Vilniuje – didžiausias Baltijos šalyse restauratorių forumas | Diena.lt

VILNIUJE – DIDŽIAUSIAS BALTIJOS ŠALYSE RESTAURATORIŲ FORUMAS

  • 0

Trečiadienį Vilniuje, Valdovų rūmuose, prasideda didžiausias Baltijos šalyse restauratorių forumas.

Tai – svarbiausias kas trejus metus Baltijos šalyse vykstantis restauratorių renginys, pranešė Valdovų rūmų muziejus.

Šiemetinio renginio tema – „Tyrimai. Dilemos. Sprendimai“.

Kultūros paveldo, muziejų, bibliotekų ir archyvų restauravimo specialistai, meno ir istorijos rinkinių kuratoriai, kultūros vertybių apsaugos disciplinas studijuojantis akademinis jaunimas ir jų dėstytojai, meno ir istorijos tyrinėtojai Baltijos šalių restauratorių konferencijoje turės progą pažinti naujausius mokslo atradimus.

Konferencijos programoje – 35 žodiniai ir 102 stendiniai pranešimai, jų autoriai – mokslininkai ir restauravimo specialistai iš 19 šalių: Lietuvos, Estijos, Latvijos, Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos, Čekijos, Portugalijos, Norvegijos, Japonijos, Honkongo, JAV, Ukrainos, Moldovos, Armėnijos, Sakartvelo, Kazachstano, Baltarusijos, Rusijos.

Pasak P. Gudyno restauravimo centro vadovės Jūratės Senvaitienės, siekta, kad konferencijos pranešimuose būtų pateikiama naujausia informacija apie kultūros vertybių tyrimą, konservavimą ir restauravimą.

Tris dienas vyksiančiame forume bus pristatomi naujausi restauravimo metodai, menotyrinė bei istorinė interpretacija, praktinėje veikloje iškylančios problemos ir jų sprendimo būdai. Be to, bus pateikti unikalūs konkrečių objektų restauravimo atvejai.

Prancūzijos tyrimų ir restauravimo centro mokslininkas, ilgametis senosios tapybos tyrinėtojas Bruno Mottinas skaitys pranešimą apie Leonardo da Vinci paveikslų ir piešinių analizę, atliktą Luvro muziejuje Paryžiuje.

Vokiečių chemikas Geraldas Ziegenbalgas pasakos apie kalcio hidroksido, susintetinto nanodalelių pavidalu, panaudojimo galimybes tvirtinant tinką, sienų tapybą, lipdybą. Bus aptariamos galimybės šią medžiagą panaudoti konservuojant popierių, tekstilę ir kitas pluoštines medžiagas.

Baltijos šalių restauratorių teigimu, šios konferencijos yra tapusios reikšminga Lietuvos ir užsienio šalių kultūros vertybių apsaugos profesionalų idėjų ir diskusijų platforma, formuojančia restauravimo ir tyrimų mokslo bei praktikos ateities viziją ir plačiai skleidžiančia kultūros paveldo apsaugos aktualijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS