Sostinės valdžia gatvę Naujininkuose pavadino lakūno R. Marcinkaus vardu | Diena.lt

SOSTINĖS VALDŽIA GATVĘ NAUJININKUOSE PAVADINO LAKŪNO R. MARCINKAUS VARDU

Vilniuje atsiras naujos gatvės, pavadintos žymių XIX–XX amžiaus šalies gyventojų vardais, tarp jų – lėktuvų piloto, parašiutininko bei futbolininko Romualdo Marcinkaus vardu.

R. Marcinkus, 1932-aisiais baigęs Vytauto Didžiojo karininkų kursų Aviacijos skyrių Kaune, 1934-aisiais dalyvavo 10 tūkst. kilometrų lietuviškų lėktuvų ANBO skrydyje per Europą, dirbo parašiutizmo instruktoriumi. 1940-aisiais vykstant Antrajam pasauliniam karui jis įstojo į Prancūzijos armijos pajėgas, šaliai kapituliavus, tarnavo Didžiosios Britanijos Karališkosiose oro pajėgose, naciams numušus jo lėktuvą, pateko į nelaisvę.

R. Marcinkus žinomas dėl 1944-aisiais surengto pabėgimo iš nacių lagerio Žaganyje (dab. Lenkijos vakaruose), kai iškastu tuneliu pabėgo 76 įvairių tautybių belaisviai. Vis dėlto R. Marcinkus buvo sugautas nacių ir sušaudytas.

Lakūnas taip pat buvo profesionalus futbolininkas, 1931 – 1934 metais jis buvo rinktinės kapitonas, vėliau – žaidžiantysis treneris.

Be šios asmenybės, sostinės taryba tame pačiame Naujininkų mikrorajone šią savaitę nutarė įamžinti XIX–XX amžiaus sandūros kunigo, kompozitoriaus ir visuomenės veikėjo Juozapo Ambraziejaus vardą. Dvasininkas, be kita ko, subūrė lietuvių inteligentų draugiją „Dvylika Vilniaus apaštalų“, ji rūpinosi, kad Vilniaus bažnyčiose būtų nedraudžiamos lietuviškos pamaldos.

Naujojoje Vilnioje vieną gatvę planuojama pavadinti XX amžiaus pradžios Vilniaus psichiatro, mokslininko ir rašytojo, Vilniaus Freudu vadinamo Nikolajaus Krainskio garbei.

Iš viso sostinės taryba praeitą savaitę pritarė devyniems naujiems gatvių pavadinimams. Be jau minėtų, atsiras nauja Bijutiškių gatvė Naujojoje Vilnioje, Tarpupio, Pabalių ir Lankų – Paneriuose bei Dvarykščių gatvė Pilaitėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vietovardžiai, asmenvardžiai ir okupacijos

Kad miestų (miestelių, gyvenviečių, kaimų) , gatvių, miškų, upių, kalnų ir kt. vietovardžiai nebūtų keičiami, reikia sugebėti daug amžių išlikti neokupuotam. Kai keletą amžių iš eilės okupacija, reokupacija ir išsivadavimai, keičia viena kitą, vietovardžiai ir asmenvardžiai stipriai nukenčia.

Lyda Gudonienė

Pavydžiu norvegams, kurie niekada nekeičia gatvių pavadinimų. Koks buvo gatvės pavadinimas prieš penkis šimtus metų, toks ir dadar yra išlikęs. Ir pavardžių netrumpina, neiškraipo. Todėl Norvegijos archyvuose labai lengva surasti ieškomą dokumentą arba reikalingą informaciją apie nusipelniusį Norvegijos pilietį. O pas mus kažkoks košmaras: pristeigia daugybę biurų, kurie apsimeta, kad dirba. Dirbti nieko nesugeba - stinga kompetencijos. Tai nors gatvės pavadinimą pakeičia - kad tik žmonėms būtų nepatogiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS