Seimas ragina Vilniaus valdžią kompensuoti šiukšlių krizės nuostolius | Diena.lt

SEIMAS RAGINA VILNIAUS VALDŽIĄ KOMPENSUOTI ŠIUKŠLIŲ KRIZĖS NUOSTOLIUS

Seimo Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetai trečiadienį aiškinosi dėl atliekų tvarkymo Vilniuje.

Kai kurie Seimo nariai ragina Vilniaus valdžią išmokėti kompensacijas  gyventojams, kurie dėl šiukšlių krizės patyrė nepatogumų. Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Mažeika įsitikinęs, kad tokios kompensacijos būtinos.

K. Mažeikos teigimu, komitetas dėl kompensacijų į savivaldybę kreipsis raštu. 

„Kad savivaldybė apgalvotų kompensacinį mechanizmą, kaip kompensuoti gyventojams –  ar už tą laikotarpį, kai atliekos buvo neišvežtos, ar iki tol laiko, kai problema išsispręs ir tik nuo tada pradėti skaičiuoti (mokesčius už atliekų išvežimą – BNS)“, – trečiadienį po bendro Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetų posėdžio žurnalistams sakė K. Mažeika.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas sakė, jog savivaldybė nagrinės šį klausimą. Pasak jo, sprendimą priims miesto taryba.

„Atsižvelgiant į Seimo komitetų išsakytas pastabas, tikrai bus pristatyta (situacijos vertinimas – BNS) savivaldybės vadovybei ir bus sprendžiamas tas klausimas (dėl kompensacijų – BNS)“, – žurnalistams teigė savivaldybės atstovas.

„Dabar nieko nemanau“, – paklaustas, ar jo nuomone, reikia tokių kompensacijų, tvirtino J.Morkūnas.

Anot jo, savivaldybei yra žinomi visi nepatenkintų žmonių skundai dėl laiku neišvežtų ar netinkamai surinktų iš konteinerių atliekų. Jo žiniomis, kasdien iš gyventojų gaunama apie 200 skundų.

Gegužės 1-ąją sostinėje startavus atliekų sistemos reformai, kai kurių mikrorajonų gyventojai skundėsi dėl neišvežamų šiukšlių – gauta apie 2,3 tūkst. pranešimų, dėl to kilo pavojus žmonių sveikatai.

Viceministras: valdžia reagavo netinkamai

Sveikatos apsaugos ministerijai įspėjus dėl šiukšlių krizės Vilniuje, miesto valdžia reagavo netinkamai, sako sveikatos apsaugos viceministras. Tačiau Algirdas Šešelgis pripažino, jog savivaldybė situaciją sugebėjo suvaldyti. 

„Tuo metu, kai mes kreipėmės į juos dėl situacijos, reakcija kėlė tikrai labai didelį nerimą“, – trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetų posėdyje pareiškė A.Šešelgis. 

Jis priekaištavo, kad savivaldybei buvo pasiūlyta sušaukti ekstremalių situacijų komisiją, tačiau tai nebuvo padaryta.

„Situacija keičiasi, ji nebe tokia grėsminga“, – pridūrė viceministras. Anot jo, savivaldybė iš esmės situaciją sugebėjo suvaldyti. 

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas sako, kad savivaldybė nėra gavusi „jokių objektyvių duomenų“, kad dėl šiukšlių krizės prie perpildytų konteinerių buvo padaugėję graužikų ar valkataujančių šunų.   

„Situacija jau stabilizuota“, – posėdyje pareiškė J. Morkūnas.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) direktorius Rimantas Juknevičius sako, kad buvo reaguota į visus gyventojų skundus. Kai kur daugiabučiuose užsikimšusios šiukšlių šachtos buvo sutvarkytos įmonės lėšomis ir gyventojams nieko nereikės mokėti.

Pasak jo, šiukšlių vežėjams duoti nurodymai, kad būtų atsižvelgiama į skundus ir pageidavimus dėl atliekų surinkimo. 

Gegužės 1-ąją sostinėje startavus atliekų sistemos reformai, kai kurių mikrorajonų gyventojai skundėsi dėl neišvežamų šiukšlių – gauta apie 2,3 tūkst. pranešimų, dėl to kilo pavojus žmonių sveikatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

silogalas

susirinko seimo du komitetai, susirinko viceministrai, daug zmoniu. O simasius su savo kietais vicemerais ir tobulu adminu parode kad jie yra miesto bailiai. Geriau verksnys nei bailys

SUSIJUSIOS NAUJIENOS