Vilniaus rajono savivaldybė patyrė kibernetinę ataką: tirs galimą asmens duomenų nutekėjimą | Diena.lt

VILNIAUS RAJONO SAVIVALDYBĖ PATYRĖ KIBERNETINĘ ATAKĄ: TIRS GALIMĄ ASMENS DUOMENŲ NUTEKĖJIMĄ

  • 1

Vilniaus rajono savivaldybė pranešė šią savaitę patyrusi kibernetinę ataką, dėl jos sutriko kai kurių informacinių sistemų veikla, neveikia savivaldybės tinklalapis.

Kaip ketvirtadienį informavo savivaldybė, šiuo metu tiriamos su ataka susijusios aplinkybės taip pat dar aiškinamasi, ar buvo pasiekti asmenų duomenys.

„Pirmadienį įvykdyta ataka prieš Vilniaus rajono savivaldybės administracijos duomenų serverius. Savivaldybės administracijos pasiekiamumas kurį laiką yra ir bus apribotas“, – savivaldybės pranešime cituojamas Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius.

Savivaldybė teigia perdavusi informaciją apie incidentą Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui (NKSC), informavusi kitas atsakingas institucijas.

„Šiuo metu atliekamas tyrimas ir dėl galimo darbuotojų ir gyventojų asmens duomenų nutekėjimo. Savivaldybė bendradarbiauja su Valstybės duomenų apsaugos inspekcija, informacija perduota Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui“, – skelbia savivaldybė.

Dėl techninių kliūčių taip pat atšauktas penktadienį turėjęs vykti Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdis – jį planuojama jį surengti gruodžio 13 dieną.

Mero pavedimu savivaldybėje sudaryta Krizės valdymo darbo grupė, kuriai vadovauja administracijos direktorius Vladislavas Kondratovičius.

Anot direktoriaus, dėl duomenų saugos savivaldybė apribojo informacinių sistemų veiklą, specialistai siekia atstatyti atskiras sistemas.

„Išsiaiškinus pažeidimų mastą, bus aišku, kokias viešąsias paslaugas galėsime teikti įprasta tvarka“, – teigia V. Kondratovičius.

Taip pat pažymima, kad sutrikus sistemų veiklai artimiausiu metu galimi Vilniaus rajono savivaldybės paslaugų teikimo sutrikimai. Savivaldybė informuoja, kad gyventojai taip pat gali kreiptis tiesiogiai į seniūnijas, kurios informuos apie susidariusią situaciją ir kaip šiuo metu yra teikiamos paslaugos.

Inspekcija tirs galimą asmens duomenų nutekėjimą

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pradėjo tyrimą siekiant išsiaiškinti galimus pažeidimus dėl asmens duomenų Vilniaus rajono savivaldybėje, šiai ketvirtadienį pranešus apie patirtą kibernetinę ataką ir galbūt nutekėjusius darbuotojų bei gyventojų duomenis.

„Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, gavusi Vilniaus rajono savivaldybės administracijos (VRSA) informaciją apie įvykdytą kibernetinę ataką, savo iniciatyva pradėjo tyrimą, siekdama įvertinti galimus Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) nuostatų pažeidimus“, – pranešime nurodė inspekcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Idomu,

kiek tos kjibenimatines atakos metu pavogs!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS