Vilniečiai gaus sąskaitas už atliekų tvarkymą | Diena.lt

VILNIEČIAI GAUS SĄSKAITAS UŽ ATLIEKŲ TVARKYMĄ

  • 2

Vilniečių pašto dėžutes jau nuo šios savaitės pasieks mokėjimo pranešimai už atliekų tvarkymą pagal naująją nuo gegužės įsigaliojusią sistemą. Vilniaus atliekų sistemos administratorius (VASA) primena, kad mokėjimo pranešime nurodyta suma už visus 8 mėnesius. Taip gyventojai jau dabar žinos, kiek už atliekų tvarkymą mokės iki metų pabaigos, o atsiskaityti bus galima ir dalimis – kas ketvirtį.

„Vilniuje pasikeitė ne tik atliekų surinkimo ir išvežimo tvarka, bet ir atsiskaitymo už atliekas sistema. Pirmą kartą vilniečiai gaus mokėjimo pranešimus už atliekų tvarkymą, kuriuose matys, už ką ir kiek mokės iki pat metų pabaigos. Iki gegužės 1 d. vienas iš trijų Vilniaus gyventojų nemokėjo už atliekų tvarkymą, tačiau naudojosi bendra infrastruktūra, ir už tai sumokėdavo sąžiningai atsiskaitantys gyventojai. Dabar mokės visi, o didžiajai daliai sostinės gyventojų atliekų tvarkymas turėtų pigti“, – sako VASA direktorius Rimantas Juknevičius.

Paskaičiuota, kad vidutinė atliekų tvarkymo kaina vilniečiams turėtų sumažėti iki trečdalio.

Mokėjimo pranešimuose atsispindės naujoji dvinarė mokėjimo sistema: bus nurodyta pastovioji rinkliavos dalis, priklausanti nuo nekilnojamojo turto ploto, bei kintamoji dalis, priklausanti nuo mišrių komunalinių atliekų susikaupimo normos ir nekilnojamojo turto kategorijos.

„Tie gyventojai ar įmonės, kurie nesinaudoja turtu ilgesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį ir gali tai pagrįsti vandens bei elektros sunaudojimo parodymais, gali būti atleidžiami nuo kintamosios dalies mokėjimų. Mokėjimo pranešimai siunčiami remiantis Nekilnojamojo turto registro duomenimis, tad jei mokėjimo pranešime nurodyta informacija yra pasikeitusi ar neteisinga, gyventojų prašome apie tai informuoti VASA“, – sako R. Juknevičius.

Rinkliavą už atliekų tvarkymą bus galima sumokėti kartą per metus (iš karto už 8 mėnesius) arba dalimis (ketvirčiais). Pirmasis mokėjimas turi būti atliktas iki šių metų liepos 31 d.

Nuo 2019 m. Vilniuje planuojama kintamąją kainos dalį nustatyti atsižvelgiant į konkretų sukauptų atliekų kiekį per praėjusį ketvirtį.

Naujoji rinkliava pakeitė kasmėnesinius gyventojų ar įmonių atsiskaitymus namų valdoms, bendrijoms ar tiesiogines sutartis su atliekų vežėjais ir surenkamos lėšos keliaus tiesiai į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą bei naudojamos tik komunalinių atliekų tvarkymo išlaidoms padengti.

Daugiau informacijos – VASA interneto svetainėje www.atliekuadministratorius.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

CHA - šiukšlės neišvežamos, o sąskaitas vis vien gauna?..

r

cha nuo kvadraturos...buto kvadratai nesa siuksles...turbut eiline zuliku afera,kaip is oro babkiu pasidaryt...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS