Vilniaus taryba spręs dėl P. Cvirkos skvero pavadinimo naikinimo | Diena.lt

VILNIAUS TARYBA SPRĘS DĖL P. CVIRKOS SKVERO PAVADINIMO NAIKINIMO

  • 5

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį planuoja panaikinti Petro Cvirkos aikštės pavadinimą.

Tarybai siūloma tik panaikinti pavadinimą, dėl naujo vardo suteikimo miesto centre esančiai aikštei bus sprendžiama vėliau.

Vadinamoji Desovietizacijos komisija, vertinanti nuo sovietmečio likusius viešuosius užrašus ir simbolius, sausio pradžioje nusprendė, kad P. Cvirkos aikštė propaguoja totalitarinį režimą bei turi būti pervadinta.

2021 metais Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu nukeltas P. Cvirkos paminklas.

Speciali ekspertų komisija yra pripažinusi, kad P. Cvirka buvo aktyvus okupacinės valdžios organizuoto rinkimų farso aktyvistas, Lietuvos komunistų partijos narys ir suklastotų rinkimų rezultatų pagrindu išrinktas Liaudies Seimo deputatas, jo prezidiumo sekretorius (1940 metų birželį–liepą).

Jis nuo pat 1940-ųjų, pirmosios sovietų okupacijos, palaikė ją, šlovino sovietinę valdžią, kariuomenę, jos lyderį Josifą Staliną, iki mirties 1947-aisiais išliko Sovietų Sąjungos Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo nariu. Be politinių pareigų 1945–1947 metais buvo ir Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas.

Totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų gegužės. Pagal jį, iš viešųjų erdvių turi būti pašalinti totalitarizmo ir autoritarizmo simboliai – paminklai, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimai, kitokie simboliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ALGIRDAS.

RUOŠIAM VIETA ŠUNAUJOS REXUI .

Vilnietis Aras

O kada Vilniaus sovietas panaikins Žirmūnų pavadinimą? Juk Жырмуны yra kaimelis Baltarusijoje.O Батька kariauja prieš ukrainiečius.Tas pats ir su tarybiniu "Севергый городок",kuriame buvo dislokuotas okupacinės kariuomenės tankų dalinys,dalyvavęs Sausio įvykiuose.

Lauks,

kada galės ,,patriarcho" vardu pavadinti ir skulptūrą užkelti. Ne be teikalo postamento nenaikina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS