Vilniaus gatvių ir šaligatvių švarinimas kaip ant delno: galima stebėti žemėlapyje | Diena.lt

VILNIAUS GATVIŲ IR ŠALIGATVIŲ ŠVARINIMAS KAIP ANT DELNO: GALIMA STEBĖTI ŽEMĖLAPYJE

  • 0

Kaip ir kiekvieną pavasarį, taip ir šiemet – dešimtys valymo technikos automobilių zuja Vilniaus gatvėse valydami ir surinkdami susikaupusį smėlį ir dulkes nuo šaligatvių. Ir nors žiema dar apsireiškia mestelėdama sniego, tačiau tvarkymosi darbai įsibėgėję kaip reikiant.

Praėjo dar tik pirma balandžio savaitė, o sutvarkyta jau daugiau nei 70 proc. miesto teritorijos, o galutinai išvalyti gatves ir šaligatvius ketinama iki balandžio vidurio. Kaip vyksta tvarkymo darbai, galite stebėti šiame žemėlapyje.

Vilniaus gatves prižiūri kelios skirtingos įmonės.

„Grinda“ sostinės švarinimo darbų ėmėsi jau ankstyvą pavasarį – nuo kovo 5 d. iki dabar išvalyta apie 400 gatvių (viso valomų gatvių yra 759).

Bendras valomų gatvių ilgis siekia 1239 km, tačiau kai kurias gatves tenka valyti du ir daugiau kartų. Be to, įmonė, reaguodama į vilniečių pranešimus, šluoja ir tas gatves, kurios nepatenka į prižiūrimų sąrašą.

Konkrečiai už ašinių linijų, skiriamųjų juostų, gatvių važiuojamųjų dalių (be bortų) šlavimą atsakinga „Grinda“ darbus organizuoja atsižvelgiant į transporto priemonių eismą ir taršos intensyvumą, bet ne rečiau nei tris kartus per savaitę. Siekiant kuo mažiau trikdyti Vilniaus gyventojų ramybę, darbai dažniausiai vykdomi naktimis. Šiuo metu gatves šluoja  penki specializuotos technikos vienetai – prie sunkvežimio montuojama šlavimo įranga „Broddway“, traktorius, trys vakuuminės mašinos, smėlį surenkančios mechaninių šepečių sukimosi jėgos pagalba. Mechanizuotai valomas dangų paviršius prieš šlavimą yra drėkinamas siekiant išvengti aplinkos oro taršos dulkėmis.

Miesto teritorijų priežiūra šiltuoju laikotarpiu apima ne tik šlavimo, bet ir gatvių plovimo, drėkinimo, sanitarinio dezinfekavimo darbus. Visi šie darbai, atsižvelgus į poreikį ir oro sąlygas, bus vykdomi iki  pat rudens vidurio.

Už šaligatvių, dviračių takų ir pagalbinių kelio juostų švarą yra atsakingos trys įmonės – bendrovės: „Mano aplinka”, „Stebulė” ir „VSA”, dirbančios joms konkurso būdu priskirtose seniūnijose. Valymui pasitelkiama ne tik vienuolika vakuuminių mašinų, motošluotos ir savivarčiai, bet ir rankinė technika, o kai kur tenka pasidarbuoti ir kastuvais.

Vilnius vertina švarą mieste, todėl vykdomus darbus vertina seniūnijų darbuotojai ir, jeigu kur nors pastebimi neatitikimai, jie fiksuojami ir teritorijų tvarkytojams taikomos baudos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS