Vilniaus bylinėjimąsi su „Veolia“ finansuos privatūs fondai | Diena.lt

VILNIAUS BYLINĖJIMĄSI SU „VEOLIA“ FINANSUOS PRIVATŪS FONDAI

Vilniaus valdžia trečiadienį nusprendė, kad dalį teisinių išlaidų tarptautiniame ginče su Prancūzijos energetikos įmone „Veolia“ dėl investicijų į šilumos ūkį finansuos rizikos kapitalo fondas.

Anot valdančiųjų, išorės finansuotojo įtraukimas leis apsidrausti nuo rizikų, kad procesui politinę įtaką galėtų daryti kita miesto valdžia. Kritikai sako, kad laimėjus bylą fondas gautų nepagrįstai daug lėšų, kurios galėtų atitekti miestui.

Vilnius su prancūzais bylinėjasi Stokholmo arbitraže. Ginčas kilo dėl 2002–2017 metų įmonės investicijų į Vilniaus šilumos ūkį.

Pagal Vilniaus valdančiųjų planus, rizikos fondas galėtų finansuoti iki 6,4 mln. eurų, o sėkmės atveju gautų iki 25,6 mln. eurų.

Vilniaus valdžia numato, kad jos finansavimas neviršytų 1,4 mln. eurų.

Per klausimo svarstymą Vilniaus meras Remigijus Šimašius paskelbė, kad byloje Vilniaus savivaldybė įrodinėja, jog „Veolios“ atstovai mokėjo kyšius jo pirmtakui Artūrui Zuokui, ir paragino pastarąjį nusišalinti.

„Savivaldybė byloje pateikė įrodymus ir įrodinėja, kad Artūras Zuokas ir jam priklausančios įmonės gavo kyšius, kuriuos jiems mokėjo projekto laimėjimu suinteresuoti „Veolia“ atstovai Lietuvoje“, – kalbėjo Vilniaus meras.

„Pagal savivaldybės turimus duomenis yra įrodinėjama, kad Artūras Zuokas bei su juo susijusios įmonės už „Veolios“ ir jos interesų protegavimą ir atstovavimą iš šių įmonių atstovų per kelių metų laikotarpį, tai yra 2000-2003 metais, gavo kyšį, kuris yra nemažesnis negu 724 tūkst. eurų“, – pridūrė R. Šimašius.

A. Zuokas atkirto, kad tokie pareiškimai yra „šmeižtas rinkiminės kampanijos kontekste“.

Jis siūlė, kad savivaldybė skirtų garantiją, o 6,4 mln. eurų skolintųsi Vilniaus šilumos tinklai.

„30 mln. atiduoti rizikos fondui nėra jokio tikslo ir pareigos, išskyrus nebent jei Remigijus Šimašius ir Liberalų sąjūdis už tokią sumą bando nusipirkti tariamą kompromatą rinkimų kampanijos metu“, – sakė A. Zuokas.

Už tokį sprendimą balsavo 28 savivaldybės tarybos nariai, trys susilaikė. A. Zuoko bendražygiai balsavime nedalyvavo.

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS sakė, savivaldybė ir jos įmonė siekia prisiteisti per 400 mln. eurų. „Veolia“ teigia, kad žalą dėl neteisėtų valdžios veiksmų patyrė ji ir reikalauja atlyginti 22 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS