Vilniaus miesto savivaldybė naujus pavadinimus sostinės L. Giros gatvei siūlys vasarį | Diena.lt

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖ NAUJUS PAVADINIMUS SOSTINĖS L. GIROS GATVEI SIŪLYS VASARĮ

 Sostinėje esančios L. Giros gatvės pavadinimų variantai bus teikiami vasarį, teigia Vilniaus miesto savivaldybės Istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Šeraitė-Gogelienė.

„Tikrai pervadinsime, nes komisija išaiškino, tai savivaldybė laikysis galiojančių įstatymų ir judėsime su tuo pervadinimu. Tik dėl būsimo pavadinimo tarsimės su gyventojais jiems siūlydami galimus variantus, tai juos siūlysime kitą posėdį vasario mėnesį“, – Eltai teigė K. Šeraitė-Gogelienė.

„Dėl P. Cvirkos skvero galvosime, ką daryti, nes neturime kol kas matymo, kas jame bus ir kaip jis atrodys. Turbūt norėtųsi ir pavadinimą sieti su jau atnaujintu skveru“, – pridūrė ji.

Dėl P. Cvirkos skvero galvosime, ką daryti, nes neturime kol kas matymo, kas jame bus ir kaip jis atrodys.

ELTA primena, kad pirmadienį posėdžiavusi Desovietizacijos komisija nusprendė, jog Vilniuje esančios Petro Cvirkos aikštė ir Liudo Giros gatvė propaguoja totalitarinį režimą bei turi būti pervadintos.

Nuo 2023 metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

2022 metų gruodį Seimo priimtas įstatymas taip pat sudaro prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, numatyta atlikti LGGRTC ir savivaldybių institucijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kaip

spaliukai .......... tuoj , beskubedami , ir Vilniaus pavadinimą į Wilno pakeis "istorinės atminties" kibire ieškodami

ot durniai

patys sau išgalvoja nebūtinus darbus..:D)

As tai

siulyciau Alaus,jei jau Gira netinka!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS