Teismas atmetė skundą dėl žalos priteisimo pernai Vyriausybei paskelbus karantiną | Diena.lt

TEISMAS ATMETĖ SKUNDĄ DĖL ŽALOS PRITEISIMO PERNAI VYRIAUSYBEI PASKELBUS KARANTINĄ

  • 4

Vilniaus apygardos administracinis ketvirtadienį atmetė „Aukštaitijos implantologijos klinikos“ skundą Lietuvos valstybei dėl galimai patirtos žalos, atsiradusios pernai pavasarį įvedus karantiną, atlyginimo.

Tai pirmoji žinoma byla dėl pernai pavasarį įvesto karantino sąlygų.

Teismo nuomone, Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, šalyje paskelbdama ekstremalią situaciją, savo įgaliojimų neviršijo, todėl Ministrų kabineto sprendimas neprieštaravo Konstitucijai.

Klinikos atstovas sprendimą žada skųsti.

Klinika teigė, kad Vyriausybė neturėjo įgaliojimų nustatyti ūkinės veiklos ribojimų, nustatyti apribojimai buvo neproporcingi. Ji prašė iš valstybės priteisti apie 34 tūkst. eurų patirtos žalos dėl negautų pajamų, taip pat prašė  kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad jis išaiškintų Vyriausybės nutarimo konstitucingumą.

Teismas konstatavo, kad įstatyme buvo numatyti įgaliojimai Vyriausybei dėl karantino įvedimo nustatyti ūkinės veiklos apribojimus.

„Vyriausybė taikė proporcingas priemones – šiuo atveju visuomenė susidūrė su precedento neturinčiu ligos, keliančios mirtiną pavojų, plitimu ir dėl to susidariusia ekstremalia situacija“, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Anot teismo, Vyriausybė taikė tuo metu žinomas ir pasauliniu mastu taikomas priemones – izoliaciją ir kontaktų ribojimą, ypač uždarose patalpose.

Klinikoms taikytas beveik dviejų mėnesių veiklos sustabdymas, įvertinus ir kartu taikytas paramos priemones, teismo vertinimu, atitiko proporcingumo kriterijų.

Klinikos advokatas Nerijus Zaleckas BNS sakė, kad skųs šį sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Jo teigimu, apygardos teismas nepagrįstai neišnagrinėjo prašymo kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Skųsim šimtu procentų. Mes dar rugpjūtį pateikėme prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą ir teismas to prašymo taip ir neišsprendė“, – teigė advokatas.

Jis taip pat sakė nesutinkantis su teismo vertinimu dėl Vyriausybės įvestų apribojimų traktavimo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

NUOMONE

naivus jus kolegos.kAIP GALIMA LAIMETI,JEI TAI BENDRA KONTORA,AR TEISMAS PRIIMS SPRENDIMA JUMS NAUDINGA,NORS KONSTITUCIJA BUTU IR SIMTA KARTU PAZEISTA

Vika

Skvernelis ir Veryga--- susitikimus su giminaičiais karantino metu ,neleido išvažiuoti į kitus miestus, proto ribose ,tik šventinėmis dienomis. Ši valdžia uždarė visus priverstinai , lyg nusikaltėlius ,ir, visas vadovavimas valdžios draudimais ir baudomis .Kiek ilgai tai tęsis ?

Kopustas.

Kur gi ne? Gi Teismas lietuvos ir yra didziausia mafija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS