Vilniuje rengiamas pasaulio lietuvių forumas: tarsis, kaip prisidėti iškilus karo grėsmei | Diena.lt

VILNIUJE RENGIAMAS PASAULIO LIETUVIŲ FORUMAS: TARSIS, KAIP PRISIDĖTI IŠKILUS KARO GRĖSMEI

  • 0

Vilniaus rotušėje pirmadienį susirinkę pasaulio lietuvių bendruomenės nariai diskutuos, kaip padėti Lietuvai iškilus karo grėsmei.

Forume „Kuo galiu būti naudingas Lietuvai, nors šiuo metu joje negyvenu?“ bus aptariamas galimas sužeistųjų ar pabėgėlių priėmimas, aktyvus finansinės pagalbos Lietuvai rinkimas kriziniu laikotarpiu ir kiti šiuo metu svarbiausi užsienio lietuvių indėlio į Lietuvos saugumą klausimai.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkės Dalios Henkė teigimu, išeivijos lietuviai neramiu geopolitiniu laikotarpiu yra svarbi Lietuvos stabilumo dalis.

„Kuo didesnis bus lietuviškos kultūros puoselėjimas tarp pasaulio lietuvių, tuo stipresnė bus Lietuva. Tad norint palaikyti valstybės klestėjimą, saugumą ir pažangą, būtina skatinti didesnį išeivijos įsitraukimą į įvairias Lietuvos gyvenimo sritis“, – sakė ji.

Anot D. Henkės, karas Ukrainoje parodė, kaip svarbu kritiniu metu gebėti operatyviai tvarkytis, priimant karo pabėgėlius svečiose šalyse, bendradarbiauti, integruojant nuo karo pabėgusias šeimas į jiems naują aplinką.

„Tad jei dar aktyviau stiprinsime pasaulio lietuvių ir Lietuvos ryšį, išeivijos atstovai galės bet kuriuo metu ištiesti pagalbos ranką bėdoje atsidūrusiems tautiečiams“, – tvirtino ji.

Būtinybę stiprinti pasaulio lietuvių ir Lietuvos ryšį pabrėžė ir Ukrainoje gyvenanti, šios šalies lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova. Jos teigimu, svarbu skatinti atvirą pasaulio lietuvių dialogą su atsakingomis Lietuvos valstybės institucijomis, organizacijomis bei stiprinti visų tautiečių tarpusavio pagarbą, pasitikėjimą.

Kuo didesnis bus lietuviškos kultūros puoselėjimas tarp pasaulio lietuvių, tuo stipresnė bus Lietuva.

D. Makarova pabrėžė, kad svarbu išmokti karo Ukrainoje pamokas.

„Kiekvienas šioje šalyje gyvenantis tautietis gali aiškiai papasakoti, kodėl, tarkim, Lietuvos mokyklose, darželiuose ir kitose visuomeninėse įstaigose turėtų būti įrengtos slėptuvės. Arba kodėl visi gyventojai turėtų pasiruošti kuprines su dokumentais, įkrovikliu, vaistais, tvarsčiais, maistu, vandeniu. Taip pat kodėl svarbu apmokyti žmones suteikti pirmąją medicinos pagalbą ar paskatinti atnaujinti turimus įgūdžius“, – sakė ji.

Forumo metu bus diskutuojama ir apie inovacijas, galimybes investicijoms, naujam verslui ateiti. Taip pat bus kalbama apie visuomeninių organizacijų indėlį valstybėje, Lietuvos santykį ir sąveikos kanalus su išeivijos atstovais.

Forume, kuris yra šimtmetį mininčios Dainų šventės dalis, dalyvaus premjerė Ingrida Šimonytė, ekonomikos ir inovacijų̨ ministrė Aušrinė Armonaitė, prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys, Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis, Lietuvos šaulių sąjungos vadas pulkininkas leitenantas Linas Idzelis, kiti.

Užsienio reikalų ministerijos ir Migracijos departamento duomenimis, užsienyje gyvena apie 461 tūkst. lietuvių. Daugiausia jų – Jungtinėje Karalystėje (33 proc.), Vokietijoje (13 proc.), Norvegijoje (11 proc.) ir Airijoje (10 procento).

Gairės: Pasaulio lietuvių forumas, Vilnius, karo grėsmė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS