Vilniaus universiteto garbės daktaru taps Nobelio premijos laureatas | Diena.lt

VILNIAUS UNIVERSITETO GARBĖS DAKTARU TAPS NOBELIO PREMIJOS LAUREATAS

  • 0

Vilniaus universiteto garbės daktaru šią savaitę bus inauguruotas Nobelio fizikos premijos laureatas profesorius Gerardas Mourou (Žeraras Muru).

Iškilminga ceremonija vyks trečiadienį VU Mažojoje auloje.

Profesoriui G. Mourou garbės daktaro vardas suteikiamas už indėlį į lazerių fizikos mokslo plėtrą ir praktinį jo taikymą Lietuvoje.

„Jis glaudžiai bendradarbiauja su VU Fizikos fakulteto bei Lietuvos lazerininkais ir aktyviai prisideda prie Lietuvos lazerių mokslo pasiekimų sklaidos ir mūsų šalies vardo garsinimo pasaulyje“, – rašoma universiteto pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad šis bendradarbiavimas įkvėpė universiteto tyrėjus 1992 metais pagal profesoriaus Algio Petro Piskarsko iškeltą idėją sukurti naują šviesos impulsų stiprinimo technologiją (moduliuoto dažnio impulsų parametrinį stiprinimą, OPCPA), ji laikoma svarbiausiu lietuvių indėliu į pasaulinį lazerių fizikos mokslą.

Šios technologijos pagrindu jau dešimtmečius kuriamos ar atnaujinamos itin trumpų ir ypač galingų šviesos impulsų lazerinės sistemos daugelyje pasaulinių mokslo centrų.

Iš Prancūzijos kilęs mokslininkas G. Mourou 2018 metais pelnė prestižinę Nobelio fizikos premiją už atrastą čirpuotų šviesos impulsų stiprinimo technologiją, leidžiančią generuoti itin trumpus ir galingus lazerio šviesos impulsus.

Šiuo metu absoliučiai visi modernūs lazeriai, generuojantys trumpus šviesos žybsnius, naudoja būtent šią technologiją. Profesoriaus darbai praskynė kelią intensyviai lazerių fizikos plėtrai, kurioje aktyviai dalyvavo ir tebedalyvauja VU lazerininkai.

Nobelio premijos laureatas ne kartą lankėsi VU, skaitė paskaitas studentams ir doktorantams. Pernai jis VU studentų kvietimu viešėjo jų organizuojamoje fizinių ir gyvybės mokslų konferencijoje „Open Readings“, skaitė pranešimą apie aistrą ekstremaliai šviesai.

Vasario 13 dieną dar vienas VU garbės daktaro vardas bus suteiktas iškiliam JAV fizikui profesoriui Ianui B. Spielmanui (Janui B. Spilmanui), jo tyrimų sritis – kondensuotų medžiagų ir šaltųjų atomų fizika.

VU garbės daktaro vardas teikiamas nuo 1979 metų. Juo įvertinami užsienio šalių mokslininkai, ypač nusipelnę plėtojant veiklą, atitinkančią VU misiją. VU garbės daktaro vardą yra suteikęs 61 užsienio mokslininkui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS