Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai bus modernizuoti už 21,6 mln. eurų | Diena.lt

VILNIAUS GATVIŲ APŠVIETIMO TINKLAI BUS MODERNIZUOTI UŽ 21,6 MLN. EURŲ

  • 1

Vilniaus taryba trečiadienį pritarė 21,64 mln. eurų vertės sostinės gatvių apšvietimo tinklų modernizavimo projektui.

Tarybai vienbalsiai pritarus, modernizacijos projektą įgyvendins savivaldybės kontroliuojama įmonė Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai (VGAET).

„Modernizavimas išsidėliotų per trejus metus, atsiperkamumas yra labai aiškus to projekto: tai ir ekonominė grąža, ir gamtai grąža, ir miesto estetika didesnė. Tai sukuria prielaidas ir didesniam miesto apšvietimui, kad elementariai šviestų daugiau šviestuvų, būtų plėtra“, – žurnalistams sakė meras Remigijus Šimašius.

Ketinama atsisakyti mieste šiuo metu gatvių apšvietimui naudojamų natrio šviestuvų, pakeisdamas juos moderniais LED šviestuvais, sostinės gatvių apšvietimą valdys kompiuterizuota nuotolinio apšvietimo stebėsenos, valdymo ir kontrolės sistema. Įgyvendinus projektą, išlaidos elektrai turėtų sumažėti perpus – bus sutaupoma apie 11,7 mln. kWh elektros energijos arba daugiau kaip 1 mln. eurų per metus.

„Paskutinį kartą šviestuvai Vilniuje buvo atnaujinami prieš dvidešimtmetį, todėl sostinės gatvėms tikrai reikia naujo modernaus LED apšvietimo. Modernizavus visą apšvietimo tinklą per metus sutaupysime beveik 2 mln. eurų – mažės tiek elektros išlaidos, tiek išlaidos remonto darbams, pagerės ir eismo situaciją bei saugumas mieste“, – pranešime spaudai teigė R.Šimašius.

Modernizuojant Vilniaus miesto gatvių apšvietimo tinklus, bus pakeisti visi šiuo metu mieste esantys natrio bei metalohalido šviestuvai – tokių, apšviečiančių Vilniaus gatves, yra apie 46 tūkstančiai.

Planuoja, kad investicijos į šviestuvus ir prožektorius sieks 14,09 mln. eurų, apšvietimo valdymo ir kontrolės sistemą – 3 mln. eurų, kitus apšvietimo tinklo pagerinimus – 3,75 mln. eurų. Dar 800 tūkst. eurų numatyta skirti nenumatytiems darbams ir papildomoms išlaidoms. Tinklo nuolatinės priežiūros darbams VGAET iš nuosavų lėšų per 18 metų skirtų dar 3,96 mln. eurų.

2014 metais Vilniaus savivaldybė sostinės gatvių apšvietimo modernizavimo sutartį buvo pasirašiusi su konkursą laimėjusia Italijos bendrove „Gemmo“, tačiau 2015-ųjų gegužę sutarties nepratęsė, nes „Gemmo“ neįvykdė sąlygų ir nepateikė bankų, kurie finansuotų projektą, sąrašo.

Pagal taip ir neįsigaliojusią sutartį, „Gemmo“ ir Estijos įmonė VSLS per dvejus metus turėjo atnaujinti gatvių apšvietimą, investuoti 31,3 mln. eurų ir 18 metų jį valdyti bei prižiūrėti. Tuomet skaičiuota, kad bendra sutarties vertė siektų apie 98 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

MGA

Kas per valdymas virš 3mln. Už tiek galima prie kiekvienos valdymo spintos pastatyti po darbuotoją su 1000€ alga ir Lietuva sulestėtų. Grynas pinigų plovimas. Raskit nors vieną privatininką kuris darytų tokius kvailus sprendimus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS