Svarbiausias Lietuvos dailės muziejaus darbas – rekonstruoti Radvilų rūmus | Diena.lt

SVARBIAUSIAS LIETUVOS DAILĖS MUZIEJAUS DARBAS – REKONSTRUOTI RADVILŲ RŪMUS

Skulptūra, tapyba, mados. Pasaulinio garso užsienio klasikai ir užsienio lietuviai klasikai. Tokiomis parodomis 2014 m. lankytojus džiugins Lietuvos dailės muziejus.

Užmojai – milžiniški

Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys ir šio muziejaus filialų vadovai pristatė 2014-ųjų pagrindinius projektus bei parodas.

Anot R.Budrio, daugiausia dėmesio bus skiriama Radvilų rūmų rekonstrukcijai. Sostinės centre, Vilniaus gatvėje, esančius rūmus su keturiais bokštais rekonstruoti pavyktų per ketverius metus. Tai kainuotų apie 40 mln. litų. Kitaip nei Valdovų rūmų, trys Radvilų rūmų korpusai yra išlikę autentiški.

"Dėsim visas pastangas, kad Radvilų rūmai būtų reanimuoti", – sakė R.Budrys. Anot muziejaus vadovo, miesto centre esantys rūmai galėtų tapti Vilniaus Versaliu.

Šiuose rūmuose planuojama įkurdinti nemažai ekspozicijų. Tai – mados ekspozicija iš žinomo kolekcininko, mados istoriko Aleksandro Vasiljevo rinkinių, taip pat Lietuvai dovanotų Kaune gimusio ir Niujorke mirusio dailininko Arbit Blato (1908–1999 m.) paveikslų ekspozicija. Dailininko žmona operos solistė Regina Resnik Lietuvos dailės muziejui padovanojo 569 Arbit Blato paveikslus.
Rūmuose būtų ir Australijos bei Okeanijos tautų meno ekspozicijos iš odontologės, menotyrininkės, filosofijos daktarės Genovaitės Kazokienės Lietuvai dovanotos kolekcijos. Lietuvos dailės muziejuje saugomas 841 eksponatas, nemažai jų iš Australijos į Lietuvą dar atkeliaus.

Rūmuose veiktų ir Vakarų Europos dailės XVI–XIX a. bei kunigaikščių Radvilų giminės ekspozicijos.
Taip pat šiemet bus sprendžiamas dailininko Antano Gudaičio (1904–1989 m.) testamento likimas ir kuriama jo galerija Kaštonų gatvėje.
Ištrūkti iš vyro šešėlio

Lietuvos dailės muziejaus filialai lankytojus kvies į išskirtines parodas. Nacionalinėje dailės galerijoje pasaulio lietuvių dailę reprezentuos Niujorke gyvenantis tapytojas Kęstutis Zapkus ir keramikė bei skulptorė Aleksandra Kašuba. Ryškus Niujorko tapybos mokyklos atstovas Kęstutis Zapkus savo kūrinius Lietuvoje rodė tiktai 1989 m. Nacionalinėje dailės galerijoje jo tapyba bus eksponuojama balandį ir gegužę.

A.Kašubos, išgarsėjusios originaliais ir sudėtingais darbais, vardas gerai žinomas užsienio menininkams ir naujų architektūros formų kūrėjams. Plačiajai Lietuvos visuomenei ji labiau žinoma kaip skulptoriaus Vytauto Kašubos, sukūrusio Gedimino paminklą Vilniaus Katedros aikštei, žmona. Originalių "architektūrinių buveinių" autorė A.Kašuba likdavo vyro šešėlyje. Jos "Spektro buveinės" Nacionalinėje dailės galerijoje rodomos spalį–lapkritį.

Taip pat galerijoje pristatomi du skulptoriai – Mindaugas Navakas ir Teodoras Kazimieras Valaitis. M.Navako paroda, vyksianti visą vasarą, vadinasi "Šlovė buvo ranka pasiekiama". Spalį lankytojai pamatys T.K.Valaičio (1934–1974 m.) kūrybos retrospektyvą.

Paryžiečiai stabtelės Vilniuje

Vytauto Kasiulio dailės muziejuje bus galima patyrinėti dailininko Telesforo Valiaus (1914–1977 m.) grafikos lakštus ir tapybą. Tai – 100-ųjų dailininko gimimo metinių paroda. Ji atidaroma spalį ir veiks iki gruodžio pabaigos.

Lietuvos dailės muziejus ir toliau bendradarbiauja su užsienio partneriais. Vilniaus paveikslų galerijoje birželį atidaroma paroda "Paryžiaus mokyklos dailininkai iš Baltarusijos kolekcijų". Joje bus eksponuojami Marco Chagallo, Chaïmo Soutine’o, Pinchuso Krémègne’io, Michelio Kikoïne’o, Ossipo Zadkine’o ir kitų dailininkų darbai.

Parodą pristato "Belgasprombank" ir Baltarusijos nacionalinis dailės muziejus. Šis bankas įsigyja kažkada Baltarusijos teritorijoje gimusių dailininkų kūrinių. Dauguma išvardytų dailininkų – žydų tautybės. Tik Paryžiuje jie atsiskleidė.

Vasarą, per Dainų šventę, Taikomosios dailės muziejuje rengiama didžiulė laudies meno paroda.

Kas kėlė maištą buduare?

Kaip keitėsi mada praūžus hipių karštinei? Hipių madą pakeitė liaudiškasis (folk) stilius. Vėliau plito retro ir kariškasis (military) stiliai. Juos nugalėjo disko ir žėrinčio roko (glam rock) stiliai. 1976 m. šį margaspalvį kaleidoskopą papildė Londone įsižiebusi pankų mada.
Turbūt aišku, kad kalbama apie žiūrovų itin mėgstamas A.Vasiljevo madų parodas. Nauja paroda iš A.Vasiljevo kolekcijos "Maištas buduare. XX a. 8-ojo dešimtmečio mada" į Taikomosios dailės muziejų lankytojus pakvies rudenį.

Klaipėdoje, Prano Domšaičio galerijoje, bus pristatoma Aleksandro Popovo kolekcija. Beveik 10 metų A.Popovas renka dailės kūrinius, susijusius su Rytų Prūsija. Jo rinkinyje yra apie 1000 tapybos ir grafikos darbų, juos sukūrė apie 300 dailininkų.

GALERIJA

  • Svarbiausias Lietuvos dailės muziejaus darbas – rekonstruoti Radvilų rūmus
M. Vorobjovaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS