Vilniaus metai: kokie buvo? Kokie bus? | Diena.lt

VILNIAUS METAI: KOKIE BUVO? KOKIE BUS?

Kokie buvo šie metai? O kokie bus 2014-ieji? Vilniaus miesto valdžios atstovai* pasidalijo savo mintimis apie tai. Kaip visada, valdantieji tiek į praeitį, tiek į ateitį žvelgia optimistiškai, opozicija – negaili kritikos.

Natalja Šliachtič, Darbo partijos frakcijos seniūnė

2013-ieji

Kai esi valdžioje, negali sau leisti būti vadinamojoje poilsio zonoje. Visada privalai budėti, pateisinti tau tautos patikėtą mandatą. Vilniaus miesto gyventojų labui dirba aštuoni Darbo partijos Vilniaus miesto tarybos nariai, tarp jų yra jauniausias politikas (turbūt) visoje Lietuvoje. Nuveikta daug. Nors sprendimų priėmimas vyksta sunkiai. Trūksta finansinių išteklių, bendradarbiavimo tarp partijų, kompromisinių sprendimų priėmimo patirties. Vilniuje galų gale turime moderniausius Europoje dumblo apdorojimo įrenginius. O tai reiškia, kad nuotekų kvapai nevargins gyventojų. Vykdoma vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Avižieniuose, Pavilnio gyvenvietėje, Grigiškėse, Kairėnuose, Galgiuose ir kt. Vilnius pirmasis Lietuvoje, patvirtinęs Vyresnio amžiaus asmenų priežiūros strategiją, imasi iš esmės spręsti įsisenėjusias globos ir slaugos problemas. Pilaitėje gyvena daug jaunų šeimų, daug vaikų, jų patogumui atidarytas Pilaitės sveikatos priežiūros centras. Sutvarkyta buvusio Sereikiškių parko teritorija, atidarytas Bernardinų parkas su nuostabia vaikų žaidimo aikštele. Norėtume ir viską darysime, kad gerų vaikų žaidimo aikštelių atsirastų kiekviename kieme. Galiu pasakyti, kad Vilnius tampa patrauklesnis ir užsienio investuotojams, kaip pavyzdį galiu paminėti "Ikeos" investicijas.

2014-ieji

Planuojama Santariškių darželio statyba. Manome, kad 2014 m. darželių problema bus išspręsta. Mokyklos renovuojamos. Renovuojamas ir Šv. Roko ligoninės pastatas. Reikia paminėti, kad 2014-aisiais pradedamas modernus gatvių apšvietimo projektas. Bus renovuoti Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai, o tai leis elektros energijos suvartojimą sumažinti 50 proc. Malonu, kad šiemet Vilnius tapo Geriausia Kalėdų sostine. Noriu nuteikti vilniečius optimistiškai ir palinkėti svarbiausio, mano manymu, dalyko – meilės. Meilės vaikams, seneliams, meilės vienų kitiems ir miestui, kuriame gyvename. Tai padės nugalėti visus 2014-ųjų iššūkius.

Kęstutis Nėnius, "Taip" judėjimo frakcijos seniūnas

2013-ieji

Metai buvo nenuobodūs. Vienas darbų, kuris buvo plačiausiai svarstomas, ko gero, buvo viešojo transporto pertvarka. Kiek pamenu, apie tai buvo gausiai rašyta ir spaudoje, ir tikrai čia buvo sulaužyta daug iečių. Daug kas pranašavo chaosą, bet viskas lyg ir išėjo tikrai neblogai. Chaoso nesukelta, spūsčių nepadaugėjo, žmonės viešuoju transportu patenkinti, mes galėjome šiek tiek atnaujinti autobusų parką. Tuo labiausiai ir galėčiau pasidžiaugti. Manau, kad šio to pritrūko energetikos srityje, kurios atstovas esu ir aš. Jeigu būtų bendras sutarimas tarp miesto savivaldybės ir centrinės valdžios, būtų galima padaryti kur kas daugiau. Vilniaus miestas turi šiluminę elektrinę, kuri efektyviai veikdama galėtų rinką aprūpinti ir pigesne elektros energija, ir vilniečiams tiekti pigesnę šilumą. Tačiau tam reikia centrinės valdžios ne tik deklaratyvių kalbų apie paramą, bet ir realių teisės aktų. Tikiuosi,  kiti metai tuo požiūriu bus geresni ir 2014-ųjų pabaigoje galėsime pasidžiaugti konkretesniais rezultatais. Kol kas turime tik projektus ir stebime situaciją.

2014-ieji

Jau patvirtintas pagrindinis biudžetas ir Vilniui numatoma padidinta pajamų mokesčių dalį, kuri virstų į papildomus šimtą milijonų. Manau, kad mes galėsime atsispirti nuo to skolų dugno ir pamažu pradėsime grąžinti skolas tiek savivaldybės įmonėms, tiek kitiems ūkio subjektams, o savivaldybė taps patikimesne partnere. Kai tapsime patikimesne partnere, galėsime be tokios didelės rizikos pirkti paslaugas.

Tadeušas Lavrynovičius, Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnas

2013-ieji

Man pirmiausia ateina į galvą vienas mano pasiekimas. Kai buvo planuojamos lėšos miestui tvarkyti iš ES 2014–2020 m. programos, pavyko pasiekti, kad jų būtų skiriama ir Markučių regionui. Čia iš tikrųjų yra labai sudėtinga tiek infrastruktūros, tiek vandentiekio padėtis. Gal čia mums pavyks ką nors nuveikti. Apmaudžiausia ir nesmagiausia yra dėl Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro. Norėta jį paversti modernia įmone, o ji pateko į labai sudėtingą finansinę padėtį, yra arti bankroto. Jam padėti reikės iš žmonių pinigų ir dėl to tikrai nesmagu.

2014-ieji

Valstybė padidino gyventojų pajamų mokesčio dalį, grįžtančią į miesto biudžetą, nuo 40 iki 48 proc. Skaičiuojama, kad taip bus gaunama net iki 150 mln. litų. Taigi tai gera proga grąžinti skolas, įvykdyti projektus, kurie bus tikrai naudingi miestui. Aišku, dar anksti kalbėti apie biudžeto subalansavimą, bet žiūrėsim ir bandysim tai pasiekti.

Miroslavas Monkevičius, Vilniaus miesto tarybos sekretorius

2013-ieji

Sudėtinga įvardyti pagrindinius praėjusių metų darbus, nes padaryta tikrai daug. Pirmiausia norėčiau pradėti nuo viešojo transporto optimizavimo ir pagaliau baigto vilniečio kortelės projekto. Šiais metais gatvėse pradėjo važinėti ne tik šeši greitųjų maršrutų autobusai, bet išriedėjo ir 18 naujų ekologiškų autobusų. Ši pertvarka kasmet leis sutaupyti beveik 20 mln. litų. Nuo 2011 m. "Vilniaus viešojo transporto" skolą pavyko sumažinti beveik 74 mln. litų – nuo 182,5 iki 109 mln. litų.

Kitas svarbus aspektas viešojo transporto sektoriuje yra vilniečio kortelė. Juk dar prieš kelis mėnesius elektroninio bilieto projektas buvo sustingęs, o kioskuose vilniečiai pirko popierinius bilietus. Be to, vilniečio kortelę galima sėkmingai pasipildyti ir internetu. Taip pat pagaliau tokiomis pačiomis konkurencinėmis sąlygomis kaip ir įmonės "Vilniaus viešasis transportas" autobusai bei troleibusai gatvėse pradėjo dirbti trys privatūs vežėjai.

Vis dar viena didžiausių užduočių koalicijai išlieka ikimokyklinio ugdymo pertvarka. Per pastaruosius dvejus metus vietų trūkumas sostinės darželiuose sumažintas 3,4 tūkst., vien per šiuos metus sukurta 2,5 tūkst. naujų vietų. Be to, Santariškėse lapkritį pradėtas statyti pirmasis nuo mikrorajono įkūrimo lopšelis-darželis. Numatoma, kad, pabaigus jo statybas 2015 m., jį galės lankyti daugiau nei 220 vaikų.

Žinoma, nepamirškime ir šildymo – šiais metais, palyginti su ankstesniais, šilumos kaina mažėjo net 12 proc. Esame priėmę daug sprendimų ir pradėję daug projektų, tarp jų – atliekų deginimo gamyklos statybos darbai. 70 mln. eurų (apie 240 mln. litų) kainuosianti gamykla, kurios 51 proc. akcijų priklauso bendrovei "Reenergy", o 49 proc. – bendrovei Vilniaus šilumos tinklams, darbą pradės 2015 m. trečią ketvirtį. Pradėjus veikti šiai gamyklai šilumos tarifas mieste gali mažėti iki 10 proc., įgyvendinus 3-iosios termofikacinės elektrinės konversijos į biokurą projektą – apie 25 proc.

Taip pat didelis dėmesys šiais metais buvo skiriamas ir infrastruktūrai – pabaigtas ne tik vakarinio aplinkkelio antrasis etapas, bet ir Vilniaus išorinis pietinis aplinkkelis, per rekordinį laiką pabaigta ir atidaryta Žirnių gatvės bei Oro uosto jungtis, sutvarkyta daugiau nei 42 gatvės ir įvairių gatvių ruožai, kurių bendras ilgis siekia beveik 18 km, tarp jų – ir Šventaragio gatvė.

Be to, pagaliau į gatves sugrįžo oranžiniai dviračiai. 200 oranžinių dviračių šiais metais buvo galima išsinuomoti 24 "CycloCity" nuomos punktuose. Taip pat šiais metais spėjome patvirtinti ir dviračių specialųjį planą, kuris užtikrins stabilią dviračių takų plėtrą – iki 2020 m. Vilniuje jų bus 219 km.

2014-ieji

Darbai tikrai nesustos ir vilniečiai, kaip ir praėjusiais metais, galės matyti besikeičiančią Lietuvos sostinę. Taip pat stengsimės, kad savivaldybės skolos augimas stabilizuotųsi. Vyriausybė įvertino sudėtingą sostinės finansinę situaciją ir padidino miestui tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį nuo 42 iki 50 proc. Šiuo metu skola pasiekė per 1,3 mlrd. litų ribą. Miestas patyrė 18 mln. litų nuostolį dėl Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimų. Viena svarbiausių priežasčių, dėl kurios Vilniaus miesto skolos smarkiai didėjo 2007–2010 m., buvo Vyriausybės netinkamas GPM pajamų planavimas.

Aišku, ir toliau spręsime švietimo problemas. Planuojame, kad kitais metais Viršuliškėse, Šolomo Aleichemo gimnazijos patalpose, bus įkurdintas 240 vietų darželis, taip pat į pabaigą eis Santariškių darželio statybos.

Be to, planuojame baigti Geležinio Vilko ir A.Goštauto gatvių viaduko statybos darbus, įrengti dar 12 naujų oranžinių dviračių nuomos punktų, gatvėse pradės važinėti dar 41 naujas ekologiškas autobusas ir, žinoma, atsiras dar daugiau privačių vežėjų, kad susisiekimas mieste būtų kiek įmanoma patogesnis kiekvienam vilniečiui.

Aišku, atgims ir dešinysis Neries krantas, kuris dar 2013-aisiais virto viena didžiausių statybos aikštelių. 2014 m. planuojame, kad bus baigtos Konstitucijos pr. 29 (K29) statybos. Pabaigus šį 108 mln. litų investicinį projektą, bus sukurta 1800 darbo vietų. Taip pat pabaigus logistikos centro pirmojo etapo statybas Vaidotuose Vilnius bus sujungtas su Klaipėda. Būtent čia kasmet bus perkraunama iki 100 tūkst. konteinerių.

Vilnius auga, darome viską, kad jis taptų regiono lyderiu ir optimistų miestu. Apklausos rodo, jog mūsų rezultatai sėkmingi, – net 93 proc. vilniečių yra patenkinti gyvenimu Vilniuje. Tikimės, kad 2014-aisiais šis skaičiaus tik augs .

* Su vicemeru Jaroslavu Kaminskiu susisiekti nepavyko.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Statistika

Pasisake du is Taip ir du lenkai. Su dar vienu lianku nepavyko susisiekti. Ot plati nuomone., o iskalbu ir blefo meistras naujas senas vicemeras uzimtas otkatais, bo uzborto ilgai buvo . Nuo kada sliachtic darbiete? Ji nezinos kas yr darbas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS