Iš sostinės Tauro kalno laiptų išmontuoti žydų antkapiai grįžta į kapines | Diena.lt

IŠ SOSTINĖS TAURO KALNO LAIPTŲ IŠMONTUOTI ŽYDŲ ANTKAPIAI GRĮŽTA Į KAPINES

  • 5

Sovietmečiu laiptų statyboms barbariškai panaudoti žydų antkapiai ant Tauro kalno šalia Liuteronų sodo pagaliau bus deramai sutvarkyti – šiandien prasidėjo jų demontavimo darbai.

Kaip informuoja Vilniaus savivaldybė, antkapių fragmentai be rašmenų bus pervežti saugoti į Vilniaus žydų Šnipiškių senąsias kapines, esančias šalia buvusių Sporto rūmų Olimpiečių gatvėje, o su rašmenimis keliaus į Vilniaus žydų senųjų kapinių teritoriją (abipus Kirkuto alėjos).

Nauji laiptai bus įrengti statant Nacionalinę koncertų salę, o Liuteronų sodo takai bus sujungti su NKS terasa.

Dėl paminklinių akmenų sukonstruotų laiptų pakopų ardymo Vilniaus miesto savivaldybė tarėsi su žydų bendruomenės atstovais ir Kultūros paveldo departamentu. Vilniaus žydų Šnipiškių senosiose kapinėse ir Vilniaus žydų senųjų kapinių teritorijoje Užupyje (Olandų g.) jau saugoma daugiau nei 1000 tonų įvairiose miesto vietose rastų paminklinių akmenų fragmentų. Sovietmečiu jie naudoti ir statant susisiekimo infrastruktūrą, ir pastatus. Į aikštelę prie senųjų žydų kapinių Olandų g. atkeliavo paminkliniai akmenys su rašmenimis iš T. Kosciuškos, Latvių, Vytauto gatvių ir Vakarinio aplinkkelio teritorijos. Daugelis vietų, kuriose užfiksuoti iš žydiškų antkapinių paminklų fragmentų pastatyti objektai, jau sutvarkytos – paminkliniai akmenys demontuoti, o tais atvejais, kai statinių kol kas ardyti nenumatyta (Lazdynuose (Žėručio g. 4), Antakalnyje, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės teritorijoje ir prie atraminės sienelės, esančios Vytenio g. 6 ), savivaldybė, pasitarusi su žydu bendruomene, paženklino informacinėmis lentomis.

S. Žiūros nuotr.

Dalis anksčiau iš įvairių statinių išmontuotų antkapių fragmenrų grąžinta į istorinių Vilniaus žydų senųjų kapinių teritoriją Užupyje, kur planuojama įrengti memorialą ir deramai įamžinti čia palaidotų miestelėnų atminimą. 

Užupio kapinės Vilniuje veikė nuo 1830 m. iki 1963 m., jose buvo laidojami XIX am. pab. – XX am. pradžioje Vilniuje gyvenę miestelėnai žydai. 1961 m. sovietų valdžia priėmė nutarimą likviduoti Vilniaus žydų senąsias kapines Užupyje, o antkapiai buvo panaudoti vietoje statybinių medžiagų (laiptų pakopoms, atraminėms sienutėms ar transformatorinių fasadų dekorui), dažnai net nesistengiant kruopščiai nutašyti juose iškaltų užrašų. Po kapinių sunaikinimo, Užupio žydų kapinės virto dykviete, apaugusia atsitiktiniais želdiniais.

Prieš kelerius metus 11 ha Olandų gatvėje esančių senųjų žydų kapinių teritorija buvo sutvarkyta lankytojams – čia atsivėrė medžių alėjos, takai, įrengti informaciniai stendai, sutvarkytas miškas.

GALERIJA

  • Iš sostinės Tauro kalno laiptų išmontuoti žydų antkapiai grįžta į kapines
  • Iš sostinės Tauro kalno laiptų išmontuoti žydų antkapiai grįžta į kapines
  • Iš sostinės Tauro kalno laiptų išmontuoti žydų antkapiai grįžta į kapines
  • Iš sostinės Tauro kalno laiptų išmontuoti žydų antkapiai grįžta į kapines
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

matomai visis vašich visich našich kažkas finansuoja kad jie rėkia nes ši tauta darmai nieko nedaro.

Jonas

I kokias dar kapines? Surinktu kaulus ir isveztu kur uzu miesto. Kaip visur daro. O tenai naujus namus statytu, o ne naujas zydu kapines kurtu.

tik klauimas: ar tikrai?

Ar čia vėl eilinė isterija, kaip su sporto rūmais, kur kapinės dar caro laikais panaikintos, bet klykti žydai pradėjo tik šiais laikais, matyt, Rusijos paraginti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS