Savivaldybės architektas abejoja, ar „Laisvės kalvai“ vieta Lukiškių aikštėje | Diena.lt

SAVIVALDYBĖS ARCHITEKTAS ABEJOJA, AR „LAISVĖS KALVAI“ VIETA LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE

Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis abejoja, ar skulptūra „Laisvės kalva“ iškils Lukiškių aikštėje.

Jo nuomone, platesnės diskusijos dėl konkursą laimėjusio kūrinio reikėtų tiek priešinantis paveldosaugininkams, tiek kylant abejonių, ar įrengiant monumentalią skulptūrą verta ardyti jau rekonstruotą aikštę.

„Kviesime tą pačią ekspertų komisiją, kuri atrinko tą idėją, kad jie pasižiūrėtų galutinį produktą. Matyt, pakviesime platesnei diskusijai, nes tikrai kyla klausimų, ar tikrai reikėtų viską daryti pagal pirminę menininko idėją, net jei ir būtų ryžtasi tai, kas jau padaryta, ardyti ir daryti iš naujo. Manome, kad reikia platesnės diskusijos“, – BNS pirmadienį sakė M. Pakalnis.

„Man kelia abejonių, jei mes išleidę visuomenės pinigus, pradėsime vėl viską ardyti. Reikėtų ieškoti kitokio sprendimo. Reikia viską dar kartą pergalvoti“, – aiškino savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius.

Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro skelbtą memorialo Lukiškių aikštėje konkursą Andriaus Labašausko projektas laimėjo 2017 metų rudenį, tačiau antrąją vietą laimėjusio projekto – Vyčio memorialo – autoriai dėl atrankos rezultatų bylinėjasi teismuose.

Praėjusią savaitę Kultūros paveldo departamentas teismui pateikė išvadą, jog nepaisant to, kad A. Labašauskas dar nėra parengęs savo kūrinio techninio projekto, paveldosaugininkai gali įvertinti jo idėją. Departamento atstovai konstatavo, kad statinys, kuriuo laikoma ir monumentali skulptūra, „pažeistų Lukiškių aikštės vertingąją savybę – lygų reljefą“.

„Tą kūrinį galima pastatyti ir kitoje vietoje, taip, galima galvoti, gal ir aikštėje įkomponuoti. Bet kultūros paveldo nuomonė taip, yra, kad reikia išlaikyti plokščią aikštės charakterį ir ta nuomonė irgi yra analizuotina. Departamentas rūpinasi pagal teisės aktus nekilnojamųjų kultūros vertybių išsaugojimu. Ir jei pasakyta, kad lygus reljefas yra aikštės vertingoji savybė, tai reiškia, reikia, kad ekspertai, turintys kompetenciją spręsti, pažiūrėtų ir įvertintų“, – BNS dėstė M. Pakalnis.

Architektas taip pat abejoja, ar verta į aikštę vežti jau prieš pusmetį pagamintą skulptūros maketą, kaip planuota anksčiau.

„Nežinau, ar jį verta vežti į aikštę, pamatysime. Reikėtų, kad pažiūrėtų tie ekspertai, kurie gali spręsti. Planuojame susitikti šiomis dienomis“, – sakė jis.

Diskusijos dėl reprezentacinės valstybės Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo vyksta nuo nepriklausomybės atkūrimo. Aikštė rekonstruota pernai, A. Labašausko projektas pripažintas geriausiu 2017-aisiais skelbtose kūrybinėse dirbtuvėse po ekspertų ir gyventojų balsavimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nuu

nu juk buvo galima padaryt stilizuota skulptura imituojancia ta zemine,juk daug vietos neuzimtu,negi nera normaliu dailininku kad ja sukurt...o tik tokie kurie sovietine gigantomanija kuria...turbut da tokius ir 'dailininkus' ruosia kad zemiu kalnus tik tesugeba tesugalvot...

na,

P A G A L I A!!! nors vienas išdrįso traukti galvą iš smėlio, tik ,abejoti nereikia: ne vieta, ne pagal konkurso sąlygas ir ne pagal tautos, miestelėnų lūkesčius ir aikštės vizij1. Mesti lauk kuo greičiau tuo geriau. Vyčiui buvo kurta vieta ir turi ten stovėti tik VYTIS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS