Vilniaus savivaldybė teismui pateikė ieškinį dėl Pašilaičiuose neteisėtai veikiančių laidojimo namų | Diena.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ TEISMUI PATEIKĖ IEŠKINĮ DĖL PAŠILAIČIUOSE NETEISĖTAI VEIKIANČIŲ LAIDOJIMO NAMŲ

Vilniaus miesto savivaldybė teismui pateikė prevencinį ieškinį dėl Pašilaičiuose, Medeinos gatvėje, neteisėtai veiklą vykdančių laidojimo namų bendrovę „Ligamis“. Savivaldybė teigia sieksianti, kad savavališka įmonės veikla, vykdoma techniškai neužbaigtame pastate, būtų užkardyta teismui pritaikius laikinąsias apsaugos priemones.

„Įmonė jau kurį laiką demonstruoja neįtikėtiną cinizmą. Atradome esminių statybą ir ritualinių paslaugų teikimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų. Apie pažeidimus informavome įvairias institucijas – Statybų inspekciją, Registrų centrą, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, susisiekėme su įmone, kad ši sustabdytų veiklą Medeinos g. esančiose patalpose. Tačiau niekas nepasikeitė – laidojimo namai veikia kaip veikę, todėl teko prašyti ir teismo įsikišimo“, – sako Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Pagal 2016 m. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos suderintą projektą, Medeinos g. 12 turėjo iškilti pastatas su prekybos paskirties patalpomis pirmame ir antrame aukštuose bei pagalbinėmis, techninėmis patalpomis pastato rūsyje. Tačiau patikrinus Nekilnojamojo turto registro duomenis nustatyta, kad 2021 m. pradžioje parduotuvėje buvo suformuoti 2 turtiniai vienetai – parduotuvė ir ritualinių paslaugų patalpos.

Vadovaujantis Statybos įstatymu, pastato paskirtis gali būti keičiama tik deklaravus statybų pabaigą, be to, prieš priimant paskirties keitimo nuosprendį klausimas teikiamas viešam svarstymui. Tačiau šiuo atveju nei viena, nei kita sąlyga išpildyta nebuvo, pabrėžiama savivaldybės pranešime. Paaiškėjo, kad statybos užbaigimo deklaracija išduota neteisėtai, pastato baigtumas tesiekia 67 proc., o apie gyventojų informavimą apskritai nebuvo jokios kalbos.

Sostinės savivaldybei susisiekus su Statybos inspekcija, ši informavo, kad deklaracija apie pastato statybos užbaigimą buvo patvirtinta neteisėtai, kadangi pakeitus esminius statinio projekto sprendinius negautas naujas statybą leidžiantis dokumentas. Atsižvelgiant į tai, deklaracija apie statybos užbaigimą buvo panaikinta.

Savivaldybė informavo bendrovę „Ligamis“, kad įmonė statinio naudoti negali, kol jai nebus išduotas naujas statybos užbaigimą liudijantis dokumentas.

Vis dėlto įmonė į tai numojo ranka – aplinkinių namų gyventojai užvertė miesto savivaldybę skundais apie toliau teikiamas šarvojimo paslaugas. Reaguodami į tai, savivaldybės darbuotojai atliko patikrinimą ir taip pat nustatė, jog neužbaigtame pastate neleistinai vykdoma komercinė veikla, bei surašė administracinio nusižengimo protokolą įmonės direktoriui.

Galiausiai, nustatyta, kad „Ligamis“ iki šiol nesustabdė leidimo-higienos paso, išduoto žmogaus palaikų laidojimo paslaugų – žmogaus palaikų šarvojimo veiklai vykdyti, nors pagal galiojantį reguliavimą apie teisės naudotis patalpomis praradimą turėjo informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo šių sąlygų pasikeitimo. Savivaldybė apie tai informavo už higienos pasų išdavimą atsakingą instituciją ir paprašė sustabdyti dokumento galiojimą.

„Akivaizdžiai matome, kad įmonės savininkai ir vadovybė jaučiasi nepavaldūs įstatymams – mes ir toliau gauname gyventojų skundus apie vykstančias apeigas. Piniginės baudos neveikia, o kitų priemonių tokiai saviveiklai sustabdyti tiesiog nėra. Vienintelis mums likęs kelias yra teismo sprendimas, todėl tikimės, kad apylinkės teismas priims mūsų pateiktą ieškinį ir patenkins prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones“, – savivaldybės pranešime cituojamas V. Benkunskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nebijo

Ha, man atrodo kad savininkas aplamai negalvoja - nei apie "klientus", nei apie bendruomenę aplink, nei apie įstatymus (nes veikia be leidimų). Tai matyt nuo riedučių garsų šokantis lavonai yra to diiiiiidelio sąrašo apie ką reikėjo pagalvoti prieš atsidarant apačioje :-)

Palaikams čia neliūdna!

Vos už kelių metrų už šio pastato nugaros - nuo pat 1986 m. veikiančios šeimų sporto ir žaidimų aikštelės. Kad ir apgadintos, bet stebuklingai išlikusios, kai Pašilaičiuose buvo naikinama viskas, kas rajono projekto Autorių buvo numatyta šeimų ir kaimynų judriam poilsiui, bendravimui, sportui po darbo. Žaisdami vaikai ten šūkauja, garsiai ir kamuolį tranko į plieno lakštus, ir riedučiais ant tų lakštų trankiai šokinėja. Girdisi net už kelių namų. Ar nebijo laidotuvių verslo savininkas, kad, girdėdami tą triukšmą, palaikai pradės iš karstų šokinėti, veržtis į aikštelę? :(

SUSIJUSIOS NAUJIENOS