Sostinės barų atstovai pasigenda NVSC bendradarbiavimo | Diena.lt

SOSTINĖS BARŲ ATSTOVAI PASIGENDA NVSC BENDRADARBIAVIMO

Sostinės barų, kuriuose epidemiologai fiksuoja koronaviruso židinius, atstovai sako, jog imasi visų įmanomų saugumo priemonių, taip pat pasigenda daugiau informacijos apie užsikrėtimus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro akiratyje atsidūrė už keliasdešimties metrų nuo Sveikatos apsaugos ministerijos esantys gretimi barai „Bardakas“ ir „Sanatorija“. Epidemiologė Daiva Razmuvienė ketvirtadienį tvirtino, kad su šiais barais pastaruoju metu siejami devyni nauji koronaviruso atvejai bei paragino Vilniaus savivaldybę svarstyti galimybę riboti barų darbo laiką.

„Pasipylė darbuotojų skambučiai, kodėl mes meluojame, kad pas mus serga žmonės, bet mes toliau visiškai ramiai dirbame. Dabar tiek tiekėjai, tiek žmonės, kas užsakinėjo renginius, gimtadienius, sako, kodėl neperspėjote, kad čia pas jus kažkoks židinys. Nors patys apie jį sužinojome tik iš vakarinių žinių ir iš feisbuko sienoje paskelbtos informacijos“, – BNS sakė baro „Sanatorija“ atstovas Matas Puodžiūnas.

Jis sako, kad „Bardakas“ ir „Sanatorija“ iš NVSC tik ketvirtadienį sulaukė kreipimosi, jog dėl koronaviruso būtų patikrinti visi darbuotojai, nors jiems testai, anot jo, atlikti ir anksčiau.

Anot jo, NVSC informavo, kad bare asmuo, sergantis koronavirusu, „Sanatorijoje“ lankėsi rugsėjo 25 dieną, t.y. prieš tris savaites.

Norime, kad mums pateiktų faktų, nes net nesuprantame, ar čia vakar buvo tas židinys, ar rugsėjo viduryje, ar pradžioje.

„Mes juos kviečiame į dialogą, bet tik šiandien mums parašė – jei norite, galime per „Zoom“ su jumis pasišnekėti, nes turime didelį apkrovimą. Norime, kad mums pateiktų faktų, nes net nesuprantame, ar čia vakar buvo tas židinys, ar rugsėjo viduryje, ar pradžioje“, – sakė „Sanatorijos“ atstovas. 

Anot jo, visų reikalaujamų saugumo priemonių imasi bendrų savininkų valdomi trys populiarūs barai – „Bardakas“, „Sanatorija“ „Materialistė“ ir neseniai atsidaręs „Dirigentai“: jie dezinfekuojami kas dvi dienas, lankytojų srautai ribojami iki sėdimų vietų skaičiaus, čia visų reikalaujama dėvėti kaukes, kai nėra valgoma ar geriama – neturintiems jos dalinamos nemokamai. Be to, baruose įrengti termovizoriai, tikrinantys įeinančiųjų temperatūrą, dalijamas dezinfekcinis skystis vienkartinėse pakuotėse.

„Bardakas“ ir „Sanatorija“ buvo uždaryti rugpjūčio pradžioje, kai „Bardako“ darbuotojui nustatytas koronavirusas. Tuomet patikrinus beveik pusšimtį darbuotojų, daugiau užsikrėtimų nenustatyta. Šiuo metu, anot M. Puodžiūno, NVSC jokių tikslesnių duomenų apie klientų užsikrėtimus nepateikia.

Jis sako, kad žmonės labai jautriai reaguoja į epidemiologų informaciją ir šiuo metu lankytojų praktiškai nėra, didžėjai atsisako groti, o apribojus darbo laiką iki vidurnakčio, barai netektų 80-95 proc. pajamų, tad būtų priversti užsidaryti.

„Mes dabar tarsi esame precedentas mieste, kodėl visus barus reikėtų uždaryti, nors pas mus nei darbuotojai serga, nei esame girdėję apie užsikrėtusius lankytojus. Anksčiau buvo pranešę – pas jus galimai buvo užėjęs žmogus tą ir tą dieną, prašome visus darbuotojus eliminuoti. Mes dvi savaites visus laikome karantine, juos pakeičia tie, kurie nedirbo. Dabar pirmą kartą išgirdome apie tokius skaičius. Nežinau, ar tie žmonės tik čia eina, ar kaip. Kiek perskaitau, kai „Maximoje“ suserga pardavėja – juk neskelbia židiniu „Maximos“, nes pas mus net ne apie darbuotojų susirgimus kalba“, – stebėjosi M. Puodžiūnas.

Anot jo, atstumų laikymosi siekiama užtikrinti ribojant lankytojų skaičių iki tiek, kiek yra sėdimų vietų: „Sanatorijoje“ daugiausiai priimama 30 žmonių, „Bardake“ – apie 100, „Materialistėje“ – apie 90, viduje lankytojai užsisakę gėrimus sėdi be kaukių.

„Jei jie eina, pavyzdžiui, į tualetą, mes raginame juos užsidėti, bet tada prasideda ginčai – esu užsisakęs kokteilį, kodėl turiu užsidėti. Sunkiausia sukontroliuoti tuos ginčus viduje (...). Planuojame dirbti ir toliau. Bet kiek žmonių įsileisti, ar leisti nusiimti kaukes, ar ne – nežinome, neturime aiškios pozicijos iš valstybės“, – kalbėjo M. Puodžiūnas.

Barą „Bardakas“ valdančios bendrovės „Lumina LT“ direktorius Eimantas Daukša BNS teigė sulaukęs NVSC skambučio antradienį ir pateikęs darbuotojų sąrašą.

„Jie mini, kad yra vienas ar du atvejai, jie turbūt kalba apie apsilankiusius asmenis. Nes pas mus nėra nė vieno darbuotojo šiandien sergančio – bendravome su visais, nėra tokių, kad turėtų simptomus“, – pasakojo E. Daukša.

„O mes laikomės visko, kas nurodyta Sveikatos apsaugos ministerijos, be to, ėmėmės papildomų dalykų: pasistatėme termovizorius, matuojame ir darbuotojų temperatūrą, atliekame dezinfekcijas. Ribojame ir žmonių skaičių: „Bardake“ skaičiuojame lankytojus pagal tai, kiek yra sėdimų vietų – apie 100. Įprastai būdavo kelis kartus daugiau“, – tvirtino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS