Trijų kryžių paminklas – vėl akinamai baltas | Diena.lt

TRIJŲ KRYŽIŲ PAMINKLAS – VĖL AKINAMAI BALTAS

  • 1

Vienas sostinės simbolių, ant Trijų kryžių kalno esantis 12 metrų aukščio tautinės tapatybės ir pasipriešinimo okupacijai simbolis vos per 4 savaites tapo vėl akinamai baltas. Dar 1916 metais pastatyti, sovietmečiu nugriauti ir beveik prieš 30 metų atstatyti Trys kryžiai buvo perdažyti keletą kartų.

„Paskutinį kartą Trijų kryžių paminklas buvo atnaujintas prieš beveik 5 metus, tačiau besikeičiančios oro sąlygos jau buvo gerokai apgadinę šį Lietuvai svarbų monumentą – kai kurie įtrūkimai buvo matomi iš toli ir tikrai nepuošė šio sostinės simbolio“, - teigia darbus atlikusios įmonės „Grinda“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.

12 metrų paminklas, kurį sudaro trys balti sujungti gelžbetoniniai kryžiai, pirmiausia buvo apjuostas pastoliais, kuriais mėnesį vaikščiojo ir darbus atliko  12 bendrovės darbuotojų. Pirmiausia buvo pašalintas senasis dažų sluoksnis, užtaisyti įtrūkimai, kai kuriose vietose siekę ir kelias dešimtis centimetrų. Paminklas buvo padengtas 2 baltų silikoninių dažų sluoksniais. „Iki Lietuvos šimtmečio Dainų šventės pradžios planuojama dar sutvarkyti ir link šio paminklo vedančius betoninius laiptus“, - sako K. Vaicekiūtis.

Trijų kryžių paminklas pagal lietuvių architekto ir skulptoriaus Antano Vivulskio projektą pastatytas 1916 metais, sovietmečiu nugriautas, o 1989 metais atstatytas. Paminklo prieigose Kalnų parke liepos 4 dieną vyks vienas svarbiausių Lietuvos šimtmečio Dainų šventės renginių „Tėvyne mūsų“, kuriame pasirodys apie 4 tūkst. dalyvių, o jį stebės apie 10 tūkst. žiūrovų.

GALERIJA

  • Trijų kryžių paminklas – vėl akinamai baltas
Sauliaus Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kodel tylima del Gedimino kalno bukles ar laukiama tornado kad neliktu kaltu?......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS