Kaupinių tyrimams dar kovą rengiasi Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Šiaulių laboratorijos | Diena.lt

KAUPINIŲ TYRIMAMS DAR KOVĄ RENGIASI VILNIAUS, KLAIPĖDOS, KAUNO, ŠIAULIŲ LABORATORIJOS

Kaupinių tyrimus dar kovą rengiasi pradėti kelios Vilniaus, Klaipėdos, Kauno laboratorijos, sako tyrimus koordinuojanti Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).

Įstaigos teigimu, iš viso verifikuoti kaupinių PGR metodą siekia dešimt laboratorijų.

„Planuojama, kad procesai pasibaigs ir bus patvirtinta, kokiose laboratorijose vyks šie tyrimai – per šį mėnesį“, –  BNS trečiadienį nurodė NVSPL.

Vilniuje patvirtinti tyrimus kaupinių metodu rengiasi „Medicina practica laboratorija“, „InMedica“, „Antėja Laboratorija“, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija.

„Antėja Laboratorija“ taip pat ruošiasi kaupinių metodą verifikuoti padaliniuose Kaune ir Klaipėdoje, to siekia ir uostamiestyje įsikūrusios Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorija bei „Baltic Medics“, Respublikinės Šiaulių ligoninės laboratorija.

Šuo metu COVID-19 kaupinių tyrimai atliekami tik Vilniuje, Santaros klinikose. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, kitoms besirengiančioms laboratorijoms šiuo metu Santaros klinikos talkina pasidalindamos kaupinių PGR tyrimų ėminiais.

Vyriausybė trečiadienį leido grįžti į mokyklas 45-ių savivaldybių pradinukams, tačiau penkiolikoje jų, įskaitant Klaipėdos ir Vilniaus, kontaktinis ugdymas pradinėse klasėse galės būti atnaujintas tik užtikrinant bendruomenės testavimą kaupinių metodu.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė trečiadienį spaudos konferencijoje teigė, kad tai yra „labai pasiteisinęs ir saugus metodas“, leidžiantis bent daliai pradinukų grįžti į ugdymo procesą.

„Tikrai, mūsų pajėgumai keičiasi, šiandien žinome, kad kitos laboratorijos yra procese verifikuoti kaupinių metodą (...), dirbame nuosekliai ir daug, kad tas procesas būtų kiek įmanoma paprastesnis ir kiek įmanoma lengvesnis“, – sakė ji.

Atliekant testus kaupinių metodu, į vieną mėgintuvėlį surenkama daugiausia iki penkių žmonių ėminiai. Jei kaupinio atsakymas teigiamas, yra susisiekiama su tais asmenimis, kurių ėminiai buvo kaupinyje, ir jie pakartotinai tiriami jau PGR testu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

saulens

o anksciau to padaryt nebuvo galima?viskas paskutine minute ..vaikus i mokyklas paleis mokytojai pusiau skiepyti..moteriausybe su piš visiškai dugne

SUSIJUSIOS NAUJIENOS