, nebuvo skųstas teismui. Ta procedūra, kurią apskundė teismui, vyko, kai savivaldybėje nedirbau, su ja neturiu nieko bendro. Savivaldybė tą procedūrą pakartojo, darbai atlikti“, – tvirtino jis.

S. Kairys pabrėžė, kad 500 medžių Trakuose nėra iškirsti, o inventorizuoti, apibrėžta jų būklė.

D. Kvedaravičius taip pat neigė prisidėjęs išduodant leidimą Seimo nario Artūro Skardžiaus žmonai Snieguolei Skardžiuvienei statyti namus Vilkokšnio kraštovaizdžio draustinyje.

2019 metų spalio mėnesį Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu pakoreguotas Aukštadvario regioniniame parke, Savaitiškių kaime, esančio sklypo detalusis planas. Jame numatyta, kad sklype, kur jau stovėjo pirtis ir lieptas, galima statyti gyvenamąjį namą ir dar keturis kaimo turizmui pritaikytus statinius netoli Vilkokšnio ežero kranto. 2020 metų balandį Trakų rajono savivaldybės administracija išdavė statybos leidimą šiems kaimo turizmo pastatams statyti.

Šių metų sausį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiama teismo nutartimi pripažino, kad savivaldybė neturėjo teisės išduoti tokio statybos leidimo.

„Administracijos direktorius statybų leidimų neišduoda. Aš tik dalyvavau koreguojant detalųjį planą. Čia galbūt galėčiau prisiimti atsakomybę kaip įstaigos vadovas, kad tuo metu sistema nesuveikė, kad atsakingi pareigūnai suderino sprendinius, kurie, matyt, neturėjo būti suderinti“, – trečiadienį kalbėjo D. Kvedaravičius.

Jis tvirtino negalėjęs sukontroliuoti ir patikrinti skirtingų institucijų specialistų priimtų sprendimų.

Atsakydamas į kaltinimus dėl šeimos įmonės sąsajų su T. Dekanidze, D. Kvedaravičius sakė buvęs moksleivis, kai rengtas to namo projektas.

Anot jo, kadangi namas pastatytas nesilaikant projekto, gerokai didesnis, „Trakuva“ siūlė pakeitimus, kurie pastatą būtų „priartinę prie nacionalinio parko reikalavimų“, bet jie buvo atmesti. Galiausiai namas nugriautas 2011 metais.

Sieti mane su Dekanidzių šeima, kažkokiais jų santykiais yra visiškas absurdas. 

„2003 metais atėjau į „Trakuvą“ kaip akcininkas, 2010 metais, kai jau turėjau tinkamą išsilavinimą ir galimybę, atėjau darbuotis. (...) Sieti mane su Dekanidzių šeima, kažkokiais jų santykiais yra visiškas absurdas. Niekaip su tuo nesu susijęs“, – sakė D. Kvedaravičius.

Kultūros ministras savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad specialiosios tarnybos jam skiriant D. Kvedaravičių Trakų istorinio nacionalinio parko direktoriumi nepateikė jokių duomenų, kurie keltų abejonių dėl jo reputacijos ar neteisėtos veiklos.

„D. Kvedaravičius niekur nebuvo apklausiamas, jokie tyrimai jo atžvilgiu nebuvo pradėti, todėl įžvelgti personalinę kaltę tuose dalykuose tikrai būtų labai sudėtinga“, – sakė S. Kairys.

„Kad būtų normalūs argumentai, kurie leistų man žlugdyti konkursą, nepaskirti laimėjusio asmens ar jam jau einant pareigas jo prašyti, kad jis kaip nors atsistatydintų, atsiprašau, bet tikrai nematau argumentų tokiems dalykams“, – kalbėjo ministras.

Trakų istorinis nacionalinis parkas įkurtas 1991 metais vertingam kultūriniu bei gamtiniu požiūriu Trakų ežeryno kraštovaizdžio kompleksui su Trakų pilimi, etnokultūriniu paveldu išsaugoti, tvarkyti bei naudoti. Parkas užima 8,2 tūkst. ha plotą, jam priklauso daugiau kaip 30 ežerų.

Tai yra vienintelis nacionalinis parkas šalyje, pavaldus ne Aplinkos ministerijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

du drugeliai ...

.... ir abu ne be nuodemiu aplinkosaugai ir gamtai ...... gerai , kad dar nesiporuoja

Zosė

vagių klano statytinis ateina vokti.

pirma

pavogtus pinigus grąžink, "ministre"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS