Vienas susirgimas virusu „išjungtų“ pamainą: ugniagesiai imunitetą stiprina humoru | Diena.lt

VIENAS SUSIRGIMAS VIRUSU „IŠJUNGTŲ“ PAMAINĄ: UGNIAGESIAI IMUNITETĄ STIPRINA HUMORU

  • 1

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 3-iosios komandos 2-osios pamainos ugniagesiai gelbėtojai vieni iš daugelio, kuriais pasikliaujama. Visai neseniai jie sulaukė nuoširdžios Vilniaus gyventojo padėkos, kad operatyviai atvyko ir užgesino degantį ūkinį pastatą ir ugnis nepersimetė į netoliese esantį gyvenamąjį namą.

„Iš pradžių bandėme gesinti patys, bet mūsų jėgos buvo per menkos. Ugnis labai greitai plito. Sunku pasakyti, kaip viskas būtų buvę, jei ne ugniagesiai, kurie atvyko labai greitai ir ėmėsi darbo. Kai matai, kaip jie dirba, supranti, kodėl jais pasitikima“, – vilniečio Nerijaus išsakytomis mintimis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai.

Dirbama ne dėl padėkų

Pasak šį gaisrą gesinusios 2-osios pamainos vado Andriaus Padelsko, taip yra dirbama visada. Ir ne dėl reitingų ar padėkų. „Savo darbą atliekame taip, kad nebūtų gėda žmonėms į akis žiūrėti. Gaisre vienas daug nepadarysi. Dirba visa pamaina, vienas papildo kitą, svarbus yra susiklausymas ir supratimas“, – teigia A. Padelskas.

Pamainoje svarbiausia yra vienybė, kad kiekvienas galėtų pasikliauti, jog tas, esantis už nugaros, jei reikės, būtinai suteiks pagalbą.

Beje, jis ir pats yra dirbęs ugniagesiu gelbėtoju. O darbą priešgaisrinėje apsaugoje pasirinko neatsitiktinai. Daugiau kaip 27 darbo metus priešgaisrinei apsaugai atidavė ir jo tėtis Jonas Padelskas Kito kelio rinktis Andrius nė nesvajojo. Baigęs gaisrinę saugą Gedimino technikos universitete, kabinetinio darbo neieškojo ir per tuos aštuonerius metus niekur nuo ugnies ir dūmų nebėgo. Jo nuomone, inžinerinis mąstymas labai reikalingas ir gesinant gaisrus.

Svarbu komanda

Kuo ypatinga 2-oji? Yra joje ir visko mačiusių, yra ir jaunų, kurie dar tik pradeda savo kelią.

„Žmonės ateina iš skirtingų šeimų, į daug ką turi savo požiūrį, bet dirbant pamainoje svarbiausia yra vienybė, kad kiekvienas galėtų pasikliauti, jog tas, esantis už nugaros, jei reikės, būtinai suteiks pagalbą“, – teigia 2-osios pamainos vadas. Pasak jo, geriausia, kai gali pasitikėti tais, su kuriais dirbi.

Vienas susirgimas „išjungtų“ visą pamainą

Ugniagesiai neslepia, šis laikas yra kiek kitoks – koronavirusas visiems diktuoja griežtas saugumo taisykles, kurių svarbu laikytis, nes net ir vienas susirgimas „išjungtų“ visą pamainą.

Pasak jų, sunku net įsivaizduoti, kokioje situacijoje atsidurtų gyventojai, jei virusas imtų retinti ugniagesių komandas, ypač didžiuosiuose miestuose. Tiesa, kol kas ugniagesių gretas jis aplenkia.

A. Padelsko teigimu, nors karantinas turi savų privalumų, nes vykstant į gaisrus ir gelbėjimo darbus judėjimas gatvėse mažesnis, deja, kai kurie vairuotojai taip atsipalaiduoja, kad ugniagesiams kartais tenka vos per plauką išvengti eismo įvykių kelyje.

„Karantinas veikia ir gyventojus. Dabar, kai atvykstame į gaisrus, jie labai noriai bendrauja, stengiasi kuo arčiau prieiti, pakalbėti, išsipasakoti. Mus pamatę, jie pamiršta, kad turi laikytis saugaus atstumo, nusiima kaukes“, – vardija jis ugniagesių darbo ypatumus koronaviruso metu.

Pastarasis daug ką pakeitė ir ugniagesių gyvenime. Dėl saugumo jie stengiasi kuo mažiau bendrauti su kitais. Įtampą ar nerimą įveikti padeda pasikalbėjimai, o imunitetą stiprina puikus ugniagesių humoras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

SIGITAS

Sveikatos,Stiprybes ir dideles Meiles Jums vyrai.Jus saunuoliai.Pagarba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS