Vilniaus savivaldybė kurs virtualų miesto žemėlapį | Diena.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ KURS VIRTUALŲ MIESTO ŽEMĖLAPĮ

Vilniaus savivaldybė ketina kurti virtualų miesto žemėlapį, kuriame taip pat būtų pateikiami panoraminiai miesto gatvių vaizdai bei informacija apie gatvių būklę, kelio ženklus ir kitus objektus.

Žemėlapis bus skirtas ne plačiam vartotojų ratui, o tik savivaldybės bei jos valdomų įmonių „Vilniaus planas“ ir „Grinda“ specialistams, dirbantiems su miesto planavimu ir projektavimu. Centriniame viešųjų pirkimų portale pateikiamuose reikalavimuose potencialiems tiekėjams savivaldybė nurodo, kad prisijungimui prie sukurtos ir nuolat atnaujinamos miesto vaizdų sistemos jos kūrėjai pateiktų apie 10, daugiausia - 17, prieigų.

Sistemoje, kurią sudarys visų sostinės kelių 360-ies laipsnių panoraminiai vaizdai bei gatvių ir pastatų žemėlapis, bus reikalaujama pateikti vietų GPS koordinates, informaciją apie kelio ženklus, administracinius vienetus, vandens tinklus, miškus ir kt., turės būti lazeriniu būdu išmatuoti įvairūs objektai, pateikti adresai.

Savivaldybė nurodo, kad vaizdai bus renkami važiuojant Vilniaus miesto gatvėmis ir jas filmuojant - panašiai, kaip tai darė bendrovės „Google“ atstovai, kuriant šiuo metu visiems prieinamą „Street view“ paslaugą.

Vilniaus virtualaus žemėlapio projektas tikriausiai bus pradėtas įgyvendinti  šių metų pavasarį, o paslauga turėtų visiškai įdiegta per daugiau nei mėnesį nuo sutarties su tiekėjais pasirašymo, BNS informavo Vilniaus savivaldybės viešųjų ryšių skyrius. Kiek biudžete preliminariai suplanuota skirti lėšų šios paslaugos kūrimui, savivaldybė neatskleidžia.

„Tai nieko bendro neturi su „Google View“ projektu. Tai yra įrankis mieste vykdomų procesų susisteminimui ir inventorizavimui“, - nurodė savivaldybė.

Specialistas, atsidaręs sistemą, turėųt matyti realią informaciją apie situaciją gatvėje ir kitų įstaigų bei įmonių jau atliktus darbus.

„Tai leis mažinti tiek projektavimo, tiek tvarkymo darbų kaštus. Bus reikalingi ir mažesni žmogiškieji resursai norint apskaičiuoti kelio defektus ir gauti kitą informaciją, susijusia su GIS (geografinėmis informacinėmis sistemomis). Kadangi įrankis platus, bus inventorizuojami visi atliekami darbai: kelio ženklai, gatvių remontas, duobių tvarkymas, naujų atkarpų tiesimas, šiukšliadėžių įrengimas, šviesoforų sistemos, miesto tvarkymas ir kt.“, - informavo miesto atstovai.

Paslaugos tiekėjai taip pat įsipareigos nuolat atnaujinti sistemą naujais vaizdais - per 12 mėnesių teks nufilmuoti vaizdų nuo 100 iki 200 kilometrų Vilniaus gatvių atkarpose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zoro

kiek kainuos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS