Savivaldybė ir J. Meko fondas aiškinasi, kas kam ką turi grąžinti | Diena.lt

SAVIVALDYBĖ IR J. MEKO FONDAS AIŠKINASI, KAS KAM KĄ TURI GRĄŽINTI

Vilniaus miesto savivaldybė ir Jono Meko fondas nesutarė dėl paimtų menininko daiktų grąžinimo – tikimasi susitarti kitą savaitę.

„Sutarimo galutinio neprieita (...), apsikeitėme pozicijomis, nuomonėmis, kas ką turi, kas ko neturi, visus klausimus dar reikės spręsti, tą darysime kitą savaitę. Kol kas fondas jokių dokumentų mums nepateikia, bet tikina, kad pateiks. Lauksime. Galime teigti, kad ten yra ne tik fondo turtas, bet ir kiti menininkai savo darbus yra tenai radę“, – žurnalistams sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis po penktadienį vykusio susitikimo su privataus J. Meko fondo direktoriumi Edgaru Stanišausku.

Susitikime dalyvavo ir tarybos narė Agnė Zuokienė, savivaldybei šią savaitę perdavusi apie 100 dėžių su, kaip manoma, šiemet mirusio žymaus menininko daiktais, meno kūriniais.

Savivaldybė aiškinasi, ar tarp minimų daiktų nėra ir savivaldybės 2007-aisiais iš J. Meko įsigytos Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcijos darbų. Šią kolekciją prižiūri savivaldybės įsteigtas J. Meko vizualiųjų menų centras (JMVMC).

P. Poderskis sakė, kad kol kas apie 100 dėžių su, kaip manoma, asmeniniais J. Meko daiktais, kitų menininkų darbais, saugomi užplombuotame kabinete savivaldybėje. Šiuo metu tikrinami 2015-aisiais vykdyto audito ir kiti dokumentai.

E. Stanišauskas pripažįsta, kad fondas neturi minimų daiktų inventorizacijos knygų, tačiau žada pateikti siuntų dokumentus, P. Poderskis mano, kad to greičiausiai pakaktų, jog daiktai būtų grąžinti.

„Bandome dabar atrasti išmuitinimo ir siuntimo dokumentus iš Amerikos, kur surašyta kiek dėžių, kokios dėžės. Kitas dalykas, yra ir liudininkai, tie žmonės, kurie dalyvavo siuntime, t. y. buvęs direktorius“, – žurnalistams sakė E. Stanišauskas.

P. Poderskis teigė kalbėjęs ir su pačiu Artūru Zuoku, bet „daugiau dėl techninių, taktinių detalių“, taip pat sakė nežinantis, ar jo dalyvavimo reikės aiškinantis turto klausimą.

Bandome dabar atrasti išmuitinimo ir siuntimo dokumentus iš Amerikos, kur surašyta kiek dėžių, kokios dėžės. Kitas dalykas, yra ir liudininkai, tie žmonės, kurie dalyvavo siuntime, t. y. buvęs direktorius.

Kai kurie menininkai tarp A. Zuoko namuose rastų daiktų atpažino savo darbus, tarp jų – Eugenijus Varkulevičius-Varkalis.

E. Stanišauskas patikino, kad jam darbai bus grąžinti. Fondo direktorius sako dar nežinantis, ar tikrai visi į savivaldybę išvežti daiktai yra J. Meko fondo, nes pats jų nematė.

„Iš ten, kur buvo paimta, ten turi būti ir grąžinta“, – tvirtino jis.

Dėl šios istorijos jis kaltino dviejų besiskiriančių žmonių emocijas.

P. Poderskis prašė atsiimti pareiškimą iš policijos dėl vagystės, E. Stanišauskas sakė, kad tai bus nuspręsta kitą savaitę.

„Teisiškai sudėliota taip, kad kai bus visi sprendimai, bus ir mūsų sprendimai (...), turėtų būti viskas iš eilės, turėtų grįžti daiktai ten, kur rasti. Mes, kaip ir sakėme, padarysime parodą“, – dėstė A. Stanišauskas.

Savivaldybė pranešė, kad aiškinantis situaciją nuo pareigų nušalinamas savivaldybės įsteigto J. Meko centro direktorius Gintaras Sodeika. P. Poderskis tvirtino, kad įstaigos vadovo klausimas bus sprendžiamas po mero atostogų. Remigijus Šimašius į darbą grįžti planuoja rugpjūčio 18-ąją.

Prieštaringus pranešimus, kad G. Sodeika buvo atleistas, vėliau – kad tik nušalintas, P. Poderskis vadina „komunikacijos klaida“. Jis patvirtino, kad vadovas nušalintas mėnesiui.

Kartu jis teigė, kad centro uždarymas būtų „drastiškas ir sunkiai suprantamas žingsnis“ – savivaldybė esą ketina stiprinti jo veiklą, ieškoti būdų, kaip atverti „Fluxus“ kolekciją visuomenei.

„Manau, daug diskutuosime apie tai su kultūros srities žinovais ir politikais“, – sakė jis, paklaustas, ar bus didinamas centro finansavimas.

GALERIJA

  • Savivaldybė ir J. Meko fondas aiškinasi, kas kam ką turi grąžinti
Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

zenonas išpriekulis

Jeigu drg.Zuokas neturi dėžėse esančių vertybių apyrašo, ir jam paveldėtų patvirtinančių dokumentų, reikia pradėti tyrimą ir jį uždaryti, kad nepakenktų tyrimui.

abonentine

prichvatizatoriu dinastija kas dar neaisku?.....

Kiek pamenu,

ne Napoleono, o Adolfo bei Josifo kareivos veržėsi į privačius butus ir grobė svetimą gera! Gal ponas Š. supainiojo, ką jis pamėgdžioja, „Grindos” vyrus ten siųsdamas? Beje, PILIETIŠKI darbuotojai galėjo ir ATSISAKYTI laužyti įstatymus! - Toks darbas neįeina į jų pareigas. Tai antstolio ir policijos reikalas! „Grindos” vyrai gali ir pareikalauti bent jau kompensacijos už MORALINĘ žalą, už jų vardo suteršimą! Kreipkitės patys arba per profsąjungą - kad viršininkai nepiktnaudžiautų ir nelaikytų darbuotojų savo asmeniniais tarnais, kuriuos siuntinės, kur šaus į galvą!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS