Vilniuje per liūtį buvo užlietos septynios– aštuonios gatvės: kaltas ne tik lietus | Diena.lt

VILNIUJE PER LIŪTĮ BUVO UŽLIETOS SEPTYNIOS– AŠTUONIOS GATVĖS: KALTAS NE TIK LIETUS

Vilniuje per liūtį antradienį buvo užlietos septynios – aštuonios gatvės, tačiau didesnių sutrikimų mieste nėra, lietaus nuotekų sistemos veikia, sako sostinės gatvių ir nuotekų priežiūros įmonės „Grinda“ atstovas.

„Buvo dideli vėjo šuorai, jie nuplėšė lapus ir tie lapai užkimšo lietaus nuotėkų surinkimo groteles. Mūsų ekipažai nuvažiuoja ir kai kur neranda balos, nes vanduo vis tiek prasisunkia, lietus buvo trumpas ir momentinis, nors buvo staigus ir gausus“, – BNS sakė „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Buvo pranešta apie sostinėje užlietas Subačiaus, Architektų, Antakalnio, Švitrigailos, K. Kalinausko gatves.

Taip pat buvo gauti keturi pranešimai apie ant automobilių nukritusius medžius ir jų šakas – šie įvykiai registruoti Savanorių prospekte, Antakalnio, Kalvarijų ir Pergalės gatvėse.

Vilniaus Antakalnio seniūnija pranešė, kad liūties neatlaikė seniausia Vilniaus liepa – senoji Sapiegų parko liepa, jos amžius buvo apie 300-350 metų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė BNS sakė, kad 10.51 val., buvo gautas pranešimas, kad Vilniaus rajone, Didžiosios Riešės kaime, Molėtų ir Miglos gatvių sankryžoje medis nuvirto ant važiuojamosios kelio dalies.

Atvykus ugniagesiams, medis buvo užtvėręs abi kelio juostas. Ugniagesiai medį supjaustė ir patraukė į šalikelę.

„Atvykus ugniagesiams, medis buvo užtvėręs abi kelio juostas. Ugniagesiai medį supjaustė ir patraukė į šalikelę“, – BNS sakė E. Zdanevičienė.

Antradienio paryčiais per liūtį per paskirstymo kameros dangtį prasiveržęs vandens srautas paplovė dirbtinai suformuotą Šeškinės-Ozo paviršinių nuotekų valyklos šlaitą.

Preliminariais vertinimais, išplauta apie 1,5 kubinio metrų grunto. Šiuo metu išplovą tvarko „Grindos“ darbuotojai. Pasak „Grindos“, šlaito išplova neturėjo jokių padarinių valyklos ir kaupyklos funkcionavimui.

„Pagrindiniai inžineriniai statiniai – naujai įrengtas lietaus nuotekų surinkimo vamzdynas, srautų atskyrimo ir paskirstymo mazgai, pati valykla ir išvalyto vandens kaupykla – atliko numatytas funkcijas: liūtis nepadarė jokios įtakos transporto srautams, Geležinio Vilko gatvė po Konstitucijos žiedu ir ties sankryža su Žalgirio gatve nebuvo užtvindyta“, – feisbuke skelbia įmonė.

 

 

Pasak „Grindos“, bus siekiama nustatyti pasikartojančių išplovimų priežastis, įmonė planuoja atlikti pakartotinę projektavimo-inžinerinių sprendinių ekspertizę. Kaip teigiama pranešime, šiuo metu labiausiai tikėtina versija, kad į valymo įrenginius nukreipiamas pernelyg didelis momentinis vandens srautas – jį dirbtinai apribojus, būtų optimizuotas paskirstymo kamerų ir valyklos darbas.

Sinoptikai lietų prognozuoja ir artimiausiomis dienomis.

Kauno.diena.lt susisiekė su meteorologu Gyčiu Valaika, kuris dėl nelaimių, įvykusių antradienį Vilniuje, nėra linkęs kaltinti tik lietaus.

Jis sakė, jog daugiausiai šįryt prilijo Šalčininkuose, Pagėgiuose, Tauragėje ir  Vilniuje. Vilnius išties pateko tarp tų keturių vietovių, kuriose antradienį iškrito daugiausiai kritulių. Pasak meteorologo, per keletą valandų iškrito apie penktadalis mėnesio normos kritulių. Sinoptiko vertinimu, tai – gana daug.

„Tenka bendrauti su „Grinda“, jei teisingai suprantu, tai, kas įvyko Vilniuje – ne tik dėl kritulių. Tai labiau susiję su inžinieriniais dalykais.

Stichinio lietaus nebuvo, bet buvo už stichinį lietų silpnesnis – pavojingas lietus. Tai – visai kita kategorija. Ilgą laiką buvo sausa, po to iškrito pakankamai didelis kiekis kritulių. Kai būna labai sausa, daug vandens teka paviršiumi ir išgraužia griovius, paplaunami pamatai ar pan. Taigi, problema – ne tik kritulių kiekis“, –situaciją įvertino G. Valaika

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

skiep

jokiu budu negalima pjaut supuvusiu medziu,tegul virsta ant zmoniu.

Tai cia

kad vagneriai nepravaziuotu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS