Sukryžiavo ietis dėl kultūros paveldo šalia Lukiškių aikštės | Diena.lt

SUKRYŽIAVO IETIS DĖL KULTŪROS PAVELDO ŠALIA LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS

Antradienį vykusiame Kultūros paveldo departamento pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje nuspręsta iki rugsėjo atidėti prie Lukiškių aikštės esančios bažnyčios, vienuolyno ir ligoninės komplekso vertingųjų savybių tikslinimą.

Klausimo svarstymas atidėtas, kad būtų surinkta papildoma medžiaga apie atskirų ligoninės pastatų pastatymo laiką, patikslinta informacija apie istorinę sklypo raidą, nurodė vertinimo taryba.

Taryba svarstė galimybę vienam iš keturių pastatų suteikti nacionalinės svarbos statusą, kitiems – regioninės, o visam pastatų kompleksui – nacionalinės svarbos statusą.

„Buvo pasakyta, kad bažnyčia yra nacionalinė vertybė, bet ligoninių pastatai butų regioninio lygmens – ne nacionalinio, taip buvo siūloma. (…) Jeigu nusprendžiama, kad tai yra vienas kompleksas, o pagrindinis objektas - nacionalinis, visi tam kompleksui priklausantys objektai daromi nacionalinės reikšmės. Bažnyčia ir pastatai istoriškai ne visada buvo vienas kompleksas“, – BNS sakė vertinimo tarybos vadovas Romas Pakalnis.

Anot jo, tai, ar kompleksui suteikus nacionalinį statusą teritorijoje būtų galimos naujos statybos, spręstų kitos institucijos.

„Nemanau, kad būtų kalbama apie statybos uždraudimą – galėtų būti kalbama apie ribojimus“, – teigė jis.

Sostinės savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėjas Darius Daunoras BNS yra sakęs, kad priėmus siūlomus pakeitimus naujos statybos teritorijoje galėtų būti uždraustos.

Ligoninės keturių pastatų vertingosiomis savybėmis įvardintas tūris, kapitalinių sienų tinklas, kai kurių pastatų keraminių plytų mūro sienos, arkinės durų ir praėjimo angos, durys, langai, laiptai,  antrame ir ketvirtajame ligoninės pastatuose esantys rūsiai ir kiti pastatų elementai.

Sklypą valdančiai bendrovei „Orkela“ atstovaujanti advokatų kontora „Ellex Valiūnas“ prieš svarstymą pateikė skundą, kuriame teigta, kad Vilniaus apylinkės teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir Kultūros paveldo departamentui, taip pat Kultūros paveldo centrui, uždraudė atlikti vertingųjų savybių tikslinimą.

„Kitas dalykas - vertinimo aktas neatitinka teisės aktų reikalavimų – jei pažiūrėtume aprašą, turi būti atlikti nauji tyrimai. Ką aš matau šiandieną, tai yra ta pati medžiaga, kas buvo naudota nustatinėjant ankstesnių kompleksų vertingąsias savybes(...) Negalima taip fragmentiškai nagrinėti“, – antradienį tarybos posėdyje sakė „Ellex Valiūnas“ partneris Evaldas Klimas.

Anot jo, advokatų kontora nespėjo susipažinti su svarstoma medžiaga, kurią Kultūros paveldo centras atsiuntė tik svarstymo išvakarėse.

Vis dėlto, pasak tarybos pirmininko Romo Pakalnio, teismas neuždraudė vertinimo tarybai atlikti svarstymo, todėl klausimą nuspręsta svarstyti.

Vertinimo tarybos nariai pradėjo svarstymą, tačiau vėliau nuspręsta jį atidėti iki rugsėjo, kol taryba sugrįš iš atostogų.

Plėtrą buvusioje Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje planuoja investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas, jis į viešbučio „Clarion“ ir konferencijų centro projektą ketina investuoti 45 mln. eurų.

Pavasarį, paviešinus plėtros planus, juos kritikavo miesto savivaldybė, paveldosaugininkai ir architektai. Projektas kritikos sulaukė dėl per mažo viešumo, architektūros kokybės ir galimo poveikio greta esančiam kultūros paveldui.

Šiuo metu plėtotoja tobulina projektą ir pateikė jį Vilniaus regioninėje architektų tarybai vertinti. Pagal naujus sprendinius, mažinamas viešbučio ir biurų pastatų plotas, labiau atvertas vaizdas  Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią.

Fondas taip pat yra kreipęsis į teismą dėl jam nepalankių Kultūros paveldo departamento sprendimų. Birželį Vilniaus miesto apylinkės teismas, tenkinęs fondo įmonės „Orkela“ prašymą, taikė laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudė Kultūros paveldo departamentui ir Kultūros paveldo centrui atlikti įstatymuose nenumatytus veiksmus, atliekant Lukiškių dominikonų vienuolyno ansamblio vertingųjų savybių tikslinimą. Šį sprendimą departamentas yra apskundęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šimašau,

kurk Vyties pavidalo stiklainį prie Lukiškių aikštės, kad užstotų bažnyčią. Bus nušauti bent trys zukiai vienu rozu...

Lizdeika

Apie bažnyčią būtina užtverti „akvariumų" (stiklinių namų) tvorą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS