Užsibrėžė išsaugoti medžius iš Daugiafunkcio komplekso: persodins juos kitur | Diena.lt

UŽSIBRĖŽĖ IŠSAUGOTI MEDŽIUS IŠ DAUGIAFUNKCIO KOMPLEKSO: PERSODINS JUOS KITUR

  • 1

Prieš pradedant sklypo, kuriame bus statomas Daugiafunkcis kompleksas, valymo darbus, Vilniaus miesto savivaldybė yra užsibrėžė išsaugoti apie 150 vertingų medelių. Dauguma jų – pušys, beržai ir klevai, taip pat liepos.

„Želdinių perkėlimas į kitas teritorijas mums yra svarbus dėl dviejų priežasčių. Pirma – šis etapas žymi simbolinę darbų Daugiafunkcio komplekso teritorijoje pradžią. Antra, savivaldybėje formuojame tam tikrą praktiką, kaip ruošiantis statybos projektų įgyvendinimui turėtų būti elgiamasi su sklypu ir viskuo, kas jame gyva. Tikimės, kad tai taps normalia praktika ne tik savivaldybės įmonėms, bet ir privačiam verslui“, – sako Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Didelė dalis mažesniųjų medžių lengvesne technika jau yra perkelti į Ozo gatvės atkarpą, netoli požeminės perėjos, vedančios į prekybos centrą „Akropolis“, vyksta jų sodinimo darbai. Medeliai čia perkeliami natūraliai suaugusiais kupstais, siekiant kuo mažiau pakeisti natūralią jų augimvietę ir sudaryti natūraliai atrodantį, tankų žaliąjį masyvą.

Dar apie 20 didesnių liepų iki savaitės pabaigos iškeliaus į Gelvonų gatvę. Kadangi šie medžiai, lyginant su sodinukais, pervežtais į Ozo gatvę, yra stambūs – nuo 8 iki 10 m aukščio, jų iškasimas ir pervežimas bus organizuojamas su specialia sunkiąja technika. Sodinimo vietos jiems paruošiamos iš anksto, o iškasus želdinį, jis nedelsiant pervežamas ir pasodinamas. Taip išvengiama sandėliavimo ir bereikalingo streso augalui.

Visi želdiniai sodinami tarp pėsčiųjų takų ir važiuojamosios gatvės dalies, kad sugertų gatvės triukšmą ir lietaus vandenį, saugotų praeivius nuo purvo ir kurtų šešėlį bei jaukią, žalią aplinką.

Pagal specialistų rekomendacijas, medžiai įprastai sodinami ankstyvą pavasarį arba antroje rudens pusėje, kol nėra įšalo. Ypač palanku juos perkelti besibaigiant vegetaciniam laikotarpiui, kai medžiai numeta lapus. Specialistai skaičiuoja, kad laikantis visų šių sąlygų, prigyti turėtų apie 90 proc. iš Daugiafunkcio komplekso teritorijos pervežtų želdinių.

Perkėlus vertingus želdinius, planuojama dar šį mėnesį pradėti sklypo valymo darbus, o kitų metų pradžioje – imtis ir techninio projektavimo. Šiame etape, savivaldybė ir koncesininkas taip pat ieškos būtų į Daugiafunkcio komplekso projektą integruoti kai kuriuos likusius medžius.

Skaičiuojama, kad miestui medžių perkėlimo paslauga kainuos apie 20 tūkst. eurų – maždaug dukart pigiau nei sodinant panašius sodinukus iš medelyno.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o'Žys \\\\\.../////

"Profesorius" žemes laisvai kilnojo ir be jokios technikos,kol rupra neišaugo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS