Teismas nutraukė bylą dėl „Misionierių sodų“ statybos leidimo | Diena.lt

TEISMAS NUTRAUKĖ BYLĄ DĖL „MISIONIERIŲ SODŲ“ STATYBOS LEIDIMO

Penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas nutraukė bylą dėl sostinės senamiestyje statomo daugiabučių projekto „Misionierių sodai“ statybos leidimo teisėtumo.

„Miesto savivaldybė gegužę išdavė bendrovei „Misionierių namai“ leidimą rekonstruoti statinį Subačiaus g. 20. Savivaldybės 2017 metais išduotas leidimas statyti naują statinį pažymėtas kaip negaliojantis. Darytina išvada, jog panaikinus 2017 metų leidimą, jis akivaizdžiai negali sukelti jokių teisinių pasekmių, todėl negali būti ginčo teisme objektu. Teismas daro išvadą, kad byla dėl reikalavimo panaikinti leidimą turi būti nutraukta“, – rašoma teismo nutartyje.

Ją per septynias dienas galima skųsti Vilniaus apygardos teismui.

Sostinės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis teigė, kad „Misionierių namams“ naujas statybos leidimas išduotas, nes pakeista dalis projekto sprendinių.

„Leidimą išdavėme, nes vystytojas kreipėsi parengęs naują techninį projektą, jame architektūriniai sprendiniai nesiskiria, bet yra kitaip sprendžiama inžinerinė infrastruktūra. Mes, neturėdami priežasčių nederinti, išdavėme leidimą, o naujas leidimas buvo reikalingas, nes keitėsi sprendiniai“, – BNS sakė jis.

Teisme Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija siekė, kad neteisėtu būtų pripažintas „Misionierių namams“ išduotas statybos leidimas plėtoti projektą Subačiaus gatvėje 20.

Kaip skelbė inspekcija, ji per tyrimą nustatė, jog projekto sprendiniai neatitinka teritorijų planavimo dokumentų, statytojas su prašymu išduoti leidimą pateikė ne visus privalomus dokumentus, padaryta kitų pažeidimų, dėl kurių statybos leidimas išduotas neteisėtai.

Gegužės pabaigoje Statybos inspekcijai taip pat nepavyko įrodyti, kad „Misionierių namai“ savavališkai įrengė gruntinius inkarus – Vilniaus apygardos teismas paliko galioti sprendimą, jog plėtotoja gruntinius inkarus įrengė teisėtai, nutraukta administracinio nusižengimo byla.

Dėl statybų sostinės senamiestyje teisėtumo į teismą buvo kreipęsi ir prokurorai. Tačiau sausį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinei kolegijai, išaiškinus, jog Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis planas neprieštarauja teisės aktams, Generalinė prokuratūra pretenzijų atsisakė.

Dabar teismas rengia išaiškinimą dėl su plėtra teritorijoje susijusių 2005 ir 2015 metų kultūros ministro įsakymų teisėtumo. Dėl to į teismą kovą kreipėsi Seimo narys Naglis Puteikis.

Bendrovė „Misionierių namai“ sostinės Subačiaus gatvėje iki 2019 metų pabaigos planavo rekonstruoti 9,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto statinių, kuriuose įrengtų apie 100 butų. Numatoma 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą. Į projektą planuojama investuoti 40 mln. eurų.

Portalo 15min duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS