Sostinė karantino metu: kokių priemonių imsis Vilnius? | Diena.lt

SOSTINĖ KARANTINO METU: KOKIŲ PRIEMONIŲ IMSIS VILNIUS?

Vilniaus savivaldybė nuo pirmadienio įvedant karantiną imasi riboti viešojo transporto keleivių srautus, tai užtikrinti padės stotelėse budinti keleivių kontrolė ir savanoriai, sako savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Dėl vieno metro rekomendacijos – iš esmės tai laikome rekomendacija, kad būtų užimtos tik sėdimos vietos, nebūtų stovimų. Tai reiškia didesnius susibūrimus stotelėse, kuriuos mes valdysime keleivių kontrolės ir savanorių pagalba“,  – žurnalistams sekmadienį sakė P. Poderskis.

Jis pabrėžė, kad laikantis Vyriausybės priimtų rekomendacijų, visiškai pakaks to, jog galės būti užpildytos visos sėdimos vietos: „kažkaip papildomai jų šachmatint nesame pasiryžę, manome, kad tai nėra būtina“.

Valdant keleivių srautus, anot P. Poderskio, galės talkinti net kelios savanorių organizacijos.

„Turime galimybę rinktis iš tokių savanorių, kaip Gedimino legionas, Raudonasis kryžius – maltiečiai ir Šaulių sąjunga. Galbūt imsime savanorius iš jų visų, žiūrėsime pagal situaciją. Nes savanoriško darbo mums prireiks nemažai ir kitur labai nemažai“, –   tikino jis.

Savivaldybė taip pat kol kas nenumato keisti viešojo transporto tvarkaraščių, tačiau maršrutai, pasak administracijos direktoriaus, gali retėti paaiškėjus, jog keleivių sumažėjo. Administracijos vadovas taip pat patikino, kad transportas neturėtų vėluoti ir dėl dukart per dieną atliekamos autobusų ir troleibusų dezinfekcijos.

„Viešasis transportas šiandien važiuoja pagal sekmadienio, rytoj – pagal pirmadienio grafiką, niekas šioje vietoje nesikeičia, tik gali būti nepatogumų, kad jei užsipildys sėdimoms vietoms, pavyzdžiui, 1G, daugiau žmonių nebus įleidžiama ir turės atvažiuoti kitas 1G“, – paaiškino P. Poderskis.

Nuo pirmadienio siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Vyriausybė visoje šalyje įvedė karantiną, vienas iš laukiančių privalomų nurodymų – riboti keleivių skaičių tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Tai rekomenduojama daryti ir miestų transportui.

Maistą galės pristatyti dronai

Sostinėje nuo pirmadienio karantino sąlygomis maistą galės pristatyti dronai, sako Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Vilniaus miesto savivaldybė, maisto pristatymo tiekėjai ir „Go Vilnius“ norėjome padaryti tokią maisto pristatymo sistemą, esame taip pat apsprendę pačią dronų infrastruktūrą, t. y, oro kelius pristatymo dronais. Praėjusiais metais tai truputį prasibandėme ir iš esmės tas pilotines programas galėtumėme pradėti taikyti. Tai būtų tiek maisto, tiek prekių pristatymas oro keliu“, –  sekmadienį per spaudos konferenciją teigė P. Poderskis.

Jo teigimu, tarp kitų visuomeninių iniciatyvų – pagalba mokytojams rengiantis nuotoliniam darbui, padėti pedagogams galėtų specialistus vienijanti grupė feisbuke „Vilniaus mokytojai“.

Administracijos vadovas sakė, kad šiuo metu visi maitinimo paslaugų tiekėjai raginami registruotis, kad savivaldybė, esant poreikiui, galėtų užsisakyti jų paslaugas, kurių savivaldybei ir miestiečiams gali prireikti.

Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bus draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

P. Poderskis pabrėžė, kad mieste veiks ne tik maitinimo paslaugų įmonės, tiekiančios maistą į namus, bet ir degalinės, spaudos kioskai. Pastariesiems, anot P. Poderskio, neturėtų būti taikomi draudimai, nes kioskuose parduodami viešojo transporto bilietai, taip pat veikia „maitinimo su išsinešimo galimybe“ paslauga.

„Dėl kioskų – rekomenduojama, kad būtų kioskuose mažinamas kontaktas, t. y. dedamos stiklinės pertvarkos. Bet jie gali veikti“, – sakė jis.

Didžiausi iššūkiai – žmonių karantinavimas, priemonės medikams

P. Poderskis taip pat tvirtino, kad nerimą kelia Vyriausybės rekomendacija visus asmenis karantinuoti vienoje vietoje, nes koronavirusu užsikrėtus vienam asmeniui didelėje grupėje, galėtų užsikrėsti visa grupė. BNS jis nurodė, kad savivaldybės turimos patalpos yra išdėstytos visame mieste, vienos didžiausių patalpų, kur galėtų būti karantinuojami žmonės, yra nebenaudojamas Psichikos sveikatos centro korpusas Vasaros gatvėje Antakalnyje.

Jis sako, kad dėl patalpų galimam karantinui rezervavimo bus kreipiamasi į verslą.

Dideli iššūkiai, anot jo, kyla ir dėl medikų įrangos, priemonių – sekmadienį jis susitinka su sostinės medicinos įstaigų vadovais aiškinantis, ko trūksta.

„Šiandien išgirdome aiškiai, kad tik tai, ko nenusipirksime, gausime iš rezervo. Jei tai yra rinkoje, jei tai yra nuperkama, tai jokių bendrų pirkimų niekas nedarys, visi turi rūpintis apsaugos priemonėmis patys. Rūpinsimės, kad tai įvyktų sklandžiai“, – sakė P. Poderskis.

Vilnius, kaip ir kitos šalies savivaldybės, šiuo metu įpareigotas užtikrinti darželius dirbančių medikų vaikams, nors švietimo įstaigų veikla sustabdyta. Anot P. Poderskio, darželių netrukus gali prireikti ir vidaus reikalų sistemos darbuotojų vaikams dėl padidėjusio krūvio.

„Yra daug naujų pareigų vidaus reikalų sistemos darbuotojams – pasieniečiams, policininkams, galbūt ugniagesiams, visiems kitiems, mes Sveikatos apsaugos ministerijai perdavėme, kad jei ten atsiras darbuotojų trūkumas, dėl to, kad jie neturi kur dėti vaikų, mes irgi tą turėtumėme organizuoti ir tas paslaugas suteikti“, – aiškino jis.

Ieško plaučių ventiliavimo aparatų ir viešbučio

Vilniaus miesto savivaldybė ieško papildomų keturių plaučių ventiliavimo aparatų ir patalpų, kur būtų galima izoliuoti žmones, informavo administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Jo teigimu, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje Antakalnyje yra septynios vietos, kur galima pajungti papildomus dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus.

„Dėl dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų esame kreipęsi į rezervą ir į Sveikatos apsaugos ministeriją, bet jų ten per daug nėra, todėl renkame galimybes dabar iš tiekėjų“, – sekmadienį per spaudos konferenciją sakė P. Poderskis.

Jis pranešė, kad artimiausiu metu ketinama įsigyti du aparatus.

„Mums iš esmės jų reikėtų papildomų keturių. Antakalnio klinikinėje ligoninėje turime septynias vietas, kur juos būtų galima lengvai prijungti ir gydyti pacientus, kuriems reikia. Ten yra septynios vietos ir trys aparatai“, – sakė administracijos direktorius.

Jis teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerija planuoja daryti bendrą aparatų pirkimą, bet Vilniaus miesto savivaldybė mėgins jų gauti greičiau.

Sostinės valdžia taip pat ieško patalpų, kur galėtų izoliuoti susirgusius ir su jais kontaktavusius asmenis.

Pasak P. Poderskio, šiuo metu pati savivaldybė turi 200 tokių vietų, tačiau baiminamasi, kad jų neužteks.

„Šiandien kreipsimės į verslą, nes jeigu situacija smarkiai pablogės, mūsų 200 vietų tikrai neužteks. Mums būtų geriausia turėti viešbutį, kurį visą galėtume tam panaudoti ir jame būtų teikiamos maitinimo paslaugos“, – sekmadienį sakė administracijos vadovas.

„Bandome surinkti bendras miesto galimybes ir kainas, kiek mums tai kainuotų. Kreipsimės į visus, mums nėra didelio skirtumo ar tai viešbutis, ar apartamentai, ar sodo namelis“, – teigė jis.

Šiuo metu savivaldybės patalpose karantinuojami du asmenys.

R. Šimašius žada lengvatas gyventojams ir verslui

Vilniaus valdžia žada ekonominės pagalbos priemonių paketą vilniečiams ir čia veikiantiems verslams, kad finansinės koronaviruso epidemijos pasekmės būtų kuo mažesnės. Apie tai pranešė miesto meras Remigijus Šimašius.

Pasak jo, priemonės yra planuojamos, daugumą jų dar turės patvirtinti miesto taryba.

Tarp numatomų priemonių – laikinai, karantino ir ekstremalios situacijos metu atidedamas komunalinių mokesčių mokėjimas, jei žmogus neteko darbo ar pajamų šaltinio, tėvams nereikės mokėti už savivaldybės darželius, tačiau 100 eurų kompensacijos jiems bus mokamos, neformalaus ugdymo krepšelis pasieks paslaugų teikėjus.

Be to, suvaržytų paslaugų teikėjų verslo liudijimai galės būti pratęsti, atidedamas viešbučių, restoranų bei kitų nuostolių patiriančių įmonių mokamas žemės, jos nuomos ar nekilnojamojo turto mokestis.

Savivaldybės patalpų nuomininkai, kurių verslą paveikė suvaržymai, galės laikinai nemokėti mokesčio, nebus taikomos jokios sankcijos renginių organizatoriams, taip pat rangovams, negalintiems vykdyti viešųjų pirkimų sutarčių.

„Savivaldybė turi teisę savo sprendimu teikti socialines išmokas išskirtiniais atvejais. Artimiausiu metu įsivertinsime, kiek šį įrankį galėsime taikyti karantino atveju ir kokiais atvejais“, – savo feisbuko paskyroje rašo R. Šimašius.

Pasak jo, dėl šių priemonių gali tekti atsisakyti kai kurių miesto planuotų projektų ar išlaidų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ohi

Dažnai valo tuos autobusus ir troleibusus? Patiko, kad perka du vėdinimo aparatus. Cia kaip pirkti du autobusus visam Vilniui. Nebent kojine pompa žada vėdinti ne vieną dešimtį nelaimėlių, kuriems Koroną atnešė studentas kvailys iš kaimo gerai pavarydamas po pabus keletą dienų.

tulpiniui

Pabandyk į situaciją pažvelgti filosofiškai: tave užkrečia ir tu nudvesi. Pasaulis iškart pasidaro švaresnis ir gražesnis be tavęs. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS