Mokyklos ir vaikų darželiai – be rinkliavų? | Diena.lt

MOKYKLOS IR VAIKŲ DARŽELIAI – BE RINKLIAVŲ?

  • 3

Šį trečiadienį Vilniaus miesto Taryba pritarė rezoliucijai, kuria įtvirtintas principinis sprendimas – rinkliavos mokyklose ir darželiuose yra neteisėtos ir netoleruotinos, jos gali būti organizuojamos tik laisvai apsisprendus patiems tėvams ir vaikams, ir tik už papildomas paslaugas, kurių nefinansuoja valstybė ar savivaldybė.

„Svarbu pabrėžti, kad tokios rinkliavos negali daryti įtakos nei tvarkai įstaigoje, nei grupių ar klasių komplektavimui. Jei taip yra – drausime ir bausime, jokių nelegalių rinkliavų Vilniaus mokyklose neliks. Prieinamumas ir lygiateisiškumas – esminiai principai, kuriais remiantis formuojama Vilniaus švietimo politika. Sveikinu sostinės Tarybą priėmus šį sprendimą, kuriuo įsipareigojame užtikrinti teisę į visiškai nemokamą bendrąjį ugdymą mokyklose“, – sako Vilniaus mero pavaduotojas Vytautas Mitalas.

Kaip rašoma savivaldybės pranešime, sostinės tarybos nariai įpareigojo  Administraciją ir švietimo įstaigas, kuriose dalis tėvų nusprendžia savanoriškai prisidėti prie finansavimo, imtis visų priemonių, kad būtų be kompromisų laikomasi principų: neiškraipyti skaidraus priėmimo į  švietimo įstaigas tvarkos, užtikrinti, kad nebus taikoma jokių tiesioginių ar netiesioginių poveikio ar spaudimo priemonių tėvams ir vaikams, prireikus, teikti metines surinktų lėšų naudojimo ataskaitas.

Drausime ir bausime, jokių nelegalių rinkliavų Vilniaus mokyklose neliks.

Per ilgą laiką kai kuriose Vilniaus švietimo įstaigose buvo susiklosčiusi ydinga praktika tėvų įnašais padengti tiek aplinkos išlaikymo ar atnaujinimo poreikius, tiek poreikį papildomai finansuoti ugdymo paslaugas. Tai nebėra toleruojama, nes tai sukeldavo realias socialines atskirties problemas, rašoma pranešime.

Nuo 2016-ųjų metų savarankiškųjų finansų dalis, savivaldybės skiriama miesto ugdymo įstaigoms, išaugo daugiau kaip 50 proc.

Sostinės savivaldybė pastaraisiais metais savo lėšomis pradėjo įgyvendinti visos dienos mokyklos modelį, už kurį iki tol mokėdavo tėvai, taip pat padidino ikimokyklinio ugdymo auklėtojų atlyginimus, įgyvendina pagalbos silpnesnėms mokykloms programas, šiuo metu kompensuoja valstybės lėšų trūkumą švietimo pagalbos specialistams.

GALERIJA

  • Mokyklos ir vaikų darželiai – be rinkliavų?
  • Mokyklos ir vaikų darželiai – be rinkliavų?
Vilniaus savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pilietiškas

Bus skaidriai priimami vaikai į darželius? Na, geriau nejuokinkite! Nebent Prezidentas imtųsi iniciatyvos tą "skaidrumą" patvarkyti!? Taip įsiseniję tie procesai...

Grazi varna

O kur isleidzia tuos surinktus pinigus? Piesimo popieriui ir higienos priemonems ar kur kitur?

Mama

Įdomu, o kaip bus šiemet Vilniaus darželyje "Žibutė"... Nes vis renka ir renka kiekvienais metais po 20€

SUSIJUSIOS NAUJIENOS