Vilniuje pagerbtas paskutinės sovietų okupacijos aukos, parlamento gynėjo A.Sakalausko atminimas | Diena.lt

VILNIUJE PAGERBTAS PASKUTINĖS SOVIETŲ OKUPACIJOS AUKOS, PARLAMENTO GYNĖJO A.SAKALAUSKO ATMINIMAS

  • 3

Vilniuje trečiadienio vakarą iškilmingai pagerbtas paskutinės sovietų okupacijos aukos, prieš 22 metus žuvusio parlamento gynėjo Artūro Sakalausko atminimas.

Netoli Seimo jo žūties vietoje surengtame minėjime dalyvavo parlamento pirmininkas Vydas Gedvilas, premjeras Algirdas Butkevičius, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios valstybės vadovas Vytautas Landsbergis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, A.Sakalausko artimieji.

Nuskambėjus valstybės himnui, V.Gedvilas minėjime sakė, kad A.Sakalauskas žuvo, nes "laikėsi duotos priesaikos negailėti jėgų ir gyvybės ginant Lietuvos nepriklausomybę ir valstybę". Ministras J.Olekas pabrėžė, kad jo drąsa įkvėpė ir kitus.

Iš Alytaus kilęs A.Sakalauskas 1991 metų sausį, kai Sovietų Sąjunga karine jėga bandė nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, prisiekė Lietuvos Respublikai ir tapo kariu savanoriu. 27 metų vyras žuvo 1991 metų rugpjūčio 21 dieną gindamas Aukščiausiosios Tarybos rūmus.

Tą dieną Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmų prieigose įvyko Lietuvos savanorių susirėmimas su sovietų armijos specialiosios paskirties dalinio kariais, kurie automobiliu įsiveržė į karių savanorių saugomą teritoriją prie pirmojo posto A.Goštauto gatvėje. Besipriešindami dar du Alytaus rinktinės savanoriai buvo sužeisti.

Po mirties A.Sakalauskas buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu, Vyčio Kryžiaus ordino žvaigžde, Sausio 13-osios atminimo ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos nario ženklu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to copy

Vargšai įžūlūs kopijuotojai-jei auka būt beprasmė,nereiktų jums tiek vargt kurpiant ir kopinant antilietuviškus paistalus.

tam copy

labai tau panūdo kaltinti prof.Landsbergį, nes pats sėdėjai rusų tanke ir nurodinėjai, kur važiuoti ir ką traiškyti, blake, tu raudonoji. tavo durnai galvai vadovauja paleckiukas su savo teorijom, neužėmė tie tarybiniai galvažudžiai AT, nes negavo įsakymo iš maskvos, o tie tylėjo, nes bijojo pasaulio reakcijos. Jau ne 1940 metai buvo, kirmele tu.

copy D

šiaurė 2013-08-21 20:46 kokią dar ten Lietuvos savanorių kariuonę išgalvojot .Gaila kad žuvo žmogus ,bet jo žuvimo aplinkybės ir priežastys yra taip Lanzbergio surežisuotos ,kad parodyti kokie smurto šalininkai buvo tie tarybiniai kareiviai.Jei rusai tada būtų buvę smurto šalininkai,ta ALFA būtų ir Aukščiausią Tarybą ir Televizijos bokštą per pusvalandį užėmę .Kaip jie padarė Avganistane su Amino rūmais,kuriuos saugojo du šimtai gerai ginkluotų ir puikiai paruoštų sargybinių. Kitas reikalas,kad Lanzbergio komandai būtinai buvo reikalingos aukos .Ir jie žmones varyte varė ir po tankų vikšrais ir po kareivių automašinų ratais ,patys sėdėdami toli pasislėpę .Sakalausko auka yra beprasmė ir už tai jo dar labiau gaila.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS