Saugumo krizė: vien sostinėje trūksta apie 450 pareigūnų | Diena.lt

SAUGUMO KRIZĖ: VIEN SOSTINĖJE TRŪKSTA APIE 450 PAREIGŪNŲ

  • 27

Lietuvoje policijos pareigūnų taip trūksta, kad jau antrą savaitę Vilniuje ir Kaune patruliuoti ir reaguoti į iškvietimus policininkams į pagalba kviečiami pareigūnai iš Viešojo saugumo tarnybos (VST). Nors jos funkcija visiškai kita – konvojuoti, saugoti valstybės objektus, užtikrinti tvarką ekstremalių situacijų metu. Apie kritinį policijos pareigūnų trūkumą sostinėje ir tai, ar užtikrintas visų mūsų saugumas, pokalbis su Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininke Roma Katiniene.

– Kurios srities policijos pareigūnų dabar labiausiai trūksta?

– Didžiausias trūkumas – reagavimo padalinių pareigūnų. Pagrinde didžiuosiuos miestuose. Tiek reagavimo, tiek veiklos pareigūnų, kurie atlieka didžiąją dalį funkcijos, kas priklauso policijos pareigūnams. Jie reaguoja į įvykius, užtikrina viešąją tvarką, aiškinasi nusižengimus, nusikaltimus. Reagavimas į įvykius – pagrindinė opi problema. Reikia greitai reaguoti į įvykį, o drastiškai trūkstant pajėgų, nukenčia ne tik įvykiai, bet ir viešoji tvarka, kokybė.

– Tai būtent tie pareigūnai, kurie yra arčiausiai gyventojų?

– Tikrai taip.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kuriuose miestuose ši problema pati didžiausia?

– Sostinėje. Tai tęsiasi metai iš metų. Problema paaštrėjo praeitais metais po Reagavimo padalinių reformos. Policijos pareigūnai, ruošiantis pertvarkai, aiškiai signalizavo, kad pareigūnų tikrai mažės, nebus kam reaguoti į įvykius, bus problema. Tokioms funkcijoms kaip patruliavimas, proaktyvi veikla, kaip nusikalstamų veiklų užkardinimas neliks laiko. Galima būtų stebėti rezultatus, nes viešosiose vietose nusikalstamų veikų skaičius – augantis. Nenuostabu, kad patys policijos pareigūnai labai aiškiai transliuoja – mes šiandien lekiame iš įvykio į įvykį, t. y. kovojame su padariniai, o kad būtų įmanoma užtikrinti gyventojų saugumą, realiai pajėgų trūksta. Vilniuje trūksta apie 450 policijos pareigūnų. Tai – labai daug.

– Kiek suprastėjo saugumo situacija? Kas bus, jei pareigūnų neatsiras?

– Ko gero, tai požiūrio klausimas, kaip kas vertina. Policijos departamentas teigia, kad viskas puiku, viskas valdoma. Patys policijos pareigūnai sako, kad nenormalu, nes nespėja į įvykius reaguoti. Profesinė sąjunga daro išvadas, kad vienos pertvarkos, kuri buvo prieš kelerius metus, nesklandumus bandoma uždengti kita pertvarka, dėl kurios Vilniuje į kitus padalinius išėjo apie 100 policijos pareigūnų. Vadinasi, mes neišsprendžiame problemos, nepadarome šios profesijos patrauklia. Jeigu nebus išspręsti krūvių klausimai, ši problema Vilniuje vyraus dešimtmečius. Nuo to kenčia viešasis saugumas, gyventojai nesijaučia saugūs.

– Kas atsitiko su reforma? Kodėl pareigūnai bėga iš tarnybos?

– Didžiuosiuose miestuos krūviai labai dideli. Jeigu trečdalio pareigūnų, dirbančių reagavimo padalinyje, atlyginimą sudaro viršvalandžiai, natūralu, kad tai negali būti pastovus veiksmas. Viršvalandžius galima dirbti išimtinais atvejais. Tačiau tai jau nusistovėjusi problema. Sostinė susiduria su pareigūnų krize – nėra kam dirbti. Bandoma užkamšyti skyles VST pareigūnais. Tai pareigūnai, parengti ne viešajai tvarkai užtikrinti, ne policijos funkcijoms atlikti, turi savo funkcijų. Metamas generalinio policijos komisaro pavaduotojas, kuris realiai paleido Reagavimo padalinių reformą ir pritarė. Realiai ji nieko teigiamo per pusę metų neatnešė. Mažėja pareigūnų skaičius tarnyboje. Tada meta VST, kad sugriautų kitą tarnybą? VST pareigūnai nepatenkinti irgi, jie neturi kompetencijų.

Kaišyti policijos nekompetentingai padarytų reformų spragas neteisinga.

– Kaip jie į tai reaguoja?

– Jie nei sužavėti, nei patenkinti. Jie gauna atlyginimą už jų tarnybai nustatytas funkcijas. Kaišyti policijos nekompetentingai padarytų reformų spragas neteisinga. Iškyla grėsmė kitai tarnybai, kuri gali susidurti su padariniais. Neišdiskutavus nei su bendruomenėmis, neturint tvirtų politinių sprendimų, pasmerkiame vieną tarnybą drastiškam žmonių pareigūnų nutekėjimui. Bus skaudžių padarinių, kai kils riaušės, reikės užtikrinti viešąją tvarką, konvojuoti.

– Kaip, jūsų manymu, reikėtų spręsti tokias pareigūnų trūkumo problemas? Gal valdžia ką nors žada?

– Valdžia daug žada ir dabar deklaruoja, kiek buvo skirta finansavimo. Tačiau reikia nepamiršti infliacijos, kiek policijos pareigūnams skiriama jiems nebūdingų funkcijų, didėja darbo krūvis. Realiai nesprendžiant problemų, nedarant policijos profesijos patrauklia, t. y. nekeliant darbo užmokesčio, nesukuriant sveikatos, reabilitacijos sistemų, kurios atėjus dabartinei valdžiai buvo sugriautos, neskiriant dėmesio fiziniam pasirengimui, problemos tik gilės.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Lauris .R

Kokių pareigūnų trūksta ? Ar parazituojančių darinių trūksta jums neužtenka parazituoti

Benas

Tai galvoja ,,kiaušingalviai,,gal ir kariuomenėje kas trečias automata turi-kad ne visi pasieniečiai šalmus turi,tai jau vasara skundėsi.

skiep

ukrainiecius priimkit,kame reples?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS