Vilniaus rajone iškils Vaikų onkologijos pagalbos centras | Diena.lt

VILNIAUS RAJONE IŠKILS VAIKŲ ONKOLOGIJOS PAGALBOS CENTRAS

  • 2

Ketvirtadienį Vilniaus rajone, Vanaginės kaime, iškilmingai įkasta Vaikų onkologijos pagalbos centro statybų pradžią žyminti kapsulė.

Netolis sostinė nevyriausybininkų iniciatyva statomas Vaikų onkologijos pagalbos centras teiks pagalbą onkologijos ligomis sergantiems vaikams ir jų šeimos nariams. Centre veiks onkologijos ir informacijos centras.

Anot iniciatyvą įgyvendinančio paramos fondo „Mamų unija“ vadovė Eglės Mėlinauskienės, Lietuvoje šiuo metu neteikiama kompleksinė pagalba vaikų, sergančiųjų onkologinėmis ligomis, šeimoms, taip pat pagalbos negauna iš ligoninės jau išrašyti vaikai, tad centras bandys tai pakeisti.

Kapsulės įkasimo renginyje dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius kartu su žmona Janina.

„Kiekvienais metais mūsų šalyje maždaug 100 šeimų išgirsta tai, kas jų gyvenimą apverčia aukštyn kojom. Tai diagnozė: „Jūsų vaikui – vėžys“. Kai suserga vaikas, suserga visa šeima. Ši liga – ilga ir varginanti. Jos gydymas tęsiasi mažiausiai pusę metų, o gali užtrukti ir dvejus ar net trejus metus“, – kalbėjo A. Butkevičius.

„Neabejoju, kad medikai daro viską, kas tik įmanoma, kad padėtų pasveikti mažiesiems savo pacientams. Jeigu kalbėtume apie šeimas, ištiktas tokios nelaimės, tenka pripažinti, kad jos ne visada sulaukia reikiamos institucinės pagalbos. Todėl tikrai sveikintina visuomenininkų iniciatyva dalytis užgriuvusios atsakomybės našta. Tai svarbu mums visiems“, – pažymėjo A. Butkevičius.

Centras pirmiausia planuoja teikti psichologinę pagalbą sergančių vaikų ar vaikų netekusiems tėvams. Čia bus įrengti kambariai dešimčiai šeimų, dveji apartamentai atitiks paliatyvios slaugos palatų reikalavimus. Centre veiks šešios reabilitacinės patalpos, pritaikytos psichologinės, dvasinės, meno, muzikos, šviesos terapijos užsiėmimams, bus įrengtas baseinas su neįgaliųjų reabilitacijos įranga, šeimos ūkis, kur suaugusieji ir vaikai galės užsiauginti savo daržovių.

E.Mėlinauskienės teigimu, panašių centrų yra 60-yje šalių. Visi jie išlaikomi privačių labdaros fondų.

„Mamų unija“ yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Santariškių vaikų ligonine, Kauno onkologijos ligonine, siekiama bendradarbiauti su Vilniaus universitetu, pritraukiant rengiamus reabilitacijos ir psichologijos specialistus.

Iniciatorių teigimu, pastato statybos ir įrengimas, įskaitant sklypą, kainuos apie 2 mln. eurų, projektas finansuojamas bendrovės „Lietuvos energija“, Čikagos „Rotary“ klubo, fondo „Chicago mothers union foundation“, privačių rėmėjų ir įmonių lėšomis, siekiama pritraukti europinį finansavimą. Tikimasi, kad centras atvers duris 2018 metų pirmąjį pusmetį.

GALERIJA

  • Vilniaus rajone iškils Vaikų onkologijos pagalbos centras
  • Vilniaus rajone iškils Vaikų onkologijos pagalbos centras
  • Vilniaus rajone iškils Vaikų onkologijos pagalbos centras
Vyriausybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nu kokios

visai neblogos 2 bobutės..Na pasakykit ka i kokia susiimplantavusia olialia muse maloniau žiūrėti nei i šitas moterites?

taip

tai prie ko cia sitie du is sonu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS