Vilniuje bus minimos vienos masiškiausių trėmimo operacijos metinės | Diena.lt

VILNIUJE BUS MINIMOS VIENOS MASIŠKIAUSIŲ TRĖMIMO OPERACIJOS METINĖS

  • 9

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga pirmadienį Vilniuje rengia vienos masiškiausių trėmimo operacijos „Vesna“ („Pavasaris“) minėjimą.

Renginys prasidės vidurdienį mišiomis Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, po jų trėmimo aukų atminimas bus pagerbtas prie paminklo sovietinės okupacijos aukoms atminti.

Pirmadienį sueina 75 metai nuo vienos masiškiausių Lietuvos gyventojų trėmimo operacijos „Vesna“ 1948 metų gegužės 22–27 dienomis.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, tuomet sovietų valdžia iš šalies ištrėmė apie 40 tūkst. žmonių. Jie išvežti į Krasnojarsko kraštą, Irkutsko sritį, Buriatijos-Mongolijos autonominę respubliką.

1940–1941 metais ir 1945–1953 metais sovietai iš viso ištrėmė apie 135 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Gairės: Vesna, trėmimas, tremtis
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Senukas

Jeigu Vokietija atsiims Karaliaučiu tai gal ir Danciga?

ne visiems svarbi data

LNK "Vidurdienio žinios" su Rolandu Vilkončiumi net titruose ekrano apačioje nerado vietos paminėti šią skaudžią datą, nekalbant jau apie reportažus. Didesnę laiko dalį skyrė Almos Adamkienės atminimui, kas labai suprantama, o pabaigoje parodė net nuogalių eiseną Meksikoje, tačiau visiškai nieko apie trėmimų 75-metį.

Mes savo Tėvynėje,kacape,nevarinėk,

patys neždinkitės iš ten ,kur jūsų niekada ir smirdančio kvapo nebuvo, okupantai supissti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS