Vilniaus savivaldybė nedavė leidimo Šeimų sąjūdžio planuojamam mitingui | Diena.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ NEDAVĖ LEIDIMO ŠEIMŲ SĄJŪDŽIO PLANUOJAMAM MITINGUI

Vilniaus miesto savivaldybė antradienį nusprendė neduoti leidimo rugsėjo 10-ąją rengti Lietuvos šeimų sąjūdžio planuojamą mitingą prie Seimo.

Toks sprendimas priimtas Valstybės saugumo departamentui (VSD) išvakarėse įspėjus savivaldybę apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę ir kitus galimus pavojus.

„Vilniaus miestas, kaip minėta anksčiau, nusprendė persvarstyti išduotą leidimą rugsėjo 10-osios mitingui dėl šiek tiek pakitusių aplinkybių, hibridinio karo kontekste. Tad šiandien nusprendėme atšaukti išduotą leidimą rugsėjo 10-osios mitingui“, – žurnalistams antradienį sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Anot jo, sprendimas atšauktas dėl kelių priežasčių, pirmiausia, dėl pačios planuoto renginio vietos ir dėl laiko.

„Leidimas prašomas iki 15 tūkstančių žmonių ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps. Saugus atstumas iki Seimo yra 75 metrai. Taip pat gavome Martyno Mažvydo bibliotekos atskirą kreipimąsi, kad yra trikdomas jų darbas ir jų sklype mes turime užtikrinti praėjimą, tad tas plotas dar labiau mažėja. Plius, akivaizdu, kad bus trikdomas kasdienis vilniečių gyvenimas“, – sakė A. Bužinskas.

Leidimas prašomas iki 15 tūkstančių žmonių ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps. Saugus atstumas iki Seimo yra 75 metrai.

Savivaldybės atstovo teigimu, renginio organizatoriai prašė pratęsti mitingo laiką iki 22 valandos, o tai, savivaldybės manymu, apsunkintų pareigūnų darbą dėl prasto aikštės apšvietimo.

„Trečia priežastis – kaip greičiausiai matėte, vakar Valstybės saugumo departamentas išviešino dalį pažymos, kuriame aiškiai nurodoma, kad šiuo metu yra padidėjusi rizika įvairių susirinkimų, kurie gali pasibaigti tam tikrais smurtiniais veiksmais. Tad įvertinę ir tą viešą dalį, ir tą neviešą dalį, kurios atskleisti negalime, mes nusprendėme, kad negalime prisiimti atsakomybės tiek už pareigūnų, tiek už likusių vilniečių saugumą“, – sakė A. Bužinskas.

Jis sako, kad organizatoriai kol kas dar nėra informuoti apie sprendimą, bet jį galės skųsti. Anot jo, šis sprendimas nėra nukreiptas prieš kokią nors visuomenės grupę, o paremtas informacija, kad renginys gali „baigtis smurtiniais veiksmais“

„Kiekvieno teisė yra skųsti mūsų sprendimą teismui. Man atrodo, mes paliekame pakankamai daug laiko apskundimams, jei su tais argumentais organizatoriai nesutiks (...). Natūralu, kad tie žmonės turi teisę reikšti savo politines ir pilietines pozicijas, bet mes, kaip savivaldybė, kaip institucija, turime įvertinti visą kontekstą ir tas kontekstas mus neramina“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Klausiamas, ar taip nėra kliudoma protestuoti prieš valdžios sprendimus, A. Bužinskas pabrėžė, kad „lygiai taip pat yra dalis pareigūnų, kuriems yra kliudoma vaikščioti, nes jiems yra sulaužytos dvi kojos“.

Jis rekomenduoja organizatoriams nerengti nesankcionuoto mitingo. Be to, A. Bužinskas patikino, kad organizatoriai nesutiko svarstyti kitos galimos susirinkimo vietos.

„Manome, kad šiuo metu didesnė rizika yra to smurto proveržio, kuris gali būti nesuvaldytas. Tikrai nesakome, kad organizatoriai kažką organizuos – tikrai ne, ir jie patys sakė, kad bandytų valdyti rizikas (...). O jeigu iš tiesų bus grėsmė didelė demokratijai, kaip jūs sakote, tai teismas pasakys, kad mes neteisūs, prisiimsime atsakomybę ir tą leidimą išduosime“, – aiškino savivaldybės atstovas.

Prašymas leisti mitinguoti buvo persvarstytas, rugpjūtį prie Seimo kilus riaušėms. Neramumai tąkart įsiplieskė po mitingo dėl Vyriausybės planuojamų ribojimų imuniteto nuo koronaviruso neturintiems žmonėms.

Prie Seimo kilo riaušės

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Tame mitinge dalyvavo apie 5 tūkst. žmonių. Lietuvos šeimų sąjūdis teigia neprisidėjęs prie šio protesto organizavimo. Savivaldybė rengti šį mitingą leidimą išdavė mokytojai Astrai Astrauskaitei.

Po riaušių prie Seimo Vilniaus savivaldybė atšaukė sprendimus dėl suderintų piketų. Tarp jų buvo ir rugsėjo 10-ąją planuojamas mitingas.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla yra sakęs, jog, policijos vertinimu, kelių tūkstančių žmonių renginiai prie parlamento neturėtų vykti, nes tam nėra pakankamai vietos. Pareigūnai taip pat planuoja atitverti parlamentą 75-ių metrų atstumu, kokio privalu laikytis protestuojant prie Seimo.

Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovai sukritikavo šiuos policijos planus.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Expert z Wilno

Ne šitam balvonui Šikkašėn vadovauti Wilno nasze ir jis neturi teisės drausti.

Anonimas

Lietuvos VALDZIAI - TAUTAI nesvarbus kaskokiu administratoriu leidimai, uzdraudimai. Jie PRIVALO dirbti mums Lietuvos VALDZIAI - TAUTAI. MES VALDZIA IR YSTATYMAi V I S I i M I T I N G A rugpjucio 10 diena. Patartina pasiimti apsigynimo priemones nuo landzberginiu fasistu apsauginiu STRIBU. Atsakykim i suvius SUVIAIS.

onute

ignoring bailiu valdzia.visus mokina kaip gyventi o savo zmoniu bijo.jei dar kas balsuos ateityje tai......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS