Pacientai šturmuoja poliklinikas: šeimos gydytojui tiesiogiai prisiskambinti neįmanoma | Diena.lt

PACIENTAI ŠTURMUOJA POLIKLINIKAS: ŠEIMOS GYDYTOJUI TIESIOGIAI PRISISKAMBINTI NEĮMANOMA

  • 22

Norime parodyti duris, kurios niekuomet neužsidaro. Esame prie Antakalnio poliklinikos, kur akivaizdu, kad žmonių srautas nesustoja. Visi nepaliaujamai eina, o tai byloja, kad sergamumas auga, pasakojama LNK reportaže.

„Kosulys, nesibaigianti sloga, galvos skausmas. Vakar nuėjau į vaistinę. Davė tokių miltukų pagerti, nosies purškalą, bet, žiūriu, niekas nepadeda, tai kreipiausi į gydytojus. Tenka ir viešuoju transportu važiuoti, kuris perpildytas, tai manau, galbūt ten ir pasigavau kokį virusą“, – atviravo poliklinikoje užkalbintas vilnietis.

Antakalnio poliklinikos viduje minios žmonių. Apie esamą situaciją, sergamumą, kuris vis auga, žurnalistas pakalbino Antakalnio poliklinikos atstovę.

– Kaip suprantu, pacientų srautai sparčiai didėja?

–  Iš tikrųjų jau trečią savaitę jaučiame didelį besikreipiančių pacientų pagausėjimą. Sulaukiame begalę skambučių. Dažniausiai, kas normalu žiemos metu, žmones vargina viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomai: kosulys, sloga, karščiavimas. Pastebėjome, kad daugelį kamuoja ir itin didelė iki 40 laipsnių temperatūra, kuri trunka ne vieną parą. Taip pat pacientai skundžiasi galvos, raumenų ir kaulų skausmais, bendru silpnumu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip atskirti patiems, ar čia gripas smogė, ar COVID-19, ar vis dėlto tai yra peršalimas?

– Iš tikrųjų tiek COVID-19 atveju, tiek susirgus gripu, pradžia būna staigi. Prasideda ūmus karščiavimas, ūmus galvos ir raumenų skausmas, kuris nemažėja arba labai minimaliai sumažėja pavartojus karščiavimą ir uždegimą mažinančių vaistų.

– Ar didelės eilės pas gydytojus?

– Šeimos gydytojui tiesiogiai prisiskambinti neįmanoma, reikia kreiptis į registratūrą ir išsakyti nusiskundimus, simptomus.

– Kaip poliklinikoje dirbantiems medikams neužsikrėsti? Turbūt jau turite imunitetą?

– Manau, daugeliui virusų jau turime ir atsparumą, bet pagrindinė apsaugos priemonės iš tikrųjų yra medicininės kaukės. Didėjant sergamumui, didesnis krūvis tenka ir šeimos gydytojams, ir budintiems medikams. Daug papildomai pacientų priimame, fiziškai tai nėra lengva. Todėl pacientai rūšiuojami pagal simptomus, kuriems ne taip skubu, galbūt gali palaukti rytdienos.

Pacientai rūšiuojami pagal simptomus, kuriems ne taip skubu, galbūt gali palaukti rytdienos.

 

– Kaip, pagal jūsų prognozes, toliau keisis situacija? Ar gydytojai atlaikys? Ar netenka vis dažniau pavaduoti susirgusius kolegas vieni kitiems?

– Iš tikrųjų dabar yra nemažai sergančių tiek šeimos gydytojų, tiek kitų specialistų, taip pat – tarp budinčių, dirbančių priėmimo skyriuje. Kažkokiu būdu stengiamės padengti jų darbo valandas.

Paklausėme, ar lengvai pacientai prisiskambina į polikliniką bei patenka pas gydytojus?

„Neskambinau, iš karto atėjau, tai reikėjo palaukti pora valandų. Va, dabar  vėl pranešė, kad dar teks luktelti. Manau, per penkias valandas galima pas gydytoją patekti“, – sakė gyvoje eilėje pas šeimos gydytoją laukiantis vyras. – Sėdėsiu ir lauksiu, o ką darysi?! Pacientų srautas išaugęs, dabar ir koronaviruso atvejų padaugėjo, ir gripo. Nelabai ir saugosi žmonės. Užlipau į ketvirtą aukštą, ten koridoriuje apie 30–40 proc. pacientų sėdėjo be kaukių. Sakyčiau, tokie žmonės negerbia nei savęs, nei kitų.“

„Aš atvykau atlikti tyrimų, ne, nesergu nei gripu, nei koronavirusu“, – sakė kita pašnekovė.

„Atvykau eilinei patikrai, nesergu“, – kalbėjo jaunas vyras.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

ligonis

as dariau ekspermenta nuejau i poliklinika ir skambinu i ta pacia poliklinika vel pakelia tas pats irasas ir vel registeuoja kita klijanta it tttttt niekur neskamba niekas tel nekelia tai kur suo pakastas kokia cia tvarka

ai ai

Tau vaikeli negerai,gal padėti kuo?taip,ir gripas,nes jie,jie kalti,ir sniego daug-tik JIE kaip tam anekdote.

ai

ir toliau balsuokit uz konservas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS