Vilniaus kogeneracinė jėgainė ir „Rafako“ pasiekė taikos susitarimą Stokholmo arbitraže | Diena.lt

VILNIAUS KOGENERACINĖ JĖGAINĖ IR „RAFAKO“ PASIEKĖ TAIKOS SUSITARIMĄ STOKHOLMO ARBITRAŽE

  • 0

Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ) ir buvusi pagrindinė jos biokuro bloko rangovė restruktūrizuojama Lenkijos statybų bendrovė „Rafako“ Stokholmo arbitražo teisme pasiekė taikos susitarimą.

„Rafako“ įsipareigojo atlyginti dalį VKJ patirtos žalos bei perduoti projektui svarbią dokumentaciją, pirmadienį pranešė VKJ valdanti „Ignitis grupė“.

Pagal sutartį, kurią dar turės patvirtinti Stokholmo arbitražas, VKJ gaus beveik 30 mln. eurų kompensaciją, pusę jos – beveik 15 mln. eurų – bendrovė jau gavo, o likusią dalį „Rafako“ išmokės dalimis per penkerius metus.

Be to, „Rafako” perduos VKJ visą turėtą biokuro projektui reikalingą įrangą bei dokumentus – įvertinus jų vertę VKJ papildomai atgauna dar beveik 2 mln. eurų ir užtikrina projekto darbų tęstinumą.

VKJ vadovo Manto Buroko teigimu, taikos susitarimas padidins su „Rafako“ dirbusių subrangovų galimybes atgauti skolas.

„Jei būtume tęsę bylinėjimąsi Stokholmo arbitraže, „Rafako“ greičiausiai tai reikštų bankrotą, ir mums apskritai nebūtų atlyginta žala jokia apimtimi. Be to, „Rafako“ tęsiant veiklą, padidėja ir Lietuvos subrangovų tikimybė atgauti skolas iš Lenkijos bendrovės jos restruktūrizavimo procese“, – pranešime teigė M. Burokas.

Anot M. Buroko, teisininkų vertinimu, arbitražo byla galėjo užtrukti bent penkerius metus, o bylinėjimosi išlaidos tokiuose procesuose paprastai siekia iki 10 mln. eurų, todėl šiuo atveju racionaliausias buvo susitarti taikiai.

2020 metų rudenį nutraukus maždaug 150 mln. eurų vertės sutartį su „Rafako“, jėgainės projektą vystanti valstybės valdoma „Ignitis grupė“ BNS teigė, kad už visus tinkamai atliktus bei priimtus darbus su „Rafako“ ji yra visiškai atsiskaičiusi.

Stokholmo arbitražas pernai rugpjūtį pripažino, kad „Rafako“ yra kalta dėl nebaigtų biokuro įrenginių statybų, VKJ pagrįstai nutraukė sutartį su ja bei turi teisę į netesybas ir nuostolių atlyginimą. 

Anksčiau skelbtas „Rafako“ restruktūrizavimo planas numatė, kad jos samdytos Lietuvos rangovės per penkerius metus atgautų 60 proc. skolos, lygiomis dalimis mokant kas tris mėnesius (iš viso 20 mokėjimų), o dar 20 proc. joms būtų išmokėta naujomis „Rafako“ akcijomis. Lenkijos bendrovė visiems Lietuvos statybininkams liko skolinga apie 15 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS