Seimas ėmėsi siūlymo įstatymu patvirtinti Vilniaus universiteto statutą | Diena.lt

SEIMAS ĖMĖSI SIŪLYMO ĮSTATYMU PATVIRTINTI VILNIAUS UNIVERSITETO STATUTĄ

  • 0

Seimas ėmėsi siūlymo įstatymu patvirtinti Vilniaus universiteto (VU) statutą.

Šią savaitę po pateikimo pritarta Mokslo ir studijų įstatymo pataisai, kuri atvertų kelią aukštosios mokyklos statutą patvirtinti įstatymu, taip pat ir įstatymo projektui dėl VU statuto patvirtinimo. Toliau projektus svarstys parlamento komitetai.

Parlamentarai siūlo keisti Mokslo ir studijų įstatymą iš jo išbraukiant konkrečiai nurodytą teisės akto formą, kuria patvirtinami aukštųjų mokyklų statutai. Šiuo metu įstatymas numato, kad valstybinio universiteto  statutas tvirtinamas Seimo nutarimu, valstybinės kolegijos statutas - Vyriausybės nutarimu.

Šią nuostatą siūloma keisti nustatant, kad universitetų statutus tvirtina Seimas, kolegijų - Vyriausybė, bet nebenustatyti, kokiu teisės aktu.

Minimas pataisas įregistravo socialdemokratai buvęs VU rektorius Benediktas Juodka, Gediminas Kirkilas, Marija Aušrinė Pavilionienė, Irena Šiaulienė bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė "darbietė" Audronė Pitrėnienė.

Vilniaus universitetas po aukštojo mokslo reformos priešinosi reikalavimui valstybinio universiteto statutą tvirtinti Seimo nutarimu ir siekė jį palikti tvirtinamą įstatymu. Universitetas argumentuoja istoriškai susiklosčiusia praktika, jog jo statutas nuo 1990 metų patvirtintas įstatymu.

Vilniaus universiteto statutas 1990 metais Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo buvo patvirtintas atskiru įstatymu. Tai vienintelis aukštosios mokyklos statutas, patvirtintas įstatymu.

Pataisą inicijavę parlamentarai tvirtina, jog 2009 metais buvo nustatyta, kad valstybinių universitetų statutai tvirtinami Seimo nutarimu, tačiau tokia nuostata negalėjo panaikinti Vilniaus universiteto statuto patvirtinimo įstatymo, kuris pagal teisinę formą yra lex specialis. "Vilniaus universiteto statuto patvirtinimo įstatymas galioja ir šiuo metu, todėl yra susidariusi teisinė kolizija", - teigia parlamentarai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS