Vilniaus savivaldybė KTU mokslininkų paprašė ištirti gautas priemones medikams | Diena.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ KTU MOKSLININKŲ PAPRAŠĖ IŠTIRTI GAUTAS PRIEMONES MEDIKAMS

Vis dažniau fiksuojant sukčiavimo rinkoje atvejus, kai tiekėjai parduoda medicinos kaukių ir respiratorių klastotes, Vilniaus miesto savivaldybė savaitės pradžioje kreipėsi pagalbos į Kauno technologijos universiteto (KTU) Aplinkosaugos technologijos katedros mokslininkus, kad būtų ištirtos Vilnių pasiekusios asmeninės apsaugos priemonės, skirtos sostinės medikams.

Penktadienį, kaip nurodoma sostinės savivaldybės pranešime, iš KTU tyrėjų gauta tyrimo ataskaita, kurioje pateiktos išvados dėl iki šiol jau sostinę iš Kinijos bei kitais būdais pasiekusių medicininių kaukių ir FFP2 respiratorių siuntos – nors nustatyta konstrukcinių respiratorių trūkumų, pavyzdžiui, dėl nosies lankelio, kuris padeda priemonei labiau priglusti prie veido, tačiau priemonės yra tinkamos apsisaugoti nuo aerozolio dalelių. Taip pat nors keliais procentiniais punktais atsilieka nuo naudotų priemonių priešpandeminiu laikotarpiu, tačiau atitinka FFP2 (N95) klasės reikalavimą.

Pasak Vilniaus vadovo, tuo metu, kai nebuvo praktiškai nieko, priemonių gydymo įstaigose masiškai stigo, o iš valstybės rezervo didelės pagalbos taip pat nebuvo galima tikėtis, nieko nelaukę pirkome, ką tuo metu galėjome gauti – toks pirkimas buvo rizikingas, tačiau tai buvo vienintelis kelias, leidęs geriau turėti bent tokias priemones ir taip apsaugoti medikus, užuot leidus jiems dirbti plikomis rankomis, be jokių priemonių.

„Medikams bei jiems padedantiems darbuotojams turime užtikrinti geriausias įmanomas apsaugos priemones. Deja, laikai tokie, kad pasitikėti priemonių sertifikatais šiais laikais negalime. Todėl patys testuojame ir tikriname, ką gavome iš tiekėjo. Džiaugiamės, kad čia į pagalbą atėjo KTU mokslininkai, dirbantys vienintelėje respiratorius galinčioje testuoti laboratorijoje Lietuvoje“, – savivaldybė pranešime cituojamas Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Kaip teigia KTU Aplinkosaugos technologijos katedros profesorius Dainius Martuzevičius, Vilniaus pateikti bandiniai buvo lyginami su priešpandeminiu laikotarpiu įsigytais respiratoriais ir standartinėmis medicininėmis kaukėmis.

„Priemonių bandiniai buvo tiriami keliais būdais, tai yra vertinant priemonės filtro medžiagos efektyvumą, taip pat vertinant respiratoriaus, kaip gaminio, apsauginį efektyvumą, jo prigludimą prie veido. Sandarus kaukės ir respiratoriaus prigludimas prie veido lemia efektyvesnę apsaugą, todėl svarbu ir tinkamai priemonę naudoti. Džiaugiamės, galėdami padėti mūsų medikams“, – teigia KTU profesorius.

Vilniaus miesto savivaldybė kalbasi su KTU vadovybe dėl nuolatinio gaunamų priemonių, skirtų medikams, testavimo, kad būtų išvengta medikų aprūpinimo netinkamomis ir nekokybiškomis apsaugos priemonėmis.

 

GALERIJA

  • Asociatyv. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

rnn

o malaciai! dar yra lt mastanciu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS