Valdžios „dovana“ vilniečiams – atliekų išvežimo tarifai ženkliai didės | Diena.lt

VALDŽIOS „DOVANA“ VILNIEČIAMS – ATLIEKŲ IŠVEŽIMO TARIFAI ŽENKLIAI DIDĖS

  • 2

Jau nuo kitų metų vilniečių sąskaitos už komunalinių atliekų išvežimą ženkliai padidės - to jau nebeneigia ir Savivaldybėje už tą sritį atsakingi darbuotojai, pristatę komunalinių atliekų sistemos pertvarkos eigą Aplinkos ir energetikos komiteto posėdyje. Šis klausimas šiandien bus teikiamas svarstyti ir miesto Tarybai, rašoma Lietuvos laisvės sąjungos išplatintame pranešime.

Įvesta rinkliava, kurios tikslas buvo, nedidinant kainų gyventojams, turėti kokybiškesnę atliekų tvarkymo sistemą, turėjo susidėti iš pastoviosios ir kintamosios rinkliavos dedamųjų. Iki šiol pastovioji rinkliavos dalis sudarė 40 proc., o kintamoji - 60 proc., tačiau Vilniaus valdžiai nesugebėjus tinkamai pasiruošti rinkliavos įvedimui bei  sukaupti reikiamų duomenų, jog būtų galima gyventojams išskaičiuoti kintamąją dalį pagal konkrečiai sukauptą šiukšlių kiekį, sąskaitos yra ir  bus pateikiamos tik pagal gyvenamojo ploto kvadratų skaičių.

Vyginto Skaraičio / Fotobanko nuotr.

“Esminis pertvarkos tikslas - „teršėjas moka“ už tiek, kiek sukaupta, nėra ir, panašu, greitu laiku dar nebus net pradėtas įgyvendinti. Pritarus siūlomai naujai tvarkai, pastovioji dalis sudarytų jau net 60 proc., o kintamoji - tik 40 proc. Susumavus visus “VASA” pateiktus duomenis, akivaizdu, kad pastovioji rinkliavos dalies kaina didės net 100 proc. – tai yra dvigubai, o kintamoji dalis ir toliau liks tik popieriuje dar mažiausiai pusmetį. Tai reiškia, kad gyventojai ir toliau nežinos, kiek jiems bus skaičiuojama  už sukauptas atliekas.

Akivaizdu, kad pastovioji rinkliavos dalies kaina didės net 100 proc. – tai yra dvigubai, o kintamoji dalis ir toliau liks tik popieriuje dar mažiausiai pusmetį.

Meras R. Šimašius įtikinėjo, kad įvedus rinkliavą nuo š.m. gegužės 1-osios, iki metų pabaigos viskas bus suskaičiuota ir nuo 2019 m. sausio 1 d. kiekvienas šiukšlių turėtojas didžiąją rinkliavos dalį tikrai mokės pagal sukaupiamą šiukšlių kiekį, o atliekų tvarkymo tarifai gyventojams neaugs. Tokie buvo pažadai. O kokia realybė? Ar toks buvo rinkliavos įvedimo tikslas – didesnė netvarka už didesnę kainą?”, - sakė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) frakcijos vadovas Vilniaus miesto taryboje Ž. Šilgalis.

Pasak jo, akivaizdu, kad Vilniaus mero R. Šimašiaus pažadas, jog atliekų tvarkymo sistema jau po pusmečio veiks sklandžiai, o kaina gyventojams nedidės – melas. Gyventojai jau kurį laiką skundžiasi perpildytais konteineriais ir per jų viršų krentančiomis šiukšlėmis ir ši problema vis dar iki galo neišspręsta. Maža to, vilniečiai už tokį komunalinių atliekų tvarkymą nuo metų pradžios dar ir mokės ženkliai daugiau.

Nors naujai paskelbtas komunalinių atliekų išvežimo konkursas dar nepasibaigęs, pataikaudama komunalinių atliekų vežėjams, Savivaldybė moka net iki 50 proc. didesniu tarifu, nei buvo nustatyta pasirašytuose sutartyse su konkursus laimėjusiomis bendrovėmis. Kokiu teisiniu pagrindu tai daroma – neaišku.

“Situacija skandalinga ir reikalauja ne tik miesto Tarybos narių dėmesio, bet ir išsamaus atsakingų institucijų tyrimo”, - sakė Ž. Šilgalis.

Taip pat Vilniaus miesto Tarybai praėjusiame posėdyje nepritarus Lietuvos laisvės sąjungos frakcijos siūlytam sprendimui, kad parenkamos vietos atliekų konteineriams prieš tai būtų suderinamos su gyventojais ar jų atstovais, Vilniuje atliekų konteinerių vietos ir toliau įrengiamos neišklausius gyventojų nuomonės ir dažnai chaotiškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

IRENA

kodėl mokama už metrus?juk žmonės šiukšles gamina,ne metrai?kažkoks absurdas....ir aplamai,kodėl turiu mokėti už nesuteiktas paslaugas?pvz...už tuščią sklypą,kuriame net elektros nėra?ar pelytės šiukšles gamina?

rrr

geriau butu rakinamos dezes,rakta turetu tie prie kuriu jos stovi,o tai priveza is puse miesto kruvas siuksliu o moket tiems sale kuriu tos dezes yra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS