„Veolia“ pateikė ieškinį Vilniui Stokholmo arbitraže | Diena.lt

„VEOLIA“ PATEIKĖ IEŠKINĮ VILNIUI STOKHOLMO ARBITRAŽE

Iš Vilniaus šilumos ūkio pavasarį pasitraukusi Prancūzijos koncernas „Veolia“ ir jo valdoma įmonė „Vilniaus energija“, dar pernai Stokholmo arbitraže iniciavusios ginčą su Vilniaus miesto valdžia, pateikė ieškinį savivaldybei ir jos įmonei Vilniaus šilumos tinklai.

BNS žiniomis, juo reikalaujama atlyginti apie 100 mln. eurų žalą.

„Galiu patvirtinti, jog „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ pateikė ieškinį Stokholmo arbitraže. Kadangi arbitražas yra konfidencialus, tai daugiau detalių suteikti negaliu“, - BNS sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Pagal Stokholmo arbitražo proceso darbotvarkę, „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ spalį turėjo pateikti visos apimties reikalavimus kartu su liudytojų parodymais ir ekspertų išvadomis.

Vilniaus savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai tai turės padaryti iki kitų metų sausio.

„Veolia“ ir „Vilniaus energija“ praėjusių metų pabaigoje kreipėsi į arbitražą, prašydamos paskirti nepriklausomą šilumos ūkio vertintoją. Šiemet liepą Vilniaus savivaldybė ir VŠT pateikė pretenziją dėl „Veolia“ ir „Vilniaus energijos“ padarytos preliminarios maždaug 200 mln. eurų žalos atlyginimo.

VŠT teigimu, „Vilniaus energija“ per visą 15-kos metų šilumos ūkio nuomos laiką nepakankamai sumažino gamybos kaštus, mažiau nei įsipareigojo modernizavo šilumos trasas, nepagerino komercinių bei finansinių bendrovės rezultatų. Be to, likutinė perimamo turto vertė esą buvo mažesnė nei 2002 metais, o jo techninė būklė prastesnė nei turėtų būti.

„Veolia“ kartu su „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ pernai sausį Vašingtono Tarptautiniame investicinių ginčų arbitraže(ICSID) jau inicijavo ginčą prieš Lietuvos valstybę. Bendrovės reikalauja atlyginti apie 120 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir investicijų Lietuvoje nusavinimo. Neatmetama, kad galutinė ieškinio suma bus didesnė.

Tuo metu Lietuvos ir Vilniaus valdžios atstovai bei teisėsauga kaltina „Veolios“ atstovus neteisėtai manipuliavus energijos kainomis.

Pasibaigus nuomos sutarčiai, „Vilniaus energija“ kovo 30 dieną pasitraukė iš Vilniaus šilumos ūkio, tačiau kai kuriuose Lietuvos rajonuose toliau veikia „Veolia“ kontroliuojama šilumos tiekimo bendrovė „Litesko“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS