Vilniuje bus diskutuojama apie mecenatystę | Diena.lt

VILNIUJE BUS DISKUTUOJAMA APIE MECENATYSTĘ

  • 2

Ketvirtadienį Nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) Vilniuje rengiama konferencija, skirta apžvelgti mecenatystės viziją ir praktiką.

Joje ketinama aptarti įvairius rėmimo, filantropijos, mecenatystės aspektus bei įsigaliojusio Mecenavimo įstatymo nuostatas, realias jo praktinio įgyvendinimo galimybes bei pasidalinti pirmosiomis patirtimis, pranešė LNOBT.

„Pasaulinė kultūros įstaigų veiklos praktika įrodo valstybinio reguliavimo bei remiančiosioms organizacijoms taikomos mokesčių politikos svarbą mecenavimo veiklos populiarumui. Įvairiose šalyse galioja skirtingi mecenavimo modeliai, be to, vis aktyviau propaguojama bei sėkmingai taikoma asmeninio aukojimo ir davimo kultūra, kurios svarba bei būtinybė Lietuvoje dar tik pradedama įsisąmoninti“, – teigiama pranešime.

Konferencijoje dalyvaus kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė, MO muziejaus steigėjas Viktoras Butkus ir direktorė Milda Ivanauskienė, mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas, LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas, jo pavaduotojas Julijus Grickevičius.

Pernai gegužę Seimas priėmė pirmąjį Mecenavimo įstatymą.

Pagal jį, nacionalinio mecenato vardas gali būti suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 1 mln. eurų paramą kultūros, švietimo, mokslo, kitam projektui ar projektams.

Numatyta, kad mecenatams įteikiamas specialus ženklas, jų vardai įrašomi į Mecenatų knygą, kuri pildoma ir saugoma Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.

Įstatymas numato, kad dar gali būti suteikiamas savivaldybės mecenato vardas. Savivaldybės, kurioje nuolatinių gyventojų yra 25 tūkst. ar mažiau, mecenato vardas suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 150 tūkst. eurų dydžio paramą mecenuojamam projektui. Didesnėse ir kurortinėse savivaldybėse mecenatu pripažįstamas asmuo, skyręs ne mažiau kaip 250 tūkst. eurų dydžio paramą.

Jokių mokesčių lengvatų mecenatams nenumatyta.

Vyriausybė pernai lapkritį pirmąjį nacionalinio mecenato vardą suteikė bevielių technologijų įmonės „Teltonika“ savininkui Arvydui Paukščiui už 1 mln. eurų paramą sudegusiai Balbieriškio Švč. M. Marijos Rožančinės bažnyčiai Prienų rajone atstatyti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

emilija

ppuiku Ramunai ,kad Seime pagaliau priimete mecenatystes istatyma

Ramunas

Bus įdomi konferencija

SUSIJUSIOS NAUJIENOS