Vilniaus valdžia nori nukelti sovietų karių skulptūras Antakalnio kapinėse | Diena.lt

VILNIAUS VALDŽIA NORI NUKELTI SOVIETŲ KARIŲ SKULPTŪRAS ANTAKALNIO KAPINĖSE

Vilniaus valdžia nori nukelti sovietų karių skulptūras Antakalnio kapinėse, kreipėsi leidimo į Kultūros paveldo departamentą (KPD).

Sostinės meras Remigijus Šimašius ketvirtadienį feisbuke paskelbė, kad inventorizavus kapines rastas „vienintelis akis rėžiantis sovietinis baibokas – Antakalnio kapinėse esančioje sovietinių kapų dalyje stovi šešios granitinės skulptūros, viena iš jų dar ir su šautuvėliu“.

„Pasitikrinome – kol kas šis skulptūrų ansamblis saugomas kaip kultūros paveldas kartu su greta esančiais kapais sovietų kariams. Kapų antkapių, žinoma, neliesime, tačiau skulptūrų ansamblio pašalinimą inicijuosiu – po jomis niekas nepalaidotas, o sovietų įprotis kapines paversti ideologijos stabų memorialais yra atgrasus“, – sako meras.

Pasak jo, norint nukelti skulptūras reikia jas paveldo registre atskirti nuo antkapių dalies ir dėl to jau kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Jei leidimą gausime, tuomet Grūto parkas galės pasipildyti šešiomis naujomis sovietinėmis granitinėmis skulptūromis. Paskutinėmis iš Vilniaus“, – sako R. Šimašius.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje Lietuvoje imta peržiūrėti ir demontuoti įvairiose vietose esančius sovietinius atminimo ženklus.

Kultūros ministras Simonas Kairys balandį pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms leido spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse, tačiau dalis paminklų yra įtraukti į saugomų sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS